Vi är nästan nere i Syditalien, även om det bara är tre-fyra timmar till den italienska huvudstaden. Landskapet är bergigt och dramatiskt i de västra delarna med södra Italiens högsta berg på uppåt 3000 m. Björn och varg finns i skogarna och stora delar av regionen blev nationalpark under 1920-talet. I bergsbyarna kan man nästan få för sig att tiden stått still, med traditionsbundet vardagsliv och svartklädda äldre kvinnor. Adriatiska havets vågor smeker Abruzzo i öster och här ligger små badorter på rad, som ett pärlband. Fisket bedrivs ofta fortfarande från s.k trabocco – små träplattformar som balanserar på pålar ute i vattnet.

Vår bas under vistelsens fyra första nätter och dagar är Villafonsina Country House, som paret Ingrid Eklund Holmertz och Pelle Holmertz skapat i den ljuvliga naturen, med utsikt mot en grönskande dal, de blånande bergen och kusten. Här lever och verkar den förre OS-simmaren och hans fru med ett förflutet inom it och film. De hittade sitt paradis på jorden och delar nu med sig av sitt Abruzzo, denna rätt oupptäckta juvel.

Sista natten sover vi gott i Santo Stefano di Sessanio, en liten by uppe i bergen. Här är det som att kliva rakt in i medeltiden. Mycken kärleksfull möda lagts ned på att restaurera hus och & historiska miljöer. Vi bor på Albergo Diffuso, med rum belägna i olika byggnader runt om i byn.

Följ med hit och upplev ett Italien bortom allfarvägarna.

Under denna resa kommer vi att bo på hotell och besöka platser som kräver en relativt god rörlighet. Detta för att du som gäst ska kunna tillgodogöra dig resans alla trevliga moment och att du inte ska begränsa medresenärernas möjlighet att göra detsamma.

Karta över Italien och Abruzzo

Karta över Italien och Abruzzo


DELA MED DINA VÄNNER:

DATUM

Från 9 oktober 2020
Till 14 oktober 2020

PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum

Del i dubbelrum
19.900:-

Avreseort

    PROJEKTLEDARE
    Ann Ewaldsson
    ann.ewaldsson@cluberiks.se
    08 – 20 55 00

    I priset ingår

    • Värdparet Ingrid Eklund Holmertz & Pelle Holmertz
    • Flyg Stockholm – Rom tur/retur, inkl alla idag kända skatter och avgifter
    • Inkvartering 4 nätter på Villafonsina Country House
    • Inkvartering 1 natt på Sextantio Albergo Diffuso
    • Frukost dagligen, inkl. 1 brunch
    • 3 luncher inkl. dryck
    • 4 middagar, inkl. dryck
    • 1 vinprovning & 1 matlagningskurs
    • Alla transporter & utflykter nämnda i programmet
    • Lojalitetsbonus på 2% av resans pris (värdebevis översänds efter hemkomsten)

     

    Tillägg

    • Avbeställningsskydd med Gouda, 5% av försäkrat belopp
    • ERV Reseförsäkring Plus, kontakta oss för prisuppgift

    Vänligen notera att det endast går att boka dubbelrum på denna resa.

    Vi reserverar oss för slutförsäljning och eventuella förändringar i program och pris som ligger utanför vår kontroll.

    DELA MED DINA VÄNNER:
    PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum
    Del i dubbelrum
    19.900:-
    PROJEKTLEDARE
    Ann Ewaldsson
    ann.ewaldsson@cluberiks.se
    08 – 20 55 00


    PRELIMINÄRA FLYGTIDER

    DAG
    FLYG
    TIDER
    FLYGTID
    9 okt
    Stockholm - Rom
    08.25 - 11.35
    3 tim 10 min
    14 okt
    Rom - Stockholm
    14.30 - 17.40
    3 tim 10 min

    Vi flyger med SAS. Om ni önskar flyga från annan ort, vänligen hör av er så undersöker vi tidtabell och pris.



    DAGSPROGRAM

    9 oktober
    Avresa

    Avresa från Stockholm/Arlanda under morgonen och ankomst till Rom mitt på dagen
    Här möter paret Eklund Holmertz upp.

