Island ligger på Atlantiska centralryggen som skär rakt genom landet. Öns läge innebär att den geologiska aktiviteten är oerhört hög med vulkaner och många sprutande gejsrar. Oförstörd natur, majestätiska fjäll och mäktiga vattenfall – under två dagar får du utforska några av Europas mest imponerande och makalösa sevärdheter och kulturhemligheter.

Från Island fortsätter vi till södra Grönland och sedan vidare norrut till höjdpunkterna i Diskobukten. Grönlands arktiska vildmark bjuder på spektakulära upplevelser med fantastiska landskap och oförstörd natur. Det är planetens största ö och längs den frostiga kustlinjen hittar vi några av naturens mest hisnande skapelser. Här har kampen för överlevnad präglat kulturen och gett invånarna en sund respekt för miljön. Under vår resa rakt in i midnattssolens nordligaste trakter får vi se exempel på det unika samspelet mellan människa och natur och uppleva ett landskap rikt på kultur, historia och djurliv. Denna expedition har utformats för att visa allt det fantastiska som Grönland har att erbjuda, från naturens underverk till små byar och större städer. Upplev Grönlands fascinerande kultur, besök historiska platser från vikingatiden och njut av den vackra Ilulissatfjorden.

OBS! Detta är en resa utan Club Eriks värd!


DELA MED DINA VÄNNER:

DATUM

Från 11 juli 2019
Till 27 juli 2019

PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum

Expedition Svit Select (M2)
91 699: -

Avreseort

  • Stockholm
PROJEKTLEDARE
Josefine Stenberg
Josefine Stenberg
josefine.stenberg@cluberiks.se
08-20 55 00

I priset ingår

  • Kryssning, i vald hyttkategori, ombord MS Fram
  • Vind- & vattentät Explorerjacka från Hurtigruten
  • Helpension ombord exkl. dryck
  • Kaffe & The
  • Professionellt, engelsktalande expeditionsteam som håller föredrag och leder landstigningar och aktiviteter
  • Landstigningar med små båtar
  • Underhållning och aktiviteter iland & ombord
  • Hamnavgifter & skatter
  • Utflykt till inlandsisen och grill-middag efter turen
  • Transport från fartyget till flygplatsen i Kangerlussuaq
  • Flyg Kangerlussuaq–Köpenhamn i ekonomiklass
  • Club Eriks lojalitetsbonus 2% av resans pris

OBS! Detta är en resa utan Club Eriks värd!

Pris är baserat på dagens utbud & kan ändras beroende på försäljning & efterfrågan hos rederi

Tillägg

  • Enkelhyttstillägg: På förfrågan

Avbestillingsforsikring og ferieforsikring er ikke inkludert. Vennligst se over hvilken avbestillings- og ferieforsikring dere eventuelt har i hjemforsikringen eller via deres bank. Tenk på at forsikringen kan ha et øvre tak for avbestillinger.

Vi tar forbehold om eventuelt sluttsalg og eventuelle uforutsette forandringer i program og pris som ligger utenfor vår kontroll.

DELA MED DINA VÄNNER:
PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum
Expedition Svit Select (M2)
91 699: -
PROJEKTLEDARE
Josefine Stenberg
Josefine Stenberg
josefine.stenberg@cluberiks.se
08-20 55 00


PRELIMINÄRA FLYGTIDER

DAG
FLYG
TIDER
FLYGTID
26 aug
Kangerlussuaq - Köpenhamn
landar 27 aug

Mellan Kangerlussuaq – Köpenhamn flyger vi Hurtigrutens charterflyg.


KRYSSNINGSSCHEMA

DAG
HAMN
ANKOMST
AVGÅNG
11 jul
Reykjavik, Island
-
-
12 jul
Stykkishólmur, Island
-
-
13 jul
Till havs
-
-
14 jul
Till havs
-
-
15 jul
Prins Christians sund, Grönland
-
-
16 jul
Uunartoq och Qaqortoq, Grönland
-
-
17 jul
Igaliku och Hvalsey, Grönland
-
-
18 jul
Qassiarsuk, Grönland
-
-
19 jul
Ivittuut, Grönland
-
-
20 jul
Nuuk, Grönland
-
-
21 jul
Itilleq, Grönland
-
-
22 jul
Camp Frieda, Grönland
-
-
23 jul
Ilulissat, Grönland
-
-
24 jul
Qeqertarsuaq, Grönland
-
-
25 jul
Sisimiut, Grönland
-
-
26 jul
Kangerlussuaq, Grönland
-
-
DELA MED DINA VÄNNER:

DAGSPROGRAM

Dag 1 • 11 jul
Reykjavik, Island

Reykjavik är världens nordligaste huvudstad. Norska bosättare döpte platsen till Reykjavik, ”den rykande viken”, efter de ångpelare som steg upp från de varma källorna i området och gjorde stort intryck på dem. Stadens omgivningar bjuder på fantastiskt vacker natur med gejsrar, fjäll, glaciärer och varma källor och är väl värda att utforskas innan du går ombord på MS Fram.

Dag 2 • 12 jul
Stykkishólmur, Island

När vi når Islands västra delar förstår du varför området också kallas sagornas land. Ta dig tid att utforska Stykkishólmurs variationsrika natur med lava- och klippformationer, glaciärer, vulkanisk aktivitet och varma och kalla källor. Följ med på någon av våra spännande utflykter som kajakpaddling, vandringar eller kanske en ridtur på de charmiga islandshästarna.

