Piemonte i nordvästra Italien är det perfekta resmålet på hösten för den mat- och vinintresserade. Här växer den sällsynta vita tryffeln från Alba, här odlas några av Italiens bästa viner, här uppstod Slow Food-rörelsen i slutet av 1980-talet som en reaktion mot ”fast food”.

Vi besöker Piemonte när vinodlingarna sprakar av höstens färger och tryffelsäsongen är i full gång. Tryffelfestivalen i Alba, utflykter i Barolo och Barbaresco, tryffelletning med en ”trifolao” och hans hund och fantastiska restauranger, både i huvudstaden Turin och ute på landet, gör denna upplevelse till ett måste för den som älskar god mat och Italien.


DELA MED DINA VÄNNER:

DATUM

Från 26 oktober 2017
Till 29 oktober 2017

PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum

Del i dubbelrum
21.900;

Avreseort

 • Stockholm
PROJEKTLEDARE
Ann Ewaldsson
ann.ewaldsson@cluberiks.se
08-20 55 00

I priset ingår

 • Vår värd och ciceron Mikael Nilsson
 • Flyg Stockholm – Turin t/r, inkl. idag kända skatter/avgifter
 • Inkvartering, 1 nätter i Turin (Hotel Golden Palace, 5*), del i dubbelrum
 • Inkvartering, 2 nätter i Pollenzo (Hotel Agenzia, 4*), del i dubbelrum
 • Frukost dagligen
 • Middag på enstjärnig restaurang i Turin, inkl. dryck
 • Lunch på enstjärniga Casa Vicina, inkl. dryck
 • Middag på tvåstjärniga Antica Corona Reale, inkl. dryck
 • Utöver måltiderna på stjärnkrogar dessutom ytterligare en lunch och en middag, inkl. dryck
 • Alla utflykter och aktiviteter, t ex besök på historiskt kafé i Turin,  tryffelmarknaden i Alba, tryffelletning med en ”trifalo” och hans hund, besök på vingård i Barolo med provsmakning
 • Flygplatstransfer

Tillägg

 • Enkelrumstillägg 3.500:-
 • Semesterförsäkring 205:- per person
 • Avbeställningsskydd 5% av resans pris
DELA MED DINA VÄNNER:
PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum
Del i dubbelrum
21.900;
PROJEKTLEDARE
Ann Ewaldsson
ann.ewaldsson@cluberiks.se
08-20 55 00


PRELIMINÄRA FLYGTIDER

DAG
FLYG
TIDER
FLYGTID
26 okt
Stockholm - München
11.40 - 13.50
2 h 10 min
26 okt
München - Turin
15.20 - 16.35
1 h 15 min
29 okt
Turin - Frankfurt
18.45 - 19.55
1 h 10 min
29 okt
Frankfurt - Stockholm
20.40 - 22.50
2 h 10 min

Vi flyger med Lufthansa. Om ni önskar flyga från annan ort (Göteborg/Köpenhamn), vänligen kontakta oss för tidtabell och prisuppgift.DAGSPROGRAM

Dag 1
Torsdag 26 oktober

Ankomst med flyg till Turin på eftermiddagen. Vår svenska färdledare, journalisten Mikael Nilsson, reser med från Stockholm. Transfer med buss till vårt hotell, femstjärniga Golden Palace som ligger centralt beläget mitt i stan.
En stund på egen hand och återsamling strax före kl. 20 för gemensam promenad till kvällens restaurang, en av Turins bästa med en stjärna i Guide Michelin.

Här äter vi en specialkomponerad meny med regionala specialiteter och utvalda viner.

Turin-900

Dag 2
Fredag 27 oktober

Efter frukost och utcheckning går vi en promenad i centrala Turin tillsammans en kunnig, lokal guide. Hotellet förvarar bagaget.

Vi ser Turins vackra stadskärna, de historiska byggnaderna, folklivet, butikerna, arkaderna och de historiska kaféerna. Promenaden avrundas förstås med en kopp kaffe – på klassiska Baratti & Milano, grundat 1858, på Piazza di Castello. Eller varför inte pröva en ”bicerin”, den klassiska drycken från Turin gjord på espresso, choklad och grädde som uppfanns på 1700-talet.