    Pelle och Ingrid Holmertz Foto: Helena Rääf

    Pelle och Ingrid Holmertz Foto: Helena Rääf

    Transfer österut genom Lazio, i minibussar, på väg mot regionen Abruzzo. Det är fin motorväg genom vackert landskap över/genom Majella-massivet.  En del tunnlar & vidunderliga vyer.

    Maiellabergen

    Maiellabergen

    Den sista biten är det mindre vägar och lite kringelkrokar. Under den ca tre timmar långa bussresan serveras lite snacks och dryck.

    Vinodlingar i Abruzzo

    Vinodlingar i Abruzzo

    Väl på plats på Villafonsina Country House serveras något gott att dricka och antipasto, på sant italienskt manér.
    Om vädret tillåter njuter vi en stund ute på terrassen.

    Villafonsina Country House

    Villafonsina Country House, foto Henrik Wennergren

    Innan middagen finns det tid för lite avkoppling och att bekanta sig med hotellet.
    Gemensam middag avslutar kvällen.

    10 oktober
    Lanciano

    Dagen inleds med en stor frukostbuffé.
    Därefter avresa till den lilla staden Lanciano med gamla anor. Som i alla italienska städer finns här ett antal gamla kyrkor, rester av en imponerande stadsmur med tillhörande torn och en marknad. Här strosar vi runt en stund och tar en kaffe på torget.

    Lanciano, Abruzzo

    Staden Lanciano i Abruzzo

    Dagens lunch äter vi ute vid havet, i San Vito Chietino. Det blir ”snabbmat på italienska” – man väljer av mängder av fisk- och skaldjursrätter rätter som vore det glass, på Bistro Mirikos. Måltiden avslutas runt hörnet, på Coppa di Dora där lokalborna också tar sin kaffe och glass.

    Italiensk glass

    Italiensk glass

    Under eftermiddagen blir det en vinprovning på någon genuin vingård i trakten, med fokus på lokala druvsorter. Vi får ta del av deras filosofi och provar några av deras viner.

    Återfärden går längs den vackra kustvägen – Abruzzos egen ”highway 1”. Dagen avslutas med middag på Villafonsina, antipasto, secondo och dolce.

    11 oktober
    Vasto

    Idag står charmiga Vasto ute vid kusten på agendan.
    Stadens gamla medeltida centrum ligger på en klippa med fina vyer ut över det turkosblå Adriatiska havet och dess gyllene stränder. Vi vandrar runt bland gränder, piazzor, gamla kyrkor och tar kanske en kaffe på något trevligt café.
    Lite tid för eget strosande och shopping.
    Lagom till lunch kommer vi ner till stranden, för att njuta av havets läckerheter.

    Staden Vasto

    Staden Vasto

    Trabocco i Vasto
    Trabocco i Vasto

    Förr var så kallade trabocci vanliga längs kusten, nu finns det inte riktigt lika många kvar. Det är plattformar som balanserar på pålar ute i vattnet och används av fiskare som med hjälp av stora nät-håvar fångar fisk och skaldjur.
    En del av dem har restauranger och det är här vi äter vår lunch.

    Fisk och skaldjur

    Fisk och skaldjur

    Mätta och belåtna styr vi kosan inåt landet och Villafonsina igen.
    Senare blir det antipasto och något gott att dricka, som en lättare middag.

    12 oktober

    Brunch med bubbel serveras lite senare under morgonen, kanske finns det även tid för ett dopp i poolen för den som så önskar. Därefter ger vi oss iväg till ett naturreservat ute vid havet för en lättare vandring i det sköna landskapet. Abruzzo har tilldelats titeln ”Europas grönaste region”, då en tredjedel av ytan redan tidigt förklarades som nationalpark eller naturreservat.

    Abruzzos vackra natur

    Den lantliga restaurangen Fuoco26 står värd för eftermiddagens aktivitet. Tillsammans med dess värdpar Amalia och Sergio blir det matlagningskurs på terrassen. Fokus ligger på traditionell mat från regionen.
    I Abruzzo tar man verkligen mat och vin på allra största allvar, med matlagning från grunden, av lokala produkter. Vi dricker gott vin och mumsar på antipasto medan maten tillreds, som sen avnjuts tillsammans.

