DAVID BOWIES BERLIN

Följ med Fredrik Strage till David Bowies Berlin. Under tre intensiva dagar får du tillsammans med andra Bowiefans uppleva staden som i slutet av sjuttiotalet blev rockikonens tillflyktsort efter några destruktiva år i Los Angeles.

Det var i Berlin som Bowie spelade in albumet ”Heroes”. Det var här han delade lägenhet med Iggy Pop. Det var här han återuppfann sig själv och inledde sin mest kreativa fas. Vi tar oss till platserna som präglade Bowie och njuter av atmosfären på kaféerna, barerna och platserna som inspirerade och präglade en av tiderna största rockstjärnor.

Det här är en resa för dig med passion för musik och rockhistoria. Bowie kallade Berlin för “The greatest cultural extravaganza that one could imagine.”

Resan är exklusiv för DN:s prenumeranter. Är du inte redan DN-prenumerant tecknar du enkelt en prenumeration på DN:s hemsida innan du reser.

Tours for fans logo

Resan arrangeras av Dagens Nyheter i samarbete med 99 Pilots och Club Eriks.

 


DELA MED DINA VÄNNER:

DATUM

Från 12 juni 2020
Till 14 juni 2020

PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum

Pris per person del i dubbelrum
14 900:-
Pris per person i enkelrum
16 400:-

Avreseort

  • Stockholm
  • Köpenhamn
PROJEKTLEDARE
Jesper Fästh
jesper.fasth@cluberiks.se
08 – 20 55 00

I priset ingår

• 3 dagars program under ledning av Fredrik Strage
• Flyg t/r Stockholm – Berlin T/R inkl. alla idag kända skatter och avgifter
• 2 nätter  på 4**** hotell i centrala Berlin inkl. frukost
• 3 x lunch exkl. dryck
• Transporter samt entréer enligt program

Tillägg

Vi reserverar oss för slutförsäljning och eventuella förändringar i program och pris som ligger utanför vår kontroll.

DELA MED DINA VÄNNER:
PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum
Pris per person del i dubbelrum
14 900:-
Pris per person i enkelrum
16 400:-
PROJEKTLEDARE
Jesper Fästh
jesper.fasth@cluberiks.se
08 – 20 55 00


PRELIMINÄRA FLYGTIDER

DAG
FLYG
TIDER
FLYGTID
12 juni
Arlanda - Berlin
07:35 - 09:05
1 tim 30 min
14 juni
Berlin - Arlanda
16:35 - 18:10
1 tim 35 min

Hör av er om ni önskar flyga från annan ort (Göteborg eller Köpenhamn)


KRYSSNINGSSCHEMA

DAG
HAMN
ANKOMST
AVGÅNG
DELA MED DINA VÄNNER:

DAGSPROGRAM

David Bowie 900x600
Följ med Fredrik Strage till David Bowies Berlin. Under tre intensiva dagar får du tillsammans med andra Bowiefans uppleva staden som i slutet av sjuttiotalet blev rockikonens tillflyktsort efter några destruktiva år i Los Angeles.

Det var i Berlin som Bowie spelade in albumet ”Heroes”. Det var här han delade lägenhet med Iggy Pop. Det var här han återuppfann sig själv och inledde sin mest kreativa fas. Vi tar oss till platserna som präglade Bowie och njuter av atmosfären på kaféer och barer.

Det här är en resa för dig med passion för musik och rockhistoria. Bowie kallade Berlin för “The greatest cultural extravaganza that one could imagine.”

24 april
Berlin

Bowies Hem Hauptstrasse

Hauptstrasse 155 – Bowies bostad 1976-1978

Vår resa genom David Bowies Berlin inleds med att vi tar oss till stadsdelen Schöneberg, närmare bestämt till adressen Hauptstrasse 155. Genom stadsdelen Schöneberg går den drygt två kilometer långa Hauptstrasse. Gatan byggdes under slutet av 1700-talet som en förbindelse mellan Potsdam och Berlin. Hauptstrasse  155 har med åren blivit den mest klassiska av Bowies samtliga bostadsadressen.

