Hälsingland! Blånande berg, storslagen natur med stora skogar och brusande älvar. Med Orbadens riviera, Järvzoo med inhemska vilda djur, Växbo med landets bäst bevarade miljöer från linberedningens glansdagar. Och så förstås, hela Sveriges stolthet, det senaste världsarvet, Hälsingegårdarna! Allt detta blandat med utsökt mat lagad av välrenommerade kockar och ett fantastiskt boende på prisbelönta Orbaden spa & resort hotell upplever vi under tre dagar i sommar.

Pia Lindau, vår värd, som själv funnit sitt eget paradis i landskapet, inleder med att berätta om bakgrunden till att Hälsinglands stolthet, de gamla träslotten, blev Sveriges senaste världsarv.

Välkommen att uppleva Sommarsverige tillsammans med oss på Club Eriks!

Orbaden i Hälsingland

 


DELA MED DINA VÄNNER:

DATUM

Från 27 juli 2020
Till 29 juli 2020

PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum

Del i dubbelrum
11 500: -

Avreseort

 • Stockholm
PROJEKTLEDARE
Tomas Jonsson
tomas.jonsson@cluberiks.se
08-20 55 00

I priset ingår

 • Tåg, första klass, Stockholm – Söderhamn och Bollnäs – Stockholm
 • Alla transporter på plats
 • 2 nätter på anrika Orbaden Spa & Resort
 • All mat & dryck enligt program
 • Samtliga utflykter & upplevelser enligt program
 • Färdledare & värd Pia Lindau
 • Lojalitetsbonus 2 % av resans pris

Upplevelsen genomförs med minimum 16 personer och max 28 personer.

Tillägg

 • Enkelrumstillägg: 600:-
 • Avbeställningsskydd Gouda 5% av resans pris

Vi reserverar oss för slutförsäljning och eventuella förändringar i program och pris som ligger utanför vår kontroll.

DELA MED DINA VÄNNER:
PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum
Del i dubbelrum
11 500: -
PROJEKTLEDARE
Tomas Jonsson
tomas.jonsson@cluberiks.se
08-20 55 0027/7 Tåg, första klass, Stockholm – Söderhamn

29/7 Tåg från Bollnäs – StockholmDAGSPROGRAM

Dag 1
Måndag 27 juli

Vi tar tåget och åker förstås första klass upp till Hälsingland. I Söderhamn börjar vi vårt äventyr!

Karta över Hölsingland

Vår första anhalt är det lilla fiskeläget Skärså där vi ska avnjuta en fantastisk lunch på restaurang Albertina vars krögare, sedan ett år tillbaka, är Malin Söderström. Hon har bl.a. gjort sig känd som kock med ansvar för Nobelmiddagen och hon var också den första kvinnan att bli medlem i Svenska Kocklandslaget. Skärså är ett litet idylliskt fiskeläge med ett fåtal bofast men med många sommargäster.

Vår resa fortsätter sedan norrut mot Hudiksvall, en stad som grundades redan 1582 av Johan III. Säkerligen har ni hört tala om ”Glada Hudik”? Ett uttryck som myntades under 1800-talets andra hälft, till följd av träpatronernas livliga fester och stadens stora sällskapsliv.

Väl i Hudiksvall så promenerar vi i de gamla kvarteren på Öster och vid de gamla sjöbodarna som är stadens mest kända siluett.

Sjöbodar i Hudiksvall Hälisngland

Nu ska vi stifta bekantskap med ett av landskapets mest kända bondeslott, Ystegårn, en gammelgård av stort kulturhistoriskt intresse. Detta främst för att den är av fyrbyggt slag. Detta var under 1700-talets slut en vanlig gårdstyp i hela Norrland men som i modern tid nästan helt försvunnit ur samhällsbilden. Berättelsen om hur denna miljö har återskapats av en passionerad bygdeprofil är en fascinerande historia.

Ystegårn – Hälsingland

Gårdsbutik i Hälsingland

Här tar vi en eftermiddagsfika innan vi fortsätter vår resa.

Vår nästa anhalt är Orbaden Spa & Resort där vi kommer att bo under vår vistelse i Hälsingland. Utanför panoramafönstren breder en mycket hänförande bild av Hälsingland ut sig.

Vackra Hälsingland

Efter incheckning och en stunds avkoppling träffas vi för en drink innan middagen. Vi äter en välkomponerad middag baserad på råvaror från landskapet.

Dag 2
Tisdag 28 juli

För den som önskar ta en morgonpromenad finns fantastiska vägar och stigar i Orbadens närhet. För den som hellre vill mjukstarta rekommenderar vi ett besök i hotellets spaavdelning.

Denna förmiddag tillbringar vi i Järvsö. Här kommer vi att bl.a. besöka Järvzoo där vi får uppleva mängder med vilda djur i ett ”vilt tillstånd” som hör den hälsingska faunan till. Denna park har mycket promenadvänliga ramper som gör det enkelt att ta sig fram och komma djuren riktigt nära.