    13 oktober
    Santo Stefano di Sessanio

    Under förmiddagen lämnar vi Villafonsina.

    Vårt mål är den medeltida byn Santo Stefano di Sessanio, belägen ca 1250 m ö h i nationalparken Gran Sasso. Här har man under senare år med stor och kärleksfull möda restaurerat många av byns gamla hus och återskapat hur det såg ut för hundratals år sedan, under medeltiden.
    Innan vi når fram gör vi ett besök vid resterna av en av Europas högst belägna borgar. Den över tusen år gamla befästningen Rocca Calascio ligger ca 1500 m ö h och här spelades delar av filmen Rosens Namn, med bl a Sean Connery, in. Utsikten mot omgivningarna är sanslöst vacker. Några stenkast ifrån borgen ligger även en åttkantig kyrka från 1400-talet.

    Borgen Rocca Calascio

    Rocca Calascio

    Hustak i Santo Stefano di Sessanio
    Hustak i Santo Stefano di Sessanio

    Santo Stefano di Sessanio är en liten by med bara något hundratal invånare. Här är de grå stenhusen låga och gränderna krokiga och smala.
    Vi bor på Sextantio Albergo Difuso, som betyder ”utspritt hotell”, eftersom rummen ligger i olika byggnader i byn.
    Middagen äts i hotellets restaurang, Locanda sotto gli Archi. Det blir en 4-rätters meny med inspiration ur historien och baserad på råvaror från regionen. Kanske innehåller någon av rätterna saffran – den som odlas i Abruzzo sägs vara världens bästa.

    Saffran från Abruzzo

    Saffran från Abruzzo

    14 oktober
    Hemresa

    Efter frukost är det dags att ta farväl av Abruzzo.
    Transfer tillbaka till Roms flygplats Fiumicino och avresa därifrån tidig eftermiddag.

    DELA MED DINA VÄNNER:

    Anawrahta

    Fartyget Anawrahta är byggt för att likna en engelsk hjulångare från förr. Dess vita, sirliga räcken, vackra träsniderier, glänsande mässing och inbjudande miljöer förflyttar oss till en annan tidsepok, där överdåd från det brittiska imperiet blandas med Indokinas charm & romantik.

    Det är byggt år 2015 och mäter 65 m x 14 m x 14 m (längd / bredd / höjd). Det har tre däck plus ett soldäck med en liten pool för svalkande dopp.
    Det finns totalt 23 hytter ombord, i fyra olika hyttkategorier: deluxe och deluxe excecutive (totalyta 32 m2), junior-sviter (totalyta 48 m2), excecutive-sviter (totalyta 59 m2) och slutligen två royal-sviter (totalyta 86 m2). Alla hytter har en privat balkong med stolar & bord, de största sviterna har även en privat jacuzzi på balkongen. Hytterna är bekvämt och vackert inredda, med fullt ljusinsläpp från balkongdörrarna helt i glas. Här finns luftkonditionering, mini-safe, hårfön och även kikare, badrock och solhatt.

    De allmänna utrymmena är spaciösa och inbjudande. På det översta hyttdäcket hittar vi den eleganta matsalen, Hintha Hall som rymmer alla gäster vid en sittning. Man är stolt över sin mat, som i mångt och mycket speglar det lokala köket och dess spännande mix av influenser från bl a Indien och Thailand. Landet har en lång kustlinje, därför är fisk och skaldjur är vanligt förekommande, precis som färska örter och aromatiska kryddor. Men även internationella favoriter står på menyn.
    Intill restaurangen ligger Kipling Bar, inredd i varma kryddtoner och helt öppen ut mot omgivningarna. Mingla, njut av en drink och låt världen glida förbi i sakta mak. På däcket därunder finns fartygets lounge (Mandalay) och receptionsområde, allt bekvämt möblerat. Vill man unna sig en skön spabehandling finns Thazin Spa på main deck, det understa hyttdäcket.

    Anawrahta var kung på tusentalet och den som skapade det burmesiska riket och det finns inget bättre sätt att uppleva hans gamla domäner än med flodkryssaren som bär hans namn.

