Följ med på en behaglig flodkryssning i Bourgogne och Provence, på Rhône och Saône bland vinrankor, pittoreska städer och historiska lämningar från romartiden och andra fantasieggande epoker. Vi börjar och slutar i Lyon, en av Frankrikes mycket charmiga storstäder. Romarna byggde en hamn här, vilket blev inledningen på en nu 2000-årig historia. Stadens rikedom är delvis grundad på den framgångsrika tillverkningen av siden under århundraden, med mängder av vackra kyrkor och privatpalats att beundra. Här hade den franska motståndsrörelsen sitt säte under andra världskriget och här uppfanns filmkonsten av bröderna Lumière. Matkonsten når högt – både på stjärnrestauranger och kvarterskrogar. Vi inleder med en natt i Lyon för att få en rejäl smakbit av staden, både bokstavligt och bildligt talat.

Kryssningen bjuder därefter på välkända vindistrikt som Bourgogne och Côtes du Rhône, pittoreska byar och natursköna bygder. Några av höjdpunkterna är Avignon, där påven huserade under delar av 1300-talet och Arles, där romarna byggde en amfiteater, travbana och en badanläggning.

De angivna lägre priserna gäller vid bokning t.o.m 6 augusti.

Rhone flodkryssning karta


DELA MED DINA VÄNNER:

DATUM

Från 28 oktober 2020
Till 5 november 2020

PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum

Strauss-däck B1
34.900:- (37.900:-)
Mozart-däck A1
37.900:- (41.900:-)
Mozart-däck Svit
41.900:- (46.900:-)

Avreseort

 • Stockholm
PROJEKTLEDARE
Ann Ewaldsson
ann.ewaldsson@cluberiks.se
08 – 20 55 00

I priset ingår

 • Club Eriks värd
 • Flyg Stockholm – Lyon tur/retur, inkl. alla idag kända skatter & avgifter
 • 1 natt på hotell i Lyon (4*)
 • Frukost på hotellet
 • 1 lunch och 1 middag i Lyon, inkl. dryck
 • Sightseeing-tur med engelsk lokalguide i Lyon
 • 7 nätters kryssning med Amadeus Provence, på Rhône
 • Helpension ombord (buffet-frukost, lunch, middag & ”midnight snack”)
 • Vin till middagarna + kaffe/te till lunch/middag
 • Cocktail-reception första kvällen ombord
 • Dricks till personalen ombord
 • Flygplatstransfer i Lyon
 • Lojalitetsbonus på 2% av resans pris (Värdebevis översänds efter hemkomst.)

Tillägg

 • Enkelhyttstillägg – hör av er för prisuppgift
 • Avbeställningsskydd (Gouda Försäkringar) – 5% av resans pris
 • Reseförsäkring Plus (ERV) – hör av er för prisinformation

Vi reserverar oss för slutförsäljning och eventuella förändringar i program och pris som ligger utanför vår kontroll.

DELA MED DINA VÄNNER:
PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum
Strauss-däck B1
34.900:- (37.900:-)
Mozart-däck A1
37.900:- (41.900:-)
Mozart-däck Svit
41.900:- (46.900:-)
PROJEKTLEDARE
Ann Ewaldsson
ann.ewaldsson@cluberiks.se
08 – 20 55 00


PRELIMINÄRA FLYGTIDER

DAG
FLYG
TIDER
FLYGTID
28 okt
Stockholm - Frankfurt
09.35 - 11.45
2 h 10 min
28 okt
Frankfurt - Lyon
12.40 - 13.55
1 h 15 min
5 nov
Lyon - München
13.10 - 14.30
1 h 20 min
5 nov
München - Stockholm
15.30 - 17.45
2 h 15 min

Vi flyger med Lufthansa, via Frankfurt/München. Önskar ni flyga från annan ort, vänligen hör av er. Vi återkommer med tidtabell och prisuppgift.


