Norge har en ofantligt lång kustlinje som sträcker sig från 58° till 71° nord. Den vackra kustnaturen har stora variationer – från grönskande fjordlandskap till branta fjäll, öar, skärgård och arktisk vildmark.

Vi startar vårt äventyr i Tromsø, staden som var startpunkten för många av historiens största polarexpeditioner och jaktäventyr. Lär dig mer om dessa modiga män i Polarmuseet. Ta dig också tid att titta på stadens gamla träbyggnader och den moderna Ishavskatedralen innan du går ombord på MS Spitsbergen. Morgonen därpå tar vi våra småbåtar och går i land för att utforska landskapet på Sørøya, en naturskön ö nära Hammerfest.

Vi lägger till i den exotiska ryska hamnstaden Murmansk. Hamnen är strategiskt viktig för både militären och handelsfartyg och det är den som dominerar livet i staden.

Vi sätter kurs norrut och under de kommande två dagarna kommer du känna hur luften blir allt kallare. När vi närmar oss Frans Josefs land kanske vi också får uppleva den polardimma som uppstår när det varma vattnet möter den kalla luften.

Under fem dagar utforskar vi sedan världens nordligaste ögrupp. Vår expedition är så autentisk som den bara kan bli. Rutten och landstigningarna beror helt på de oförutsägbara is- och väderförhållandena. Utifrån dessa lägger kaptenen och expeditionsteamet upp den optimala rutten.

OBS, detta är en resa utan Club Eriks värd!

Prisernas är baserade på tillgång och efterfrågan och kan ändras fram tills bokning.


DELA MED DINA VÄNNER:

DATUM

Från 29 augusti 2019
Till 12 september 2019

PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum

Artic Superior Select (P2D)
88 290: -
Minisvit (fönster) Select (Q2)
109 251: -

Avreseort

  PROJEKTLEDARE
  Josefine Stenberg
  josefine.stenberg@cluberiks.se
  08-20 55 00

  I priset ingår

  • 15 dagars kryssning ombord MS Spitsbergen, i vald hyttkategori
  • Helpension ombord exkl. dryck
  • Vind- och vattenavstötande jacka
  • Landstigningar med småbåtar samt aktiviteter ombord och i land
  • Professionellt, engelsktalande expeditionsteam som håller föredrag och leder landstigningar och aktiviteter
  • Gratis kaffe och te
  • Club Eriks lojalitetsbonus på 2 % av resans pris

  OBS, detta är en resa utan Club Eriks värd!

  Priserna är baserade på tillgång och efterfrågan och kan ändras fram tills bokning.

  Tillägg

  • Avbeställningsskydd Gouda 5% av resans pris
  • Semesterförsäkring ERV
  • Enkelhytt på förfrågan
  DELA MED DINA VÄNNER:
  PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum
  Artic Superior Select (P2D)
  88 290: -
  Minisvit (fönster) Select (Q2)
  109 251: -
  PROJEKTLEDARE
  Josefine Stenberg
  josefine.stenberg@cluberiks.se
  08-20 55 00


  KARTA  KRYSSNINGSSCHEMA

  DAG
  HAMN
  ANKOMST
  AVGÅNG
  29 aug
  Tromsø
  -
  -
  30 aug
  Sørøya
  -
  -
  31 aug
  Murmansk
  -
  -
  1 sep
  Till havs
  -
  -
  2 sep
  Till havs
  -
  -
  3 sep
  Frans Josefs land
  -
  -
  4 sep
  Frans Josefs land
  -
  -
  5 sep
  Frans Josefs land
  -
  -
  6 sep
  Frans Josefs land
  -
  -
  7 sep
  Frans Josefs land
  -
  -
  8 sep
  Till havs
  -
  -
  9 sep
  Till havs
  -
  -
  10 sep
  Murmansk
  -
  -
  11 sep
  Skarsvåg
  -
  -
  12 sep
  Tromsø
  -
  -
  DELA MED DINA VÄNNER:

  KARTA

  DAGSPROGRAM

  Dag 1 • 29 aug
  Tromsø

  Som många andra stora expeditioner genom tiderna startar också vår resa i Tromsø. Ta dig tid att utforska staden innan du går ombord på MS Spitsbergen. Tromsø är en stad med många sevärdheter men också närhet till äkta vildmark för den som vill fly stadslivet. Ett sätt är att ta kabinbanan upp till toppen av Fløyfjellet, 420 m.ö.h., och njuta av storslagen utsikt över staden, fjällen och fjordarna. Som förberedelse inför den kommande expeditionen rekommenderar vi ett besök på Polarmuseet där du får lära dig mer om de modiga män som vågade sig ut på isen.

