Baskien, och särskilt staden San Sebastián på den spanska nordkusten, är det nya Europas mest spännande matregion – med traditioner och modern kökskonst i kombination. Oavsett om du söker restauranger i världsklass, barer med gudomliga tápas – pintxos heter det här – värdshus på landet eller hamnkrogar med pinfärsk fisk och skaldjur, så finner du det här. Det har matjournalister från hela världen upptäckt på senare år.

Club Eriks har komponerat en gastronomisk upplevelse, med kunnig svensk guidning, där vi besöker allt från livliga barer och saluhallar till en experimentell kökschef på uppgång. Vi besöker även en av världens bästa restauranger, Arzak i San Sebastián, som har tre stjärnor i Guide Michelin. Nästan allt ingår i denna totalupplevelse som också bjuder på vacker natur och modern kultur. Vi inleder i Bilbao där vi besöker det fantastiska Guggenheimmuséet. Två nätter i Bilbao, sedan två i den historiska badorten San Sebastián.


DELA MED DINA VÄNNER:

DATUM

Från 18 april 2018
Till 22 april 2018

PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum

Dubbelrum
22.900:- (preliminärt)

Avreseort

 • Stockholm
PROJEKTLEDARE
Ann Ewaldsson
ann.ewaldsson@cluberiks.se
08-20 55 00

I priset ingår

 • Vår värd & ciceron Mikael Nilsson
 • Flyg t/r Stockholm – Bilbao inkl. alla idag kända skatter & avgifter
 • 2 nätter på Abando Hotel 4*, (Bilbao) del i dubbelrum, inkl. frukost
 • 2 nätter på Tryp San Sebastian 4*, del i dubbelrum, inkl. frukost
 • Middag inkl. dryck på Café Iruña
 • Middag inkl. dryck på enstjärniga Nerua i Bilbao
 • Besök på Guggenheimmuseet, engelskspråkig guidning
 • Lunch inkl. dryck på trestjärniga ARZAK (Juan Mari & Elena Arzak) i San Sebastián
 • Busstur och promenad i San Sebastián
 • Lunch inkl. dryck på Bodegon Alejandro
 • Pintxosrunda inkl. dryck
 • Besök på vingård och provsmakning av txakoli
 • Lunch inkl. dryck i kustorten Getaria
 • Alla transfers

Tillägg

 • Tillägg Enkelrum: 3.000:- (preliminärt)
 • Avbeställningsskydd Gouda 5% av resans pris
 • Semesterförsäkring ERV 235:- per person

 

 

 

 

 

DELA MED DINA VÄNNER:
PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum
Dubbelrum
22.900:- (preliminärt)
PROJEKTLEDARE
Ann Ewaldsson
ann.ewaldsson@cluberiks.se
08-20 55 00


PRELIMINÄRA FLYGTIDER

DAG
FLYG
TIDER
FLYGTID
18 apr
Stockholm - Amsterdam
11.15 – 13.20
2 h 5 min
18 apr
Amsterdam – Bilbao
14.45 - 16.50
2 h 5 min
22 apr
Bilbao – Amsterdam
17.30 – 19.35
2 h 5 min
22 apr
Amsterdam – Stockholm
20.50 – 22.55
2 h 5 min

Vi flyger med KLM både på ut- och hemresa.

Om ni skulle vilja flyga från Göteborg eller Köpenhamn, vänligen kontakta oss för tidtabell och prisuppgift.

 

Vi reserverar oss för slutförsäljning och eventuella förändringar i program och pris som ligger utanför vår kontroll.DAGSPROGRAM

Dag 1
Onsdag 18 april

Vi flyger via Amsterdam och ankommer Bilbao, Baskiens största stad, på eftermiddagen. Med transfer tar vi oss till vårt centralt belägna hotell, fyrstjärniga Abando, som ligger mitt emellan den nybyggda delen vid floden Nerua och de historiska kvarteren i Gamla stan.

Bilbao har genomgått en fantastisk omvandling och förnyelse sedan varvskris och industrinedläggningar på 1970- och 80-talet. Det började med Guggenheimmuséet 1997 och har fortsatt sedan dess. Idag är den gamla hamn- och industristaden en spännande mix av kultur och konst, djärv arkitektur och historiskt intressanta miljöer.