KRYSSNINGSSCHEMA

DAG
HAMN
ANKOMST
AVGÅNG
29 okt
Lyon
-
- 22.00
30 okt
Macon
- 08.00
- 19.00
31 okt
Chalon-sur-Saône
- 08.00
- 14.30
31 okt
Tournus
- 17.30
- 19.30
1 nov
Lyon
- 06.00
- 12.00
2 nov
Avignon
- 08.00
-
3 nov
Avignon
-
- 05.00
3 nov
Arles
- 08.00
- 18.30
4 nov
Chateauneuf-du-Rhône
- 04.30
- 08.30
4 nov
Le Pouzin
- 12.00
- 14.00
5 nov
Lyon
- 08.00
-
DELA MED DINA VÄNNER:

DAGSPROGRAM

Dag 1 - 28 okt
Avresa, Lyon

Avresa från Stockholm, planbyte någon stans i Europa och ankomst till Lyon under eftermiddagen.
Transfer till hotellet och lite egen tid innan vi går ut och äter en gemensam middag, på någon av Lyons trevliga ”bouchons” – lokala kvarterskrogar med god och vällagad mat.

Lyon i Frankrike.

Lyon, Frankrike

Dag 2 - 29 okt
Lyon

Romarna döpte Lyon till Lugdunum, när de grundlade den här år 43 e Kr. där Rhone och Saone flyter ihop. Det är Frankrikes tredje största stad, men ståtar med titeln ”gastronomisk huvudstad”. I Gamla stan finns väldigt många byggnader i renässansarkitektur och den placerar sig på UNESCOs världsarvslista. Lyon har varit välmående i hundratals år, med början på 1500-talet då staden fick monopol på handeln och produktion av silke av den franske kungen. Vi gör en sightseeingtur under förmiddagen, vilken avslutas med lunch.

Därefter är det dags för transfer till fartyget MS Amadeus Provence och floden Rhône. Först serveras en cocktail och under kvällen blir det välkomstmiddag.

Vacker bro i solnedgången, i Lyon i Frankrike.

Lyon, Frankrike

Under natten stävar vårt flytande hotell norrut, i Rhônes biflod Saône som har sin källa uppe i bergskedjan Vogeserna (Les Vosges).

Dag 3 - 30 okt
Macon

Först på dagordningen står staden Mâcon i Bourgogne. Hit anlände kelterna och anlade en hamn och en bosättning något århundrade f Kr. Staden växte under Romarriket, vilket den stora romerska skatt som hittades här sent 1700-tal är ett tydligt bevis på. Promenera gärna runt på egen hand – glöm inte att besöka Maison de Bois, stadens äldsta hus från slutet av 1400-talet. De tre översta våningarna är byggda helt i trä där dåtidens mästare snidat skulpturer av människor och djur. I det vackra landskapet runt staden odlas stora mängder vin, framför allt chardonnay. Vinets betydelse för staden Macon kan inte överskattas, det är en del av dess själ.

Kväll i staden Macon längs floden Saone, Frankrike.

Macon, Frankrike

Den som vill kan under eftermiddagen följa med rederiet på en utflykt till Benediktin-orderns kloster Cluny. Under medeltidens var dess makt enorm och här levde munkarna efter ett strikt regelverk. Klosterkyrkan var fram till 1500-talet den största i världen – inte ens Vatikanen kunde visa upp något mer imponerande. Idag ligger mycket i ruiner, men man kan fortfarande att få en känsla av klostrets storhetstid. Rederiet erbjuder även en utflykt där fokus ligger på områdets vinproduktion – denna sker under morgontimmarna..

Dag 4 - 31 okt
Chalon-sur-Saône & Tournus

Nu har turen kommit till Chalon-sur-Saône, en liten stad med rötter som viktig handelsplats mellan franska vattenleder och romerska vägar. Byggnadsstilen påminner om den längre norrut i Alsace, med många vackra korsvirkeshus. I Chalon-sur-Saône föddes vetenskapsmannen och uppfinnaren Nicéphore Niepce år 1765. Han blev först med att lyckas skapa en varaktig fotografisk bild och här finns ett museum om hans arbete.

Korsvirkeshus

Vill man kan man delta i en utflykt till Beaune, vinets huvudstad i Bourgogne, som anordnas av rederiet.

Bourgogne vin

Sen eftermiddag når vårt fartyg staden Tournus, en bilt längre söderut. Pittoreska gränder inbjuder till en promenad i den medeltida stadskärna och här finns också en fortliknande romansk kyrka från 1000-talet.