Järvzoo i Hälsingland

Lunch äter vi på Järvsö Gårdsbageri & Taittingerbar, tidigare Lill-Babs Caffär. Bageriet serverar lunch baserat på lokala råvaror hämtade från deras egen lanthandel fylld med lokalt mathantverk, samt ett glas franska bubblor.

Järvsö Hälsingland

Efter lunchen beger vi oss till Stenegård som numera också inrymmer Lill-Babs museum. Stenegård har en historia från 1800-talet då apotekaren Julius Brun köpte hemmanen Hans och Kusens i Järvsö och började bygga upp det Stenegård vi ser idag.

Stenegård hantverkscentrum i Ljusdal Hälsingland

Här kommer vi att möte Järvsöprofilen och auktionisten Kjell Höök som kommer att berätta historien om ”Konungariket Hälsingland”…

Auktion i Hälsingland

Vi återvänder till Orbaden och ett besök på en av de mest kända Världsarvsgårdarna, Gästgivars.

Det är härifrån som tapettillverkaren Duro hämtat dekoren till sin tapetsuccé med just namnet ”Gästgivars” som började tillverkas redan på 1960-talet

Hälsingegården Gästgivars i Hälsingland

Schablonmålningarna från 1840-talet är målade av av den kände bygdemålaren Jonas Wallström.

Vår ciceron till kvällens middag heter Helen Westelius. Hon är idag en passionerad ambassadör för det hälsingska köket. Hennes referensbibliotek är stort och hon har lärt av de bästa. På hennes meritlista finner vi stockholmskrogarna L’Escargot, Restaurang J och Storstad. Efter en tid på Restaurangakademien blev det Carl-Jans vinkällare Grappe där hon var under hela fem år.

Detta blir en garanterat smakrik och lång afton med mycket god mat och dryck……..

Helen Westelius i Hälsningland

Dag 3
Onsdag 29 juli

Denna sista dag i Hälsingland fortsätter vi vår hälsingeresa mot Alfta. Här möts vi av Gun-Marie Swessar som ska ta oss till ett urval av de pampiga bondeslotten, hälsingegårdarna. Vi kommer också att besöka Migranternas Hus i Alfta. Här berättas historien om de människor som under 1800-talets mitt beslutade sig för att lämna Sverige för att företa sig den strapatsrika och riskfyllda resan till landet ”Over there”.

Hälsingland

Hälsingland – utvandrarna

Faktum är att den första massutvandringen från Sverige till Amerika startade just i Voxnandalen för cirka 150 år sedan.

Härnäst står den lilla byn Växbo på programmet. Här finns landets bäst bevarade miljöer från linberedningens glansdagar. Vi får en rundvandring på Växbo lin där vi får lära oss allt om linproduktion från ax till limpa.

Pär Johansson, Hälsinglands matentreprenör, bjuder så in till en härlig lunch på Växbo krog, en restaurang som han driver med fullt fokus på det lokala och ekologiska köket.

Växbo krog Pär Johansson- Hälsingland

Vaxbokrog i Hälsingland

Hälsingland

Nu är det dags att lämna vackra Hälsingland bakom oss och vi tar tåget tillbaka till Stockholm.

DELA MED DINA VÄNNER:

Orient Silk Road Express
Private Train

Det privata tåget genomgick en omfattande renovering för några år sedan och erbjuder hög standard för säkerhet, service och komfort. Njut av fräscha, regionala rätter i bekväma restaurangvagnar som erbjuder barservice, perfekt för en kall drink när den torra öknen flyger förbi. Orient Silk Road Express är helt luftkonditionerat när tåget inte står stilla vid en station. Det finns också en läkare ombord hela tiden.

Kategori Sultan
Denna kategori har två bäddar, övre och nedre (80 x 174 cm och 110 x 184 cm). Dessa kupéer erbjuder också bekväma sittplatser, ett större bord och en liten garderob. Varje kupé har privat badrum, komplett med integrerad dusch. Vagnarna i denna kategori består av endast sex kupéer.

Kategori Sultan på Silk Road Express

Kategori Sultan på Silk Road Express

Kategori Kalif
Orient Silk Road Express bästa boende. Kalif-kategorin har två bäddar, övre och nedre (80 x 174 cm och / 112 x 184 cm). Varje kupé har en garderob, ett privat badrum med separat duschkabin. Varje kupé i denna kategori är begränsad till fyra kupéer och tar högst åtta gäster.

