Författaren Rudyard Kipling beskrev Burma som helt olikt alla andra länder han kände till. Och även idag, över ett århundrade senare behåller landet en förmåga att förvåna och glädja även mycket vana resenärer. Det har liknats vid Thailand – fast med betydligt fler fromma munkar och tempel och en europeisk stil som minner om forna kolonialdagar. Turismen är fortsatt relativt liten så man behöver sällan trängas och överallt möter vänliga och nyfikna människor upp.

Floden Irrawaddy binder samman Myanmar, som landet ju numera heter och dess människor, med början nära gränsen till Tibet i norr och slut i Andamansjön längst i söder. På sin väg färdas den över 2000 km och dess dalgång har alltid varit landets livsnerv och historiska, kulturella & religiösa centrum. Under torrsäsongen ligger dess flodbankar delvis torra och spruckna men efter monsunen återvänder vattenmassorna och skänker nytt liv åt naturen med grönskimrande risfält och frodiga fruktplantager som följd. Här spirar en stark framtidstro, samtidigt som man är oerhört mån om och stolt över sina traditioner.

På vår flodkryssning med Heritage Lines fantastiska fartyg Anawrahta upplever vi livet längs floden och lär känna människorna och dess kultur, tar del av religiösa sedvänjor och smakar den lokala kokkonsten, med inspiration från Thailand, Kina, Indien och andra grannländer. Ute på landsbygden går livet i sakta mak på traditionellt vis och vi gör många utflykter tillsammans med rederiets lokalguide som kan trakten som sin egen ficka. Kontrasten till den livliga pulsen i Mandalay – en av de gamla kungliga huvudstäderna och numera landets näst största stad – är stor, men även här är känns historiens vingslag bland förgyllda pagoder och palats.

Följ med Club Eriks hit, till det i mångt och mycket orörda och okända landet. Välkommen till magiska Myanmar!


DELA MED DINA VÄNNER:

DATUM

Från 15 oktober 2020
Till 29 oktober 2020

PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum

Deluxe-hytt
63.900:-
Deluxe Executive-hytt
69.900:-
Juniorsuite
91.900:-

Avreseort

  PROJEKTLEDARE
  Ann Ewaldsson
  ann.ewaldsson@cluberiks.se
  08 – 20 55 00

  I priset ingår

  • Club Eriks värd/färdledare
  • Flyg Stockholm – Mandalay tur/retur, inkl. alla idag kända skatter och avgifter
  • 1 natt på hotell i Mandalay, 4*
  • Frukost på hotellet
  • 1 lunch och 1 middag, inkl. dryck i Mandalay
  • Transfer till och från fartyget
  • 11 nätters kryssning med Heritage Lines fartyg Anawrahta
  • Helpension ombord
  • Dryck ombord (mineralvatten, läsk, juice, te/kaffe, samt lokal öl och husets vin till lunch/middag)
  • Alla utflykter under flodkryssningen – i rederiets regi
  • Hamnavgifter, skatter och dricks till personal ombord, guider och chaufförer
  • Lojalitetsbonus på 2% av resans pris.

  Tillägg

  • Enkelhytt, på förfrågan. Kontakta oss för en prisuppgift.
  • Avbeställningsskydd med Gouda, 5% av resans pris
  • ERV Reseförsäkring Plus, hör av er för prisuppgift

  OBS! För inresa i Myanmar behövs visum, som söks online. Kostnad i dagsläget USD 50 per person.

  Vi reserverar oss för slutförsäljning och eventuella förändringar i program och pris som ligger utanför vår kontroll.

  DELA MED DINA VÄNNER:
  PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum
  Deluxe-hytt
  63.900:-
  Deluxe Executive-hytt
  69.900:-
  Juniorsuite
  91.900:-
  PROJEKTLEDARE
  Ann Ewaldsson
  ann.ewaldsson@cluberiks.se
  08 – 20 55 00


  PRELIMINÄRA FLYGTIDER

  DAG
  FLYG
  TIDER
  FLYGTID
  15 okt
  Stockholm - Bangkok
  14.30 - 05.50 +1
  10 h 20 min
  16 okt
  Bangkok - Mandalay
  11.55 - 13.20
  1 h 55 min
  28 okt
  Mandalay - Bangkok
  19.20 - 21.45
  1 h 55 min
  29 oct
  Bangkok - STockholm
  01.25 - 06.55
  11 h 30 min

  Vi flyger med Thai Airways. Om ni vill flyga från annan ort, vänligen kontakta oss för tidtabell och flyginformation. Det gäller också om ni skulle vilja uppgradera till businessklass.  DAGSPROGRAM

  Dag 1 - 15 oktober
  Avresa

  Avresa under tidig eftermiddag.