Dag 5 - 1 nov
Lyon

Då var vi tillbaka i Lyon igen, med tid fram till mitt på dagen att lära känna staden lite bättre. Rederiet erbjuder en sightseeing-tur för den som inte önskar ge sig ut egna upptäcktsfärder.

Närbild på staty högt över Lyon i Frankrike.

Lyon, Frankrike

Kl. 12.00 fortsätter resan igen. Koppla av ombord, smält intryck och njut av sceneriet som passerar revy längs flodens vindlande färd söderut.

Dag 6 - 2 nov
Avignon

Under morgontimmarna når vi en av kryssningens absoluta höjdpunkter, staden Avignon. Nu för tiden är den omskriven för Frankrikes största teaterfestival som äger rum här varje sommar. Men det är historien som är den främsta anledningen till Avignons berömmelse. Vem har inte sjungit den gamla barnvisan om bron över Rhône-floden. Bron är från 1100-talet och idag återstår inte mycket av den, men den var länge en del av den viktigaste pilgrimsleden mellan Italien och Spanien. Under 1300-talet var Rom en osäker plats för de katolska påvarna och de fann en tillflyktsort här i Avignon. Befolkningen ökade och staden blomstrade. Påvepalatset växte sig gigantiskt under de sju påvar som verkade här. Det fyllde ett otal funktioner – som bostad, kyrka och försvarsverk och var som störst hela 11.000 m2.

Följ med på en sightseeingtur anordnad av rederiet eller upptäck Avignon på egen hand.

Avignon bro

Påvepalatset i Avignon, Frankrike.

Påvepalatset i Avignon

Efter lunch kan man följa med till den vackra romerska akvedukten i tre våningar från 100-talet e Kr. Pont du Gard, som den heter, försåg staden Nimes med vatten. Akvedukten är den högsta och allra bäst bevarade och den finns sen 1980-talet med på UNESCOs världsarvslista. Franska murare besökte länge Pont du Gard som en del i sin utbildning med uppmaningen: ”Se och lär!”
Dryga milen härifrån ligger Uzès, en liten fin stad som ståtar med ett halvdussin  medeltida höga torn, varav ett – Tour Fenestrelle liknar tornet i Pisa, med den skillnaden att det inte lutar.

Pont du Gard

Fartyget ligger kvar i Avignon till nästa morgon, så den som önskar uppleva Avignon by night har möjlighet att göra det.

Dag 7 - 3 nov
Arles

Det har nu blivit dags för det sydligaste stoppet under flodkryssningen, nämligen staden Arles. Denna lilla provencalska pärla hade sin storhetstid under romarna och staden är full av lämningar sedan den tiden. En storslagen och välbevarad amfiteater och en badanläggning är några av dem.
Vincent Van Gogh bodde i Arles i ett drygt år och utvecklade sitt målande och sin färgskala. Ca 200 av hans verk skapades här, bl a hans berömda solrosor. Det var även här han skar av delar av sitt ena öra.

Arles amphiteater

Vackra, gamla fönster med blå fönsterluckor i Arles, Frankrike.

Arles, Frankrike

Rederiet erbjuder en sightseeing-promenad i staden på förmiddagen och under eftermiddagen kan den som önskar följa med till Camargue, Rhone-flodens stora delta en liten bit från Arles. Deltat med sin fascinerande fauna av rosa flamingos, tjurar och halvvilda vita hästar fascinerar.

Vit vildhäst i det höga gräset i Camargue, Frankrike.

Vit vildhäst i Camargue

 

Dag 8 - 4 nov
Chateauneuf-du-Rhône & Le Pouzin

Under morgontimmarna görs ett kort stopp i Chateauneuf-du-Rhône. Det möjliggör en tur, anordnad av rederiet, till ”Europas Grand Canyon”, le Gorge de l’Ardèche. Floden Ardèche omges här av 300 meter höga kalkstensklippor.

Ardeche Gorge

Ni som stannar kvar ombord njuter av en lugn förmiddag och tar kanske en bensträckare i Le Pouzin där ett stopp på några timmar görs. Här har människor funnits i årtusenden – i en grotta i närheten har man t o m hittat lämningar av neanderthal-människor.

På kvällen är det dags för kaptenens galamiddag, som en festlig avslutning på flodkryssningen.