Bowies allt i allo – Corinne Schwab – fann en lägenhetsannons i tidningen Berliner Morgenpost och i slutet av augusti 1976 flyttade Bowie och Iggy Pop in i sjurummaren på första våningen. Efter ett tag flyttade Iggy in i en egen lägenhet på fyra trappor. Bowie bodde på den aktuella adressen i Schöneberg under närmare två år och vid sidan av denna våning hade han även en villa i Blonay, nära Montreux, där Bowie av skatteskäl mantalsskrev sig 1976.

Utanför entrén finns sedan några år en minnestavla som informerar om att Bowie bodde här mellan åren 1976 till 1978.

Bowies stamställe Hauptstrasse

Anderes Ufer/Café Neues Ufer
Hauptstrasse 157 – Bowies stamställe

Bara några få meter från Bowies tidigare bostad på Hauptstrasse 155 ligger Café Neues Ufer. Här var Bowie och Iggy Pop frekventa gäster. De kunde ofta ses äta frukost här eller avsluta sina kvällar med några glas whisky.

En sen kväll när Bowie var på väg hem till sin bostad, och råkade passera kaféet, kastade någon en sten genom ett av caféets fönster. Bowie stod vakt till dess att glasmästaren dök upp följande morgon och betalade därefter för arbetet och den nya glasrutan.

På 1970-talet hette kaféet Anderes Ufer och mycket är fortfarande sig likt, förutom att väggarna idag pryds av inramade Bowie-fotografier.

Klassisk Bowieklubb Fuggerstrasse

Klassisk Bowie-klubb #1: Chez Romy Haag/Art Hotel Connection
Fuggerstrasse 33

Nattklubben Chez Romy Haag i Schöneberg öppnades 1974 och drevs att den holländska transsexuella sångerskan, dansaren, skådespelerskan och nattklubbsdrottningen Romy Haag. Glamorösa transvestiter brukade uppträda här och bland gästerna fanns till exempel Lou Reed, Bryan Ferry, Mick Jagger och Freddie Mercury.

Bowie träffade Romy Haag i samband med en av hans konserter i Berlin våren 1976 och därefter inledde de en längre romans. En av de tre kvinnofigurer som Bowie uppträder som i videon ”Boys keep swinging” lär vara en hommage till just Romy. Klubben stängde 1983 och här ligger idag hotellet Art Hotel Connection.

Bowie Klubb Nurnbergstrasse

Klassisk Bowie-klubb #2: Dschungel/Ellington Hotel –
Nürnberger Strasse 53

”Sitting in the Dschungel, on Nürnberger Strasse.” Ja du känner kanske igen texten från Bowies låt ”Where are we now?” Men har du funderat över namnet Dschungel?

Bowie och Iggy Pop tillbringade många kvällar och nätter på nattklubben Dschungel under deras mytomspunna tid i Berlin. Klubben var på den tiden Berlins motsvarighet till New Yorks Studio 54. Mick Jagger, Grace Jones, Boy George, Prince, Frank Zappa och Depeche Mode är några av alla andra stjärnor som har klivit in genom dörrarna på denna klassiska klubb

Bowie återvände gärna hit i samband med sina senare besök i staden. Dschungel stängde slutligen sina portar 1993. Nu ligger Ellington Hotel på den aktuella adressen.

Bowie restaurang Berlin Kantstrasse

Klassisk Bowie-restaurang #1: Paris Bar
Kantstrasse 152

Den trevliga restaurangen Paris Bar ligger i stadsdelen Charlottenburg nära Savignyplatz. Krogens härliga atmosfär bidrog starkt till att både Bowie och Iggy
ofta åt och drack här. Bowie uppskattade bland annat kökets pommes frites.