  Dag 2 - 16 oktober
  Ankomst Mandalay

  Vi landar i Bangkok i arla morgonstund och byter plan. Ankomst till Mandalay tidig eftermiddag. Här möter en engelsktalande lokalguide upp och assisterar med transfer till hotellet. Incheckning och därefter tid för lite lugn & ro. Gemensam middag under kvällen.

  Dag 3 - 17 oktober
  Mandalay - Nwe Nyein

  På morgonen tar vi oss till floden och kliver ombord på Heritage Lines fartyg Anawrahta.

  Heritage Line Anawrahta

  Heritage Line Anawrahta

  Färden påbörjas på en gång, norrut genom ett skyddsområde för den sällsynta floddelfinen.

  Floddelfin

  Floddelfin

  Vi tar del av en första föreläsning om landets kultur ”Myanmar ways of life” och får se en uppvisning av burmesiska klädedräkter. Senare under eftermiddagen gör vi en utflykt till en by där man gör keramik på traditionellt sätt.
  På kvällen bjuds alla gäster in till ett cocktailparty.

  Cocktail Anawrahta

  Cocktail Anawrahta

  Dag 4 - 18 oktober
  Nwe Nyein - Taguang

  Den som känner sig morgonpigg kan inleda dagen på däck, med yoga och meditation.
  Vi befinner oss nu i det som kallas the Third Defile, där ordet defile signifierar en trång passage, lite som en canyon. Floden är omgiven av böljande kullar och vi passerar små byar och fiskelägen där livet fortgår i ett stilla tempo. Tanken är att dagarna ombord ska gå i samma takt, lugnt och avkopplande.
  Under morgontimmarna bjuder Anawrahtas kökschef in till en matlagningsdemonstration och därefter är det dags för en informell språklektion. Dagens mål är den lilla staden Taguang, som enligt legenden är den burmesiska civilisationens vagga. Här gör vi en tur under eftermiddagen och upplever vardagslivet längs flodbanken år 2020 och får se spår av den gamla kulturen.

  Buffelherde och hans bufflar på ett risfält i Myanmar.

  Buffelherde

   

  Dag 5 - 19 oktober
  Taguang - Katha

  Under dagen når vi fram till den charmiga, koloniala staden Katha, som under ett antal år var hem för Eric Arthur Blair mer känd under sitt författarnamn George Orwell. Här arbetade han som kolonialpolis och erfarenheterna av livet i denna avlägsna utpost i det brittiska imperiet tecknades ner i boken Dagar i Burma, den första av hans romaner. Vi får följa i Orwells fotspår och bland annat se var han bodde.
  Under 1920-talet fanns världens största flodbåtsföretag i Katha, Irrawaddy Flotilla Company, som skapats för att forsla brittiska soldater och förnödenheter upp och nedför floden. I slutskedet av andra världskriget sänktes många hundra utav fartygen,  hellre än att de skulle falla i japanska händer. Skeppsklockor och annat finns nu bevarade, efter att de räddats ur sina lergravar på flodens botten.

  Britterna lämnade många spår efter sig i landet och ett av dem är tedrickandet. Vi bjuds på afternoon-tea i det som tidigare var den brittiske kommissionärens hus innan det är dags att återvända till vårt fartyg. Efter middagen välkomnar vi en grupp ur Shan-folket ombord, som sen utför en musik och dansshow på däck.

  Shan-dansare

  Shan-dansare

  Dag 6 - 20 oktober
  Katha - Naba

  Morgonen inleds med en tågresa från Katha till den lilla staden Naba, genom teakskogar och tät djungel, förbi små byar där livet levs på samma sätt idag som i urminnes tider. Här är det färden i sig, inte slutmålet som är pricken över i – de vackra vyerna och fartygets personal i kolonialdress, som serverar gott bubbel och underhåller.