Dag 9 - 5 nov
Lyon, hemresa

Efter frukost är vi tillbaka i Lyon och det är dags för avstigning. Transfer till flygplatsen och hemresa därifrån under dagen, tillbaka till Sverige.

DELA MED DINA VÄNNER:

Lüftner Cruises – Amadeus Provence

Amadeus Provence är ett fartyg för flodkryssningar som byggdes 2017, tar 140 passagerare och seglar enbart de franska floderna Rhône och Saône.

Fartyget är 111 m långt och 11,4 m brett. Hytterna är rymliga och bekväma, med en glasvägg ut mot omvärlden – övre delen är öppningsbar. Sviterna har en glasvägg med skjutdörrar ut mot en liten ”fransk balkong”. Det finns gott om förvaringsutrymmen, liten sittgrupp och badrum med dusch. Man väljer om man vill ha en dubbelsäng eller separata sängar. Hårtork, minisafe och telefon finns också i hytterna, som är 17,5 m2 stora. Sviterna är lite större, 26,4 m2. Hytterna ligger fördelade på däck två och tre. (Det finns även hytter på första däck, men dessa har vi inte bokat upp, eftersom man där endast har ett fönster uppe vid taket och ett sämre ljusinsläpp.)

Amadeus Provence håller mycket hög klass, med sin panorama-restaurang på Strauss Deck (däck 2) och rakt ovanför finns baren med fin utsikt mot omgivningarna (på Mozart Deck). Café Vienna bjuder på österrikiska bakverk och gott kaffe. Längst fram på översta däck finns en glasomgärdad terrass – med bra utsikt och vindskydd.

Flodkryssning med stort utbud av aktiviteter

Varje dag är det musikunderhållning och andra aktiviteter såsom föreläsningar om aktuella ämnen, matlagningsdemonstrationer etc. och på däck finns solstolar, shuffleboard, schackspel och en putting-green. För den som vill vara fysiskt aktiv finns det ett fitness room ombord. Vid stoppen har man möjlighet att låna fartygets cyklar för egna upptäckter iland. Som en extra bonus ståtar fartyget med en liten infinity-pool.

Se Lüftner Cruises alla fartyg  ››

Amadeus Provence deckplan

Passagerkapacitet:
Tonnage:
Längd:


DELA MED DINA VÄNNER:
DELA MED DINA VÄNNER:
Utflyktspaket 2020

Rhone-kryssning, utflyktspaket 2020

Hör gärna av er om ni vill boka utflykter. Kostnaden för paketet A, B och C reduceras med 15% om man bokar dem innan kryssningen. Vill man boka paketen ombord är det fullpris som gäller.
OBS! Det utgår ingen rabatt på individuella utflykter som bokas innan kryssningen

Avreseort*

Stockholm

Resdatum*

28 oktober 2020 - 5 november 2020

Resenär 1

Observera att namnen måste stavas som i passet, tilltalsnamn med versaler!Kopiera uppgifter till nästa resenär

Pris per person

Om du reser ensam måste enkelhytt-/enkelrumstillägg under tillägg kryssas i (även om det bara är en förfrågan)

Strauss-däck B1 : 34.900:- (37.900:-)
Mozart-däck A1 : 37.900:- (41.900:-)
Mozart-däck Svit : 41.900:- (46.900:-)

 • Enkelhyttstillägg – hör av er för prisuppgift
 • Avbeställningsskydd (Gouda Försäkringar) – 5% av resans pris
 • Reseförsäkring Plus (ERV) – hör av er för prisinformation

Vi reserverar oss för slutförsäljning och eventuella förändringar i program och pris som ligger utanför vår kontroll.

Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via vanlig postgång
Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via epost
Ja, jag godkänner Club Eriks särskilda villkor*
Jag har tagit del av information om GDPR hos cluberiks.se

Liknande resor

Egyptens historiska skatter & flodkryssning på Nilen


27 februari - 6 mars 2021 | Kairo – Giza – Luxor – Esna – Assuan

Förgyll våren med denna innehållsrika upplevelse till historiska Egypten. Vi besöker pyramiderna, Sfinxen och Tutankhamons gravskatter, och i Luxor ser vi de oförglömliga templen med Karnak och konungarnas dal. Flodkryssaren MS Acamar tar oss sakta fram på Nilen under fem fantastiska dagar. Svensk guide är med på resan.