Kategori Kalif på Silk Road Express

Kategori Kalif på Silk Road Express

Passagerkapacitet:
Tonnage:
Längd:


DELA MED DINA VÄNNER:
DELA MED DINA VÄNNER:

Avreseort*

Stockholm

Resdatum*

27 juli 2020 - 29 juli 2020

Resenär 1

Observera att namnen måste stavas som i passet, tilltalsnamn med versaler!Kopiera uppgifter till nästa resenär

Pris per person

Om du reser ensam måste enkelhytt-/enkelrumstillägg under tillägg kryssas i (även om det bara är en förfrågan)

Del i dubbelrum: 11 500: -

 • Enkelrumstillägg: 600:-
 • Avbeställningsskydd Gouda 5% av resans pris

Vi reserverar oss för slutförsäljning och eventuella förändringar i program och pris som ligger utanför vår kontroll.

Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via vanlig postgång
Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via epost
Ja, jag godkänner Club Eriks särskilda villkor*
Jag har tagit del av information om GDPR hos cluberiks.se

Liknande resor

Vi kryssar med Hurtigruten nordgående – världens vackraste sjöresa


8 - 14 maj 2020 | Norge

Följ med Club Eriks på denna klassiska kustresa i nordgående riktning där vi tar dig med på en sju dagar lång sjöresa till några av Norges vackraste kuststäder och till avlägsna byar. Vi börjar i Bergen med en stadsrundtur innan vi går ombord MS Trollford. Sedan fortsätter vi vår resa norrut, långt bortom polcirkeln hela vägen upp till Kirkenes.

Hurtigrutenkryssning sydgående – ”världens vackraste sjöresa”


14 - 19 maj 2020 | Kirkenes till Bergen med Lofoten, Tromsö & Trondheim

Från arktisk vildmark till världsarvslistad storstadscharm – kryssningar längs norska kusten är den ultimata upplevelsen. På vägen mot charmiga Bergen ser du några av världens vackraste öar, höga fjäll, idylliska fiskelägen, hisnande fjordlandskap och unik natur. Denna resa med Hurtigruten ger skäl för sitt namn - "världens vackraste sjöresa".

Kryssning med Celebrity Cruises
– Island & Irland, ”sagornas öar”


30 maj - 13 juni 2020 | Guernsey - Cork - Dublin - Belfast - Reykjavik - Akureyri

Följ med på denna kryssning med Celebrity Silhouette till Island och Irland - "sagornas öar" som bjuder på magiska vyer, härliga kontraster och stor värme och kärlek. Vi njuter av livets goda på gröna, sköna Irland i Cork, Dublin och Belfast. På Island bländas vi av kontrasterna.

Upplev Norges vackra fjordar –
kryssning med Jewel of the Seas


31 maj - 7 juni 2020 | Köpenhamn – Geiranger – Bergen – Stavanger – Kristiansand – Köpenhamn

Kryssning med Jewel of the Seas till magiskt fjordlandskap i Geiranger, småstadskänsla i storstaden Bergen, vackert fjäll i Stavanger och Kristiansands härliga skärgård. Vi blir förförda av naturens färgsprakande skönhet, bjuds ett rikt kulturliv och tas tillbaka i tiden bland smala och mystiska gränder.

Kryssning runt Östersjön med Royal Caribbean – St. Petersburg, Helsingfors, Tallinn och Visby


19 - 26 juli 2020 | Sthlm - St. Petersburg - Helsingfors - Tallinn - Visby - Sthlm

Upplev Östersjöns pärlor på denna kryssning med Jewel of the Seas. Under resan besöker vi storslagna St. Petersburg, trendiga Helsingfors, Tallinn med sin medeltida charm och idylliska Visby! Startar och avslutar kryssningen gör vi i vår vackra huvudstad Stockholm.

Club Eriks sommarresor – Vi smakar på det bästa i Hälsingland


27– 29 juli 2020 | Hälsingland

Hälsingland! Blånande berg, storslagen natur med stora skogar och brusande älvar. Med Orbadens riviera, Järvzoo med inhemska vilda djur, Växbo med landets bäst bevarade miljöer från linberedningens glansdagar. Och så förstås, hela Sveriges stolthet, det senaste världsarvet, Hälsingegårdarna!

En smakrik upplevelse på Höga Kusten med Club Eriks


24 – 28 augusti 2020 | Höga Kusten i Ångermanland

Vår resa tar oss längs Ångermanälvens dalgång upp mot Höga Kusten för att uppleva allt som gör denna landsända så fantastisk. Vi bor i vackra omgivningar och på Höga Kustens gastrohotell på Ulvön, äter fantastiska middagar med lokalt producerade råvaror och får uppleva traditioner som är unika för området – allt med personlig omtanke.

Vi smakar på det bästa i Jämtland
– en vacker septemberupplevelse


7 – 10 september 2020 | Jämtland

Jämtland har beskrivits som ett av landets mest genuina och sammanhållna. Mattraditionen har överlevt i generationer och vi smakar på det bästa av Jämtland. Vi besöker en älgpark, en av Jämtlands äldsta gårdar och Sveriges största vattenfall. Vi upplever Storsjöns skärgård och tar oss västerut till Åre, Storulvån och Storlien.