  Tåg Katha - Naba

  Tåg Katha – Naba

  Tillbaka i Katha igen gör vi en tur till den lokala marknaden. Varför inte pröva på att göra några inköp med era nyförvärvade språkkunskaper?

  Marknadsdag

  Marknadsdag

  Vi får lära oss mer om Myanmars historia och om livet idag ombord på fartyget under eftermiddagen.
  Sen är det dags att klä upp sig lite och dricka en skål till det förflutna, a ”toast to the past” när baren förvandlas till en British Club. När solen gått ner visas film på däck – movie under the stars.

  Dag 7 - 21 oktober
  Second Defile - Kyun Daw

  Frukost på däck? Vare sig man vill äta ute eller i restaurangen kan det vara klokt att befinna sig på däck denna morgon när vi passerar igenom den imponerande ”Second Defile”, där bergsväggarna reser sig upp emot 90 meter ovanför floden. Passagen tar ca två timmar, lite beroende på hur starka strömmarna är. Väl ut på andra sidan vänder vi vid Sinkan Bridge och påbörjar färden nedströms. Att passera genom the defile i samma riktning som vattnet gör att det kan gå på endast 25 minuter.
  Dagens besök görs på Kyun Daw Island där vi besöker byar, små pagoder och nomader som lever längs Ayeyarwadys flodbankar.

  Fiske på Irrawaddy

  Fiske på Irrawaddy

  Dag 8 - 22 oktober
  Hsithe

  Njut av en lugn morgon ombord med yoga och sen ett föredrag om religion och dess roll i Myanmar. Slutligen får ni vässa era kunskaper i burmesiska ytterligare.
  Efter lunch visas traditionella burmesiska cigarrer och hur man tuggar betelnötter, innan vi når fram till den lilla pittoreska fiskebyn Hsithe där byborna tar emot  och bjuder in till besök. I byn odlas jordnötter och ris, men framför allt fiskar de. Och det är inte vilket fiske som helst. Människorna har hittat ett sätt att samarbeta med de utrotningshotade floddelfinerna för att hitta fiskstimmen och på så sätt öka sin fångst.

  Fiske i Hsithe

  Fiske i Hsithe

  Denna plats är så speciell att fartyget ligger kvar under kvällen och det blir film under stjärnorna i byn, tillsammans med invånarna där.

  Dag 9 - 23 oktober
  Hsithe - Mandalay

  På väg mot Mandalay passerar vi Mingun, där en monumental, ofärdig stupa syns långväga ifrån. En stupa är en buddhistisk byggnad, vanligen kupolförsedd, som rymmer ett relikskrin. Denna stupa började byggas på order av kung Bodawpaya i slutet på 1700-talet. Några år senare spreds dock en profetia som förkunnade att kungen skulle dö i förtid och hans rike gå under om arbetet fortsatte. Även ofärdig är den en imponerande syn – 50 m hög och 70 m bred.

  Mingun stupa

  Mingun stupa

  Vi kommer till Mandalay sen eftermiddag och hinner uppleva solnedgången vid U Bein Bridge, världens längsta gångbro i teak. Den är från mitten av 1800-talet och sträcker sig ca 1200 m över sjön Taungthaman i Amarapura


  U Bein Bridge

  Efter middagen bjuds det på underhållning, i form av en Ramayana-show, det legendariska eposet som framförs med traditionella musikinstrument.

  Dag 10 - 24 oktober
  Mandalay - Sagaing - Ava

  Religionen är mycket viktig här och idag blir det fokus på denna aspekt av livet i Myanmar.

  Unga nunnor

  Under förmiddagen följer vi med och tittar på några av Mandalays klenoder. Först kommer Kuthodaw Pagoda, en vacker förgylld pagod som är omgiven av ”världens största bok” – 729 marmorblock med inskriptioner ur den buddistiska läran. Näst på tur står Mahamuni Pagoda en av landets viktigaste pilgrimsplatser.

  Slutligen besöker vi Shwenandaw Monastery, en stor träbyggnad från 1800-talet med fantasieggande sniderier, som från början var en del av ett kungligt palats. Det ligger högt och vi har utsikt över hela Mandalay här uppifrån.