  Dag 2 • 30 aug
  Sørøya

  Sørøya, Norges fjärde största ö, har stora områden vildmark men bara få invånare. Vi går i land på denna natursköna ö med en dramatisk, oskyddad kust för att besöka ett av fiskelägena. Om vädret tillåter, kan du följa med på vandring i denna relativt lättframkomliga terräng för att få se den fantastiska utsikten.

  Dag 3 • 31 aug
  Murmansk

  Välkommen till Ryssland! Murmansk är en förhållandevis ung stad och den största norr om polcirkeln. Den grundades 1916 främst för att det behövdes en hamn i norr och än idag dominerar här sjöfartsindustrin.

  Vi gör ett kort stopp här innan vi fortsätter norrut.

  Dag 4-5 • 1-2 sep
  Till havs

  Vårt expeditionsteam och deras ryska kollegor förbereder dig för våra landstigningar med en serie föredrag där de berättar om historian och djurlivet på Frans Josefs land.

  Håll utkik efter de första isflaken när vi kommer längre norrut. Passa också på att träna i vårt toppmoderna gym, eller koppla av i panoramasalongen.

  Frans Josef Land

  Dag 6-10 • 3-7 sep
  Fran Josefs land

  Det är troligt att pomorerna eller norska säljägare kände till Frans Josef land tidigare, men den första dokumenterade landstigningen på de 192 öar som ögruppen utgörs av gjordes år 1873 av segelfartyget Admiral Tegetthoff. Besättningen möttes av breda stränder, branta klippor med häckande sjöfåglar, polarrävar, isbjörnar och valrossar och det hoppas vi också att få göra. Vilka landstigningar vi gör och i vilken ordning bestäms av kaptenen och expeditionsledaren utifrån de rådande is- och väderförhållandena. Det är möjligt att vi går i land på följande platser:

  Graham Bell-ön är den östligaste i ögruppen och mestadels isfri under sommarmånaderna. Här gör vi eventuellt en strandstädning för att få bort ilandfluten fiskeutrustning och annat skräp som utgör ett hot mot djurlivet. På ön hittar vi ruinerna av den äldsta byggnaden på Frans Josefs land, som lämnades av en brittisk expedition 1880. Samma expedition tog med sig en isbjörn tillbaka till London Zoo!

  Kap FloraNorthbrook-ön har fått sitt namn efter de goda växtförhållanden som de tusentals häckande sjöfåglarna skapar. Vi hoppas få se spetsbergsgrissla och tretåig mås. Det var här som Fridtjof Nansen i juni 1896 av en slump träffade sin räddare Fredrick Jackson efter att ha överlevt vintern i tält.

  Tikhaya Buchta (den lugna viken) är den plats där en grupp meteorologer från den ryska Sedov-stationen blev strandsatta i början av andra världskriget och räddades först 1945! Vi hoppas kunna stanna under dagen för att utforska lite av historien och lyssna till alkfåglarnas skrattliknande läten när de flyger till och från sina bon i stenrassluttningarna.

  Fågelklippan Rubini ligger alldeles i närheten av Tikhaya Buchta och går att komma nära med fartyget. Den cylindriska ön är en vulkanisk plugg och de centrala delarna resterna av en vulkankägla. De tvärbranta sidorna av röd basalt reser sig 80 meter över havet och är ögruppens bästa fågelklippa.

  Kap Norvegia på Jackson-ön har en speciell betydelse för oss eftersom det var hit norska Fridtjof Nansen kom i september 1895 och tvingades övervintra. Med hjälp av ett tält och några stenar byggde han en primitiv hydda. Där bodde han tillsammans med Hjalmar Johansen till sommaren därpå då de blev räddade och kunde fortsätta resan söderut.

  I Kap Triest på Champ-ön kan man hitta geoder, även kallade ”Devil’s Marbles”, vars runda håligheter bildas vid hög koncentration av kemikalier i bergsskiktet. De kan ha en diameter upp till två meter! Håll utkik efter valross i vattnet eller på stranden när vi tar oss in till land i våra stabila småbåtar.