Vi samlas på kvällen för middag på anrika Café Iruña alldeles intill hotellet, invid den lilla parken Jardines de Albia. Iruña är det baskiska namnet på Pamplona, grannregionen Navarras huvudstad, och Café Iruña har varit en populär samlingsplats med bar och restaurang för Bilbao-borna sedan 1903. Miljön är klassisk. Här äter vi en traditionell meny med charkuterier, fisk, kött och efterrätt, och gott vin därtill.

Café Iruña Bilbao

Dag 2
Torsdag 19 april

Efter en god natts sömn och frukost, promenerar vi till det spektakulära Guggenheimmuséet vid floden Neruas strand. Där får vi en guidad tur (på engelska) bland konstverken och i den intressanta miljön. Museo Guggenheim Bilbao ritades av den amerikanske arkitekten Frank Gehry och invigdes 1997 – som systermuseum till muséet i New York. Idag finns Guggenheimsystrar även i Venedig och Abu Dhabi, men ingen med så djärv arkitektur som muséet i Bilbao.

Guggenheim-museet Bilbao

Mitt på dagen tar vi spårvagnen några hållplatser till den historiska delen av staden, Casco Viejo. Här promenerar vi i de trånga gränderna, får en glimt av den nyrenoverade saluhallen och tar en kopp kaffe på något av kaféerna. Eftermiddagen är på egen hand för att ge möjligheter till egna upptäckter. Färdledaren hjälper den som vill att hitta en lunchrestaurang och orientera sig med kartans hjälp. Det är lätt att hitta i Bilbao och vårt hotell ligger inom gångavstånd från Gamla stan.

Vi återsamlas på hotellet på kvällen för ännu en promenad till Guggenheim, och kvällens middag. Här, i en sidobyggnad till muséet, har den unge Bilbaokrögaren Josean Alija skapat rubriker och fått sin första Michelinstjärna för vackra och djärva rätter rotade i baskisk mattradition, med internationella influenser. År 2000 utsågs han till världens bästa unga kock och sedan dess har Josean Alija fått flera internationella utmärkelser; ”mest konstnärliga rätt” 2002, ”bästa internationella kock” 2009 och ”mest innovativa koncept” 2010. Paul Bocuse, den gamle franske mästaren, har sagt om Josean Alijas kök och kokkonst att det är ”ett av de bästa jag har upplevt i hela mitt liv”. Vi äter en meny med nio mindre rätter och utvalda viner därtill.

Nerua

Dag 3
Fredag 20 april

Andra morgonen i Bilbao tar vi det lite lugnt. Förmiddagen är fri för egna aktiviteter. Efter utcheckning kl. 12:00 går vi ombord på bussen som tar oss 10–11 mil österut till San Sebastián, genom ett böljande vackert baskiskt landskap. Vi åker hela tiden nära kusten men ser inte havet på grund av det starkt kuperade landskapet med gröna berg och dalar, där små hus och gårdar klättrar längs sluttningarna med äppelodlingar och betande får.
När vi närmar oss San Sebastián kan vi skymta Biscaya. Så heter ju havet här vid den spanska nordkusten och den franska västkusten. San Sebastián, Donostia på baskiska, påminner lite om Rio de Janeiro med sina bågformade sandstränder, bergen runtom med utsikt ned mot staden – och till och med en Kristus-figur på kullen mitt i stan. Men här stannar likheterna. San Sebastián är en modest och charmig medelstor stad, mer gemytlig och framförallt mycket europeisk. Den stora filmfestivalen som hålls här varje år i mitten av september samlar dock skådespelare, regissörer och journalister från hela världen.