  Sagaing

  Lunch äter vi ombord medan fartyget styr mot staden Sagaing, en kort bit nedströms. Sagaing och Ava tvärs över floden är båda gamla huvudstäder som nu sammanbinds av en bro byggd av britterna under 30-talet. Här är tempot lugnare än i Mandalay. Vi upptäcker Ava, som även kallas Inwa, med häst och vagn och får se flera kloster och det gamla vakttornet Nanmyint.

  Utflykt till Ava


  Nanmyint vakttorn

  Under eftermiddagen letar vi upp en skön och skuggig plats och njuter av ett afternoon tea i form av en picknick, innan det är dags att återvända till vårt flytande hem, fartyget Anawrahta.

  Dag 11 - 25 oktober
  Ava - Yanderbo - Pakokku

  Morgonen och förmiddagen tillbringas i lugn och ro ombord. Vi bjuds in till ett föredrag om Bagan och dess historia, som en förberedelse till morgondagens besök där – en av kryssningens absoluta höjdpunkter.

  Efter lunch anländer vi till det lilla byn Yanderbo som är känd för två saker.
  1826 skrevs ett fredsfördrag under här efter det första anglo-burmesiska kriget av den dåvarande kungen av Ava och invånarna här sägs tillverka en sorts keramik av flodbankarnas lera som håller vatten kallare än andra kärl. Rederiets guider ger förklaringen till detta under en rundvandring i byn och den som vill kan själv testa att dreja.

  Yanderbo

  När flodfärden fortsätter passerar vi punkten där Irrawaddy rinner samman med den största bifloden Chindwin, som har sin källa i bergsområdet mot Indien.

  Dag 12 - 26 oktober
  Pakokku - Bagan

  Under morgontimmarna passerar vi under Myanmars längsta bro innan vi når fram till den gamla handelsstaden Pakokku på den västra flodbanken. Här får vi följa med till några av traktens företagare, en producent av tofflor och en liten fabrik där de lokala, filterlösa cigarrerna, cheroots, rullas för hand. Somliga tycker att ett besök i Myanmar inte är komplett utan att man testar en cheroot.

  Marknad i Pakoku

  Innan lunchen serveras ombord hinner vi också med ett besök vid det lantligt belägna templet Shwegu.

  Shwegu Temple

  Vid 14-tiden på eftermiddagen har vi så slutligen nått fram till tempelstaden Bagan (eller Pagan), ett av världens mest storslagna arkeologiska områden. Staden fick UNESCO världsarvstatus så sent som förra året.
  På den stora slätten intill Irrawaddy, bland palmer och tamarindträd, ligger flera tusen tempel, stupor och pagoder i varierande storlek och skick. Vi styr kosan mot några av de mest imponerande av dem Ananda Temple och Sulamani Pagoda och i skymningen befinner vi oss på någon upphöjd plattform för att kunna blicka ut över det tempelbeströdda området när det färgas gyllene av solens sista strålar.

  Bagan Myanmar

  Stupor i Bagan

  Innan middagen ombord bjuds vi på en dansföreställning.

  Dag 13 - 27 oktober
  Bagan

  Tidig morgon finns det möjlighet att delta i en ”en-gång-i-livet-upplevelse”, en ballongfärd i soluppgången över tempelområdet. (Meddela oss om ni är intresserade av detta, en kostnad tillkommer.)
  Efter frukost upplever vi vardagslivet vid marknaden i Nyaung U, där det mesta är till salu.

  Turen fortsätter sen till den guldpläterade Shwezigon Pagoda och Wetkyi-In Gubyaukgi Pagoda med sina vackra fresker. Dagens tredje aktivitet blir en visit på en verkstad där olika lackarbeten tillverkas, traditionellt hantverk.

  På eftermiddagen finns det två alternativa utflykter att välja mellan. En till Mount Popa klostret, beläget uppe på en slocknad vulkan. Burmeserna tror att det är hemvist för andeväsen, nats,  från den ursprungliga animistiska religionen. (OBS! Man tar sig upp till klostret till fots.)

  Den andra turen går till närliggande byarna Myinkaba, där kung Anawratha fängslade sin rival Manuha på 1000-talet och lantliga Minnanthu, en by utan vatten och elektricitet där livet går sin gilla gång på traditionellt vis.
  Även under denna utflykt görs det ett stopp för att titta på lackarbeten.