  Alexandras land är den västligaste ön i ögruppen (om man inte räknar med Victoria Island som ligger en bra bit bort) och är huvudort för den ryska arktiska nationalpark, där Frans Josefs land ingår. Under andra världskriget försökte tyskarna anlägga en väderstation här, men det misslyckades.

  Vallross Frans Josef land

  Dag 11-12 • 8-9 sep
  Till havs - Barents hav

  Holländaren Willem Barents försökte hitta Nordostpassagen, men upptäckte istället av misstag vår nästa destination. År 1596 kom han fram till Svalbard och gav de spetsiga berg som han såg namnet Spitsbergen. När vi seglar över det hav som är uppkallat efter honom får vi chansen att koppla av efter alla våra äventyr. Njut av bubbelpoolerna på däck, lyssna till expeditionsteamets föredrag eller skriv några vykort.

  Dag 13 • 10 sep
  Murmansk

  Vi återvänder till Murmansk och den här gången har du tid att utforska staden. En 35 meter hög staty av en rysk soldat vid namn Alyosha blickar ut över hamnen. Detta är ett minnesmärke för de ryska soldaterna som stred under andra världskriget.

  Du kanske vill besöka Frälsarkyrkan med sina guldkupoler som byggdes 2002. Den ingick i ett minneskomplex tillägnat de sjömän i Murmansk som hade omkommit i fredstid. Alldeles nedanför ligger fyrmonumentet, och bredvid det delar av den olycksdrabbade u-båten K-141 Kursk.

  Dag 14 • 11 sep
  Skarsvåg

  Skarsvåg är ett litet samhälle på Magerøyas nordkust och sägs vara den nordligaste fiskebyn i hela världen. Följ med på den valfria utflykten till Nordkap och upplev känslan att befinna sig vid världens ände. På den berömda klippan finns ett kombinerat museum och restaurang där du får veta mer om tidiga expeditioner till Nordkap och se en 360-gradersfilm som tar dig genom fyra årstider i ett landskap fullt av kontraster, ljus och fantastiska naturscener. Nordkap är en spektakulär plats att uppleva midnattssolen på.

  Dag 15 • 12 sep
  Tromsø

  Alla expeditionsresor har ett slut. Du kommer troligtvis uppleva att tiden gick alldeles för snabbt. Vi har gjort en resa som är få förunnade till jordklotets topp, bara några hundra mil från den geografiska Nordpolen.

  DELA MED DINA VÄNNER:

  Hurtigruten

  Boka Hurtigruten här!

  Hurtigruten har trafikerat Norges kust sedan 1893 och ombord möts förväntansfulla turister och lokalbor som pendlar mellan de olika hamnarna.

  Här finns inga ”klassiska” kryssningsattribut som poolområden, kasino, shower och liknande, under denna resa är det den storslagna naturen som spelar huvudrollen.

  Under Hurtigrutens klassiska sjöresa från Bergen till Kirkenes angörs hela 34 hamnar, och livet ombord handlar om vilsamma dagar, vackra vyer, god mat och inspirerande kunskap. I samtliga hamnar erbjuds också mycket uppskattade utflykter.

  Passagerkapacitet:
  Tonnage:
  Längd:


  DELA MED DINA VÄNNER:
  DELA MED DINA VÄNNER:

  OBS! Dubbelt turistvisum till Ryssland krävs för denna resan då fartyget ankommer till Murmansk två gånger.

  Finns även följande datum:

  12 – 26 september 2019

   

  Andra priser kan förekomma!

   

  Avreseort*

  Inga avreseort angivet


  Resdatum*

  29 augusti 2019 - 12 september 2019

  Resenär 1

  Observera att namnen måste stavas som i passet, tilltalsnamn med versaler!  Kopiera uppgifter till nästa resenär

  Pris per person

  Om du reser ensam måste enkelhytt-/enkelrumstillägg under tillägg kryssas i (även om det bara är en förfrågan)

  Artic Superior Select (P2D): 88 290: -
  Minisvit (fönster) Select (Q2): 109 251: -

  • Avbeställningsskydd Gouda 5% av resans pris
  • Semesterförsäkring ERV
  • Enkelhytt på förfrågan
  Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via vanlig postgång
  Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via epost
  Ja, jag godkänner Club Eriks särskilda villkor*
  Jag har tagit del av information om GDPR hos cluberiks.se