Det var på Paris Bar, som Chris Hodenfield för tidningen Rolling Stone, gjorde den smått klassiska intervjun ”Bad boys in Berlin” med Bowie och Iggy Pop.

Paris Bar har legat i samma lokaler sedan starten 1962. Här har berömdheter som Madonna, Yoko Ono, Leonardo Dicaprio, Robert De Niro och Jack Nicholson slagit sig ned vid borden. Vi avslutar vår första dag i Bowies Berlin med att äta middag på Paris Bar. Inte minst för att få prova deras pommes frites.

25 april
Berlin

Hansa Tonstudio Mesitersaal

Hansa Tonstudio/Meistersaal  – En av världens mest mytomspunna studior
Köthener Strasse 38

Den ståtliga byggnaden på Köthener Strasse 38, belägen strax söder om Potsdamer Platz, inrymmer bland annat Hansa Studios och Meistersaal.

Den stora salen, Meistersaal invigdes 1913 och användes under de första decennierna som konsert- och föreläsningssal. År 1972 gjordes byggnaden om        till inspelningsstudior och som mest fanns det fem studior i huset. Meistersaal, även kallas Studio 2, var störst med sina 266 kvadratmeter. I denna studio spelade Bowie in albumet ”Heroes” sommaren 1977. ”Heroes” mixades dock inte i Hansa Tonstudios utan i Montreux.  I början av 1990-talet upphörde Meisterssal officiellt som inspelningsstudio och renoverades för att likna sitt ursprung. Idag används lokalen främst för event, men i huset finns fortfarande flera aktiva studior.

Bahnhof Zoo Berlin

Bahnhof Zoo – Christine F. Wir Kinder vom Bahnhof Zoo

”Vi barn från Bahnhof Zoo” (originaltitel ”Christiane F. – Wir Kinder vom Bahnhof Zoo”) är en västtysk film från 1981.

Under det kalla kriget, när Berlin var uppdelad i Öst- och Västberlin, var Bahnhof Zoo Västberlins centralstation och ett populärt tillhåll för bland andra kriminella och narkotikamissbrukare.

Filmens manus är baserat på Christiane Vera Felscherinows självbiografiska bok som har samma namn som filmen. Handlingen är verklighetsbaserad och porträtterar en ung tonårsflicka som är heroinmissbrukare.

Christine är ett stort fan av Bowie och besöker en av stjärnans konserter i Berlin. Filmens soundtrack består av ett flertal Bowie-låtar. Konsertscenerna med Bowie är dock inte inspelade i Berlin utan i New York.

kaDeWe Berlin

KaDeWe – Här handlade Bowie ofta sina delikatesser
Tauentzienstrasse 21-24

Kaufhaus des Westens, mer känt som KaDeWe, är med sina 60 000 kvadratmeter ett av världens största varuhus och invigdes 1907.

Under sin tid i Berlin besökte Bowie ofta KaDeWe och framför allt varuhusets imponerande gourmetavdelning. Choklad och kaviar var något av Bowies favoritdelikatesser. Ett rykte gör gällande att Bowie blev rosenrasande när han upptäckte att Iggy Pop hade plundrat deras gemensamma kylskåp på alla godsaker som Bowie tidigare samma dag inhandlat på det stora varuhuset.

Bowieklubb Berlin

Klassisk Bowie-klubb #3: SO36
Oranienstrasse 190

Mitt i Kreuzberg, alldeles intill Heinrichplatz, ligger klubben SO36. SO är för övrigt          en förkortning för postkoden Südost. Här var det inte ovanligt att man kunde se Bowie och Iggy Pop i publikhavet. Under dessa år – 1970-talets andra hälft – var det främst punkband som uppträdde på SO36:s scen.

Klubben var vid den här tiden Berlins svar på New Yorks CBGB, men till skillnad från den sistnämnda så är SO36 alltjämt aktiv som rockklubb.