  Dag 14 - 28 oktober
  Bagan - hemresa

  Efter frukost är det dags att ta farväl av personalen ombord och fartyget.
  Därefter styr vi kosan, landvägen, tillbaka till Mandalay. Under dagen blir det en sista gemensam lunch och sen transfer till flygplatsen under eftermiddagen.

  Dag 15 - 29 oktober
  Hemkomst

  Tidig morgon landar vi på Arlanda igen. Tack för denna gång.

  DELA MED DINA VÄNNER:

  Anawrahta

  Fartyget Anawrahta är byggt för att likna en engelsk hjulångare från förr. Dess vita, sirliga räcken, vackra träsniderier, glänsande mässing och inbjudande miljöer förflyttar oss till en annan tidsepok, där överdåd från det brittiska imperiet blandas med Indokinas charm & romantik.

  Det är byggt år 2015 och mäter 65 m x 14 m x 14 m (längd / bredd / höjd). Det har tre däck plus ett soldäck med en liten pool för svalkande dopp.
  Det finns totalt 23 hytter ombord, i fyra olika hyttkategorier: deluxe och deluxe excecutive (totalyta 32 m2), junior-sviter (totalyta 48 m2), excecutive-sviter (totalyta 59 m2) och slutligen två royal-sviter (totalyta 86 m2). Alla hytter har en privat balkong med stolar & bord, de största sviterna har även en privat jacuzzi på balkongen. Hytterna är bekvämt och vackert inredda, med fullt ljusinsläpp från balkongdörrarna helt i glas. Här finns luftkonditionering, mini-safe, hårfön och även kikare, badrock och solhatt.

  De allmänna utrymmena är spaciösa och inbjudande. På det översta hyttdäcket hittar vi den eleganta matsalen, Hintha Hall som rymmer alla gäster vid en sittning. Man är stolt över sin mat, som i mångt och mycket speglar det lokala köket och dess spännande mix av influenser från bl a Indien och Thailand. Landet har en lång kustlinje, därför är fisk och skaldjur är vanligt förekommande, precis som färska örter och aromatiska kryddor. Men även internationella favoriter står på menyn.
  Intill restaurangen ligger Kipling Bar, inredd i varma kryddtoner och helt öppen ut mot omgivningarna. Mingla, njut av en drink och låt världen glida förbi i sakta mak. På däcket därunder finns fartygets lounge (Mandalay) och receptionsområde, allt bekvämt möblerat. Vill man unna sig en skön spabehandling finns Thazin Spa på main deck, det understa hyttdäcket.

  Anawrahta var kung på tusentalet och den som skapade det burmesiska riket och det finns inget bättre sätt att uppleva hans gamla domäner än med flodkryssaren som bär hans namn.

  Däckplan Anawrahta


  Deluxe-Deluxe Executive-hytt

   

   

  Passagerkapacitet:
  Tonnage:
  Längd:


  DELA MED DINA VÄNNER:
  DELA MED DINA VÄNNER:

  Avreseort*

  Inga avreseort angivet


  Resdatum*

  15 oktober 2020 - 29 oktober 2020

  Resenär 1

  Observera att namnen måste stavas som i passet, tilltalsnamn med versaler!  Kopiera uppgifter till nästa resenär

  Pris per person

  Om du reser ensam måste enkelhytt-/enkelrumstillägg under tillägg kryssas i (även om det bara är en förfrågan)

  Deluxe-hytt: 63.900:-
  Deluxe Executive-hytt: 69.900:-
  Juniorsuite: 91.900:-

  • Enkelhytt, på förfrågan. Kontakta oss för en prisuppgift.
  • Avbeställningsskydd med Gouda, 5% av resans pris
  • ERV Reseförsäkring Plus, hör av er för prisuppgift

  OBS! För inresa i Myanmar behövs visum, som söks online. Kostnad i dagsläget USD 50 per person.

  Vi reserverar oss för slutförsäljning och eventuella förändringar i program och pris som ligger utanför vår kontroll.

  Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via vanlig postgång
  Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via epost
  Ja, jag godkänner Club Eriks särskilda villkor*
  Jag har tagit del av information om GDPR hos cluberiks.se