Fikapaus Baratti &Milano

Efter uthämtning av vårt bagage och en kort busstransport, besöker vi mitt på dagen ”Eataly” i södra utkanten av Turin. Eataly är en spännande  matgalleria som kombinerar idén om en modern livsmedelsbutik med den traditionella italienska matmarknaden. Här finns en mängd specialbutiker med pasta, olivoljor, kryddor, ost, charkuterier, vin, choklad, kaffe m.m. av högsta kvalitet – och små matställen och barer där man kan smaka på vad som säljs. Ett gott råd är att inte göra det allt för mycket.

Vår lunch är en avsmakningsmeny en trappa ner på Casa Vicina, en av Turins bästa restauranger, även den med en stjärna i Guide Michelin. Det blir goda viner, regionala specialiteter från trakten kring Turin serverade av Stefano Vicina Mazzaretto med familj.

Kanske ytterligare lite strosande bland Eatalys många intressanta avdelningar innan vi går ombord på bussen för transport 8 mil söderut, till landsbygden i Langhe och Roero där så mycket av råvarorna till Piemontes matkultur kommer från.

Vårt hotell ligger i Pollenzo, strax utanför Alba. De runda kullarna runtom är miljön för vinodling av hög kvalitet. Här framställs några av Italiens bästa röda viner, Barolo och Barbaresco. Här växer den sällsynta vita Alba-tryffeln under jord, här gör man världens bästa choklad och nougat. Här är man så stolt över sitt ursprung och sina produkter att man nästan glömt bort marknadsföring och PR. Piemonte är ännu relativt oupptäckt.

Landsbygden Piemonte, Langhe

Vi checkar in på vårt hotell, fyrstjärniga Albergo dell’Agenzia som en gång var kung Carlo Alberto av Savojens sommarslott men nu är hotell, vinkällare, centrum för Italiens första gastronomiska universitet och har en vacker trädgård i lantlig miljö.

Fredagskvällens middag äter vi på hotellet. Menyn är framtagen av det lokala Slow Food-presidiet. ”Slow Food” är en rörelse som startade i denna trakt i slutet av 1980-talet, numera en världsomspännande rörelse med restauratörer, odlare, uppfödare m.m. som värnar om hög kvalitet på råvaror, ekologiskt bra mat och regionala traditioner.

Dag 3
Lördag 28 oktober

På lördagen får vi möjlighet att uppleva den vackra naturen i södra Piemonte – av kullar och dalar, vinodlingar och den historiska huvudorten Alba med sin berömda tryffelmarknad och butiker med traktens specialiteter.

Efter frukost tar vi oss med buss ett par mil till Montá d’Alba där vi får träffa en ”trifolao” och hans hund. Vi får en förevisning av hur det går till att leta efter och hitta denna sällsynta och eftertraktade svamp – tuber magnatum pico på latin eller helt enkelt; vit Alba-tryffel.

Tryffelletning

Efter denna annorlunda upplevelse åker vi till tryffelmarknaden i Alba, vid Via Vittorio Emanuele nr 19 i den gamla delen av stan. Där besöker vi den berömda marknaden, inrymd i ett stort tält där dyrgriparna säljs och beskådas – av turister, specialister, gourmeter och investerare.

Den vita tryffeln från Alba är sannolikt en av de dyrbaraste matingredienser som finns. Varför, vad den kostar för dagen och hur man väljer rätt har vi fått lära oss av vår tryffeljägare. Räkna med trängsel för nu pågår den 86:e Internationella Tryffelfestivalen i Alba.

Tryffelmarknaden Alba

Efter marknaden ges tid att botanisera på egen hand i Alba och t.ex. välja ett lunchställe efter behov. Tips ges av färdledaren. Många av de charmigaste butikerna med kulinariska specialiteter ligger längs Via Vittorio Emanuele.

Vi återsamlas vid bussen kl. 15 för transport till Barolo, kungen bland de italienska röda vinerna som det ibland kallas och även namnet på den by som ligger bland de kullar och sluttningar som utgör distriktet Barolo, någon mil söder om Alba.