Vår första anhalt blir Restaurante Arzak, den legendariska restaurangen som var den första i Spanien att belönas med tre stjärnor i Guide Michelin. Här tillbringar vi eftermiddagen till bords över en lång och sen lunch med många vackra rätter och fantastisk service. Juan Marí Arzak är nestorn i det moderna baskiska köket och mannen som startade vågen av kulinariskt experimenterande och att utveckla Baskiens rika mattraditioner till ett kök som kan mäta sig med världens främsta. 1966 tog han över sin mammas familjerestaurang, i huset där Arzak fortfarande ligger. 1989 fick han sin tredje Michelin-stjärna. Idag driver han Arzak tillsammans med dottern Elena, även hon prisbelönt kock som bland annat fått pris i Sverige som ”världens bästa fiskkock”. Vi äter en avsmakningsmeny med utvalda viner i egen avdelning på andra våningen. Innan vi sätter oss till bords får vi eventuellt göra ett kort besök i köket.

Juan Marí och Elena Arzak

Arzak

Efter denna speciella matupplevelse – spansk lunchtid mellan ca 14 och 17 – är det skönt att låta sig transporteras med buss, för incheckning på vårt hotell för två nätter. Tryp Orly är ett modernt fyrstjärnigt hotell med bra läge i centrala San Sebastián, nära stranden La Concha och Gamla stan. Eftermiddagen och kvällen är fri för egna aktiviteter. Färdledaren tipsar gärna om sevärdheter och intressanta miljöer.

Dag 4
Lördag 21 april

Denna dag upptäcker vi San Sebastián tillsammans, både till fots och med vår bekväma buss. Vi inleder efter frukost med en kort busstur upp på Monte Igeldo i västra delen av staden, varifrån vi har en fantastisk utsikt och överblick över staden. Här kan vi se stränderna La Concha och Ondarreta, Parte vieja, d.v.s. Gamla stan och de andra stadsdelarna, och floden Urumea som delar staden mitt itu. Därefter åker vi ner till foten av berget och ser Eduardo Chillidas verk ”Peine del Viento” (Vindkammar) från 1976 som blivit ett viktigt landmärke i naturen för alla San Sebastián-bor.

San Sebastián Baskien Spanien

Därefter till Gamla stan där vi promenerar till fots, får höra om stadens historia, besöka saluhallen, kanske ta en kopp kaffe på något av kaféerna. Vi vandrar över floden till den östra delen av centrala San Sebastián som heter Gros. Här ligger det nya konsert- och kongresshuset ”Kursaal”, ritat av Rafael Moneo (invigt 1999), och den östligaste av de tre stränderna i San Sebastián, Zurriola, där surfarna håller till – året runt.

Vid det här laget har vi byggt upp aptiten och besöker en av San Sebastiáns populäraste restauranger bland lokalbefolkningen; Bodegón Alejandro, en trappa ner på en av smågatorna i Gamla stan. Här äter vi en meny med förrätt, fisk- och kötträtt och kanske både en och två efterrätter. Här är det inga Michelinstjärnor, även om Club Eriks tidigare gäster och resenärer nog tycker att Bodegón Alejandro borde ha en. Den sena eftermiddagen är fri för egna upptäckter – eller avkoppling på hotellet.

Vi återsamlas ca 19.30 och eftersom lunchen var både rejäl och sen så blir kvällens kulinariska upplevelse inte någon middag vid sittande bord. Istället gör vi det som San Sebastián nog är mest känt för bland matintresserade besökare, förutom sina många restauranger med Michelinstjärnor – vi går en barrunda i Gamla stan. Det kallas ”txikiteo” på baskiska – att gå från bar till bar, äta en pintxo (tapa) eller två, ta ett glas vin eller öl, eller den lokala cidern, och testa sig fram bland läckerheterna. Barerna i Gamla stan i San Sebastián tävlar med varandra om att presentera de läckraste uppläggningarna. Vissa specialiserar sig på en viss typ av pintxo, t.ex. ansjovis, skaldjur, svamp eller grillad anklever, eller bara en bit grillad oxfilé på en brödbit. Allt är fräscht och vällagat. Var beredd på stök och trängsel, det är lördagkväll i San Sebastián och detta är ett folknöje för lokalbefolkning såväl som för turister. Vår färdledare kommer att göra allt för att kvällen ska fungera smidigt och bli den gastronomiska upplevelse som tidigare resenärer vittnar om.