    Däckplan Anawrahta


    Deluxe-Deluxe Executive-hytt

     

     

    Passagerkapacitet:
    Tonnage:
    Längd:


    DELA MED DINA VÄNNER:

    Villafonsina Country House

    Adress

    Contrada Campo di Pardo 15
    66020 Villalfonsina CH
    Italien

    Telefon

    Hotellet, med totalt 8 dubbelrum, ligger inbyggt i sluttningen med vyer över landskapet och Adriatiska Havet. Trevligt inredda rum som alla öppnar upp mot omgivningarna via stora glasdörrar. Alla rum har golvvärme och eget badrum. Stor gemensam matsal med ett öppet kök. Ljust och inbjudande lounge-område med soffor för umgänge. Fritt wifi både i rummen och de allmänna utrymmena. Här finns en stor terrass och en 25 m pool som är uppvärmd från april.

    Se en film om Villafonsina Country House.

    Bilderna är tagna av Ingrid Eklund Holmertz.

    Sextantio Albergo Diffuso

    Adress

    Via Principe Umberto,
    67020 Santo Stefano di Sessanio, Abruzzo, AQ
    Italien

    Telefon +39 0862 899112

    Albergo diffuso betyder ”utspritt hotell” och beskriver vad det handlar om. Hotellets 28 rum ligger i olika byggnader som under årens lopp använts som stall, vinkällare, lador eller bostäder för bönder och fåraherdar. Den gamla fängelsehålan används nu som festsal, här finns en vinbar och flera restauranger. Hotellet är enkelt, rustikt och mycket genuint & charmigt och de kallar sin verksamhet för ett ”kulturhistoriskt projekt”. Byn Santo Stefano di Sessanio och husen var tills för några år sedan rätt förfallna, men är nu restaurerade med möda och kärlek, för att återskapa den gamla miljön. Det är lite som att ta ett kliv in i medeltiden. Breda golvtiljor, murade spisar, rätt små fönster, smala passager, prång och nivåskillnader.

     

    DELA MED DINA VÄNNER:

    Avreseort*

    Inga avreseort angivet


    Resdatum*

    9 oktober 2020 - 14 oktober 2020

    Resenär 1

    Observera att namnen måste stavas som i passet, tilltalsnamn med versaler!



    Kopiera uppgifter till nästa resenär

    Pris per person

    Om du reser ensam måste enkelhytt-/enkelrumstillägg under tillägg kryssas i (även om det bara är en förfrågan)

    Del i dubbelrum: 19.900:-

    • Avbeställningsskydd med Gouda, 5% av försäkrat belopp
    • ERV Reseförsäkring Plus, kontakta oss för prisuppgift

    Vänligen notera att det endast går att boka dubbelrum på denna resa.

    Vi reserverar oss för slutförsäljning och eventuella förändringar i program och pris som ligger utanför vår kontroll.

    Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via vanlig postgång
    Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via epost
    Ja, jag godkänner Club Eriks särskilda villkor*
    Jag har tagit del av information om GDPR hos cluberiks.se

    Liknande resor

    Club Eriks gastronomiresor: Kulinariska Baskien – mat & vin med kunnig svensk guidning


    13 - 17 oktober 2020 | Baskien i norra Spanien: Bilbao & San Sebastian

    Följ med på Club Eriks mat- och vinresa till vackra Baskien i norra Spanien, hösten 2020. Vi går på museum, äter tapas, dricker cava och besöker en vingård. I San Sebastián äter vi på en av världens bästa restauranger, legendariska Restaurante Arzak, som har 3 stjärnor i Guide Michelin.

    Club Eriks gastronomiresor – en kulinarisk weekend i Piemonte, Italien


    28 oktober - 1 november 2020 | Norra Italien: Piemonte

    I Piemonte i norra Italien upplever vi en kulinarisk weekend i sköna höstfärger. Regionen är en av Italiens stora vinregioner och här finns även den åtråvärda vita tryffeln. Staden Turin bjuder på strosvänliga kvarter, vacker arkitektur, kultur och fantastiska restauranger.