Vi besöker Fontanafredda, ett legendariskt vinhus utanför byn Serralunga d’Alba i Barolodistriktet. Där får vi en förevisning av produktionen och får provsmaka Barolo och andra av Fontanafreddas kvalitetsviner. Möjlighet finns även att handla i deras vinbutik. Efter besöket beger vi oss till hotellet för en stund på egen hand.

Fontanafredda vinprovning

Vid 19.30 samlas vi åter för en kort transport någon mil västerut till den lilla orten Cervere där en av Piemontes och Italiens bästa traditionella restauranger tar emot oss. Antica Corona Reale da Renzo har två stjärnor i Guide Michelin. Restaurangen har funnits sedan 1855 – huset är äldre än så.

Än idag är det en man från trakten med efternamnet Vivalda som basar. Gian Piero tog över efter pappa Renzo 1993. Han har lyft den redan tidigare kända restaurangen till än större gastronomiska höjder och erhållit de finaste utmärkelser som går att få. Bl.a. utsåg den ansedda italienska guiden Gambero Rosso Antica Corona Reale till ”bästa traditionella restaurang” 2010. Efter middagen, transport tillbaka till hotellet.

Dag 4
Söndag 29 otober

Vår sista dag i Piemonte åker vi, efter frukost och utcheckning, ca två mil österut till byn som har gett namn åt Langhes och Piemontes andra stora röda vin – Barbaresco. Det är en charmfull by med vacker utsikt över områdets alla vinodlingar.

Ytterligare tre byar ingår i distriktet Barbaresco. I vinbutiken Enoteca Regionale del Barbaresco, som är inrymd i en gammal kyrka, finns möjlighet att handla viner från hela distriktet.

Barbaresco Enotek

Efter en promenad i byn på egen hand, kanske en kopp kaffe, rör vi oss de ca 9 milen åter mot Turin och flygplatsen för hemfärd.

Barbaresco

På vägen stannar vi för en avslutande lunch.

DELA MED DINA VÄNNER:

Breakaway

Norwegian Cruise Line startade 1966 och var pionjärer med de första kryssningarna i Karibien.

Rederiet vänder sig till en publik som fokuserar på – förutom på mat och god service – aktiviteter ombord. Om du uppskattar ett stort och fritt urval av restauranger, levande musik, många aktiviteter, shower och lekar är NCL bra alternativ.

NCL har fjorton fartyg i åtta fartygsklasser. Antalet gäster ombord varierar mellan 880 och 4300 beroende på fartyg.

Passagerkapacitet:
Tonnage:
Längd:DELA MED DINA VÄNNER:

Golden Palace, Turin

Adress

Via Dell'Arcivescovado 18,
10121 Turin, Italien

Telefon +39 011 5512111
http://www.goldenpalacetorino.com

Ett modernt 5-stjärnigt hotell i Turins gamla stadskärna. Inredningen är inspirerad av 2006 års olympiska spel.

Albergo dell’Agenzia, Pollenzo

Adress

Via Fossano 21
12042 Pollenzo, Italien

Telefon +39 0172 458600
http://www.albergoagenzia.it

Fyrstjärniga Albergo dell’Agenzia var en gång kung Carlo Alberto av Savojens sommarslott. Nu är det  hotell, vinkällare, centrum för Italiens första gastronomiska universitet och har en vacker trädgård i lantlig miljö.

DELA MED DINA VÄNNER:

Avreseort*

Stockholm

Resdatum*

26 oktober 2017 - 29 oktober 2017

Resenär 1

Observera att namnen måste stavas som i passet, tilltalsnamn med versaler!Kopiera uppgifter till nästa resenär

Pris per person

Om du reser ensam måste enkelhytt-/enkelrumstillägg under tillägg kryssas i (även om det bara är en förfrågan)

Del i dubbelrum: 21.900;

 • Enkelrumstillägg 3.500:-
 • Semesterförsäkring 205:- per person
 • Avbeställningsskydd 5% av resans pris
Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via vanlig postgång
Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via epost
Ja, jag godkänner Club Eriks särskilda villkor*