Pinxtos

Pinxtos

Dag 5
Söndag 22 april

Vår avslutande dag blir en dag på landsbygden med fler genuina upplevelser av baskisk mat, dryckeskultur och härliga miljöer. Efter frukost och utcheckning tar bussen oss ett par mil västerut längs den vackra kusten. Vi besöker en vingård och får se odlingar, lära oss om tillverkning och provsmaka det baskiska vinet txakoli. Det är ett lätt, ibland bubbligt, vin med hög syra och ganska låg alkoholhalt. I Baskien dricks txakoli med förkärlek till pintxos, så det är högst sannolikt att vi redan har provat det.

Txakoli tillverkas, förutom i Baskien, även i grannregionen Kantabrien och norr om Búrgos i norra Spanien, samt i Chile.

Vingård Urki

Efter vingårdsbesöket fortsätter vi några kilometer till den medeltida fiskeorten Getaria, för lunch på en traditionell fisk- och skaldjursrestaurang. Före lunchen finns kanske tid för en promenad i hamnen. Vår lunchrestaurangs specialitet är utomhusgrillad fisk och skaldjur från småskaligt fiske i Biscayabukten.

Efter lunchen styr vi färden mot Bilbaos flygplats för hemresa.


Vi reserverar oss för slutförsäljning och eventuella förändringar i program och pris som ligger utanför vår kontroll.

DELA MED DINA VÄNNER:

Breakaway

Norwegian Cruise Line startade 1966 och var pionjärer med de första kryssningarna i Karibien.

Rederiet vänder sig till en publik som fokuserar på – förutom på mat och god service – aktiviteter ombord. Om du uppskattar ett stort och fritt urval av restauranger, levande musik, många aktiviteter, shower och lekar är NCL bra alternativ.

NCL har fjorton fartyg i åtta fartygsklasser. Antalet gäster ombord varierar mellan 880 och 4300 beroende på fartyg.

Passagerkapacitet:
Tonnage:
Längd:DELA MED DINA VÄNNER:

Abando Hotel, Bilbao 4*

Adress

Colón de Larreátegui, 9.
48001 Bilbao, Spanien

Telefon +34 94 423 62 00
Besök hotellets hemsida

Trevligt hotell, centralt beläget i Bilbao – nära gamla stan, Guggenheim muséet etc.

Tryp San Sebastian Orly Hotel 4*

Adress

Plaza de Zaragoza, 4
San Sebastián, Spanien

Telefon +34 943463200
Besök hotellets hemsida

Hotellet har ett utmärkt läge, endast 50 meter från La Concha-stranden och en kort promenad från gamla stan.
Hotellet är beläget i de översta fem våningarna i ett 13-våningshus, med fin utsikt ut över staden.

DELA MED DINA VÄNNER:

BILBAO – Melia Bilbao 4*+

Adress
Lehendakari Leizaola 29, Bilbao
Telefon +34 944 28 00 00
Hotellets webbplats ››

Melia Bilbao hotell

Melia Bilbao hotell

SAN SEBASTIÁN – Hotel de Londres y de Inglaterra 4*

Adress
Zubieta 2, 20007 San Sebastián
Telefon +34 943 44 07 70
Hotellets webbplats ››

Hotell Londres y de Inglaterra San Sebastián

Hotell Londres y de Inglaterra San Sebastián

Avreseort*

Stockholm

Resdatum*

18 april 2018 - 22 april 2018

Resenär 1

Observera att namnen måste stavas som i passet, tilltalsnamn med versaler!Kopiera uppgifter till nästa resenär

Pris per person

Om du reser ensam måste enkelhytt-/enkelrumstillägg under tillägg kryssas i (även om det bara är en förfrågan)

Dubbelrum: 22.900:- (preliminärt)

 • Tillägg Enkelrum: 3.000:- (preliminärt)
 • Avbeställningsskydd Gouda 5% av resans pris
 • Semesterförsäkring ERV 235:- per person

 

 

 

 

 

Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via vanlig postgång
Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via epost
Ja, jag godkänner Club Eriks särskilda villkor*