Paul Lincke Ufer Bowie restaurang

Klassiskt Bowie-restaurang #2: Café Exil/Horváth –
Ännu en av Bowies favoritrestauranger
Paul-Lincke-Ufer 44a

Café Exil i Kreuzberg, ett stenkast från Landwehr Kanal, var vid sidan av bland annat Paris Bar, en av de restauranger Bowie gärna besökte i sällskap med Iggy Pop.

Denna del av Berlin är alltjämt ett populärt område för musiker, konstnärer och författare. Bowie sägs ha uppskattat den intellektuella nivån bland restaurangens gäster och biljardbordet som fanns i anslutning till den rökiga restaurangen. Idag är biljardbordet borta och Café Exil har bytt ägare och heter idag Horváth. Restaurangen kan idag stoltsera med två stjärnor i Michelinguiden.

26 april
Berlin

Hotel Gerhus Schlosshotel

Hotel Gerhus/Schlosshotel Berlin
Bowies favorithotell i Berlin
Brahmstrasse 10

I den lummiga och exklusiva förorten Grunewald ligger det vackra Schlosshotel Berlin. Det pampiga huset stod klar 1914 och var beställt av advokaten och konstsamlaren Walter von Pannwitz. Byggnaden har sedan i början av 1950-talet        varit lyxhotell under olika namn.

Sommaren 1976 checkade Bowie, Iggy Pop, Tony Visconti och deras musiker in på hotellet som då hette Hotel Gerhus. Då notan för att bo på hotellet under en längre tid var ekonomiskt ohållbart så fick Bowie och Iggy flytta till våningen på Haupstrasse.

Flera scener från filmen ”Just a Gigolo” – där Bowie spelar rollen som den preussiske officeren Paul Ambrosius von Przygodski – är filmade inne i detta hotell.

brucke Museum Bussadsteig

Brücke-Museum – Bowies favoritmuseum i Berlin
Bussadsteig 9

Det lilla museet Brücke-Museum ligger i stadsdelen Dahlem intill Grunewald och invigdes 1967.

Konst från konstnärsgruppen Die Brücke, som bildades 1905 och var den allra första gruppen som bestod av tyska expressionister, utgör det mest centrala i museets utställning.

Ett av museets mest berömda konstverk är Erich Heckels säregna målning Roquairol från 1917 som föreställer en galning. Målningen inspirerade starkt till omslaget till Iggy Pops ”The Idiot” såväl som till Bowies ”Heroes”.

DELA MED DINA VÄNNER:

Strage Fredrik

Fredrik-Strage

Fredrik Strage har skrivit om popkultur i 30 år. Han är mest känd för sin fredagskrönika i Dagens Nyheter, sin podcast ”Hemma hos Strage” och sina musiktips i TV4 Nyhetsmorgon. Han har också skrivit flera böcker, den senaste med namnet ”242”och samlade hans bästa krönikor.

Följ med och res med Fredrik Strage som guide. Ledsagade av Fredrik kommer att ni uppleva David Bowies Berlin.

Passagerkapacitet:
Tonnage:
Längd:DELA MED DINA VÄNNER:
DELA MED DINA VÄNNER:

Avreseort*

Stockholm
Köpenhamn

Resdatum*

12 juni 2020 - 14 juni 2020

Resenär 1

Observera att namnen måste stavas som i passet, tilltalsnamn med versaler!Kopiera uppgifter till nästa resenär

Pris per person

Om du reser ensam måste enkelhytt-/enkelrumstillägg under tillägg kryssas i (även om det bara är en förfrågan)

Pris per person del i dubbelrum : 14 900:-
Pris per person i enkelrum: 16 400:-

Vi reserverar oss för slutförsäljning och eventuella förändringar i program och pris som ligger utanför vår kontroll.

Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via vanlig postgång
Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via epost
Ja, jag godkänner Club Eriks särskilda villkor*
Jag har tagit del av information om GDPR hos cluberiks.se