Stykkisholmur Island HGR

Dag 3-4 • 13-14 jul
Till havs

Vi lämnar Island bakom oss och korsar Danmarksundet med kurs mot Grönland. Sundet förbinder Grönlandshavet med Irmingerhavet och det var detta vatten som vikingarna korsade när de utvandrade från Island till södra Grönland för runt tusen år sedan. Avståndet till land beräknades med hjälp av sjöfåglarnas flygriktning. Under andra världskriget, den 24 maj 1941, utspelade sig slaget om Danmarksundet. Slaget stod mellan det brittiska slagskeppet HMS Prince of Wales och det största tyska slagskeppet Bismarck som försökte nå Nordatlanten för att attackera de allierades handelsflotta.

Reykjavik Island HGR

Dag 5 • 15 jul
Prins Christians sund, Grönland

Prins Christians sund ligger nära Grönlands sydspets och skiljer den väldiga ön från Sangmissoq och övriga öar i Kap Farvel-arkipelagen. Själva sundet är ungefär tio mil långt och mycket smalt, ibland bara 500 meter brett och omges av branta fjäll, några av dem så höga som 1 200 meter. Vi försöker passera genom det trånga sundet och från däck kan du njuta av spektakulära scenerier och glaciärer som ibland kalvar rakt ut i havet. Om sundet är blockerat av is tar vi oss istället runt Nunap Isua, eller Kap Farvel som den sydligaste punkten också kallas.

Prins Christians Sund

Dag 6 • 16 jul
Uunartoq och Qaqortoq, Grönland

Följ med till den obebodda lilla ön Uunartoq där vi går i land. Här finns flera naturliga varma källor och bassänger som är tillräckligt varma att bada i. De får sitt vatten från varma källor som bubblar upp ur marken och håller temperaturen på behagliga 34–38 grader, även mitt i vintern. Källorna ligger mitt i naturen på ett gräsbevuxet fält omgivet av fjälltoppar och drivande isberg. Sjunk ned i det varma vattnet och njut av den vackra naturen runt dig.

Många anser att Qaqortoq är en av Grönlands vackraste städer på grund av sina färgglada hus. Följ med på ett intressant besök till Grönlands enda garveri, en guidad stadsvandring och en kaffemik för att träffa lokalbefolkningen över en kopp kaffe i traditionell hemmiljö.

Qaqortoq-Gronland Stenansikte HGR

Dag 7 • 17 jul
Igaliku och Hvalsey, Grönland

Igaliku är Grönlands äldsta fårfarmarbosättning och en av landets vackraste byar. Här möts vi av höga fjäll med toppar som är snötäckta även på sommaren och frodiga dalar med blommor och, naturligtvis, får. Husen av sandsten skiljer sig från de annars så typiska grönländska trähusen. Upplev lugnet och den fantastiska utsikten över Igalikufjorden och känn historiens vingslag. Kristendomen kom till Grönland vid förra millennieskiftet och 1124 fick man sin första biskop. Strax därefter anlades det imponerande biskopsresidenset Garðar i Igaliku samt en katedral, den största av alla Grönlands kyrkor på medeltiden. I många år var biskopens hus en mötesplats för de gamla vikingarna och besökare utifrån. Ruinerna efter katedralen och biskopsresidenset har renoverats på senare år och är idag en intressant fornlämning. Igalikus 27 invånare är mycket stolta över sin by och visar dig gärna runt.

I Hvalsey finns några av de bäst bevarade ruinerna från fornnordisk tid. Erik Rödes släktingar byggde en gård här i slutet av 900-talet och Hvalsey kyrka byggdes troligen någon gång runt 1300-talet. Den sista dokumenterade händelsen från fornnordisk tid är från 1408 då ett bröllop ägde rum i kyrkan. Vi använder våra små båtar för att komma i land och ge dig chansen att utforska området på egen hand.

Dag 8 • 18 jul
Qassiarsuk, Grönland

I Qassiarsuk möter oss ett grönskande landskap med bördig vegetation, vita får och produktiva gårdar, och allt detta står i färgstark kontrast till islandskapet ute i havet. Qassiarsuk är också platsen där vikingen Erik Röde byggde sin gård Brattalid år 982. Han förvisades från Island och flydde till det land han kallade Grönland. Erik bosatte sig i Qassiarsuk eftersom han ansåg att detta var det bördigaste området på Grönland. Följ med på en guidad promenad genom det färgglada samhället och lär dig mer om områdets historia. Du kan besöka Eriks återuppbyggda långhus och den kyrka som hans hustru Tjodhildur fick honom att bygga. Under vandringen besöker vi även stadens nuvarande kyrka. Här finns också möjligheter till fantastiska vandringar och utflykter i kajak.

Qassiarsuq Gronland Får HGR

Dag 9 • 19 jul
Ivittuut, Grönland

Det övergivna gruvsamhället Ivittuut är myskoxarnas högborg. Samhället byggdes ovanpå en fornnordisk vikingabosättning och för mer än tusen år sedan byggde vikingar ett tjugotal gårdar här. Det är den minsta, och minst kända, av de fornnordiska bosättningarna på Grönland och man har inte påträffat några skriftliga källor om invånarna. Därför tror arkeologer att det var den bosättning som anlades sist och övergavs först. Kanske möter vi några av de jägare som brukar söka skydd här i de gamla husen vid havet.

Myskoxe Ivittuut Gronland HGR

Dag 10 • 20 jul
Nuuk, Grönland

Nuuk ligger vid Nuukfjordens mynning och är Grönlands äldsta stad. Här möts gamla och nya traditioner, från pittoreska gamla hus i Kolonihaven till den moderna byggnad där Grönlands administration Hjemmestyret är inrymd. Som huvudstad har Nuuk också ett universitet, en lärarhögskola samt kyrkor och vi rekommenderar ett besök på Grönlands nationalmuseum där du bland annat kan se mumierna från Qilakilsoq. Bland utflykterna finns stadsrundturer, vandringar och ibland också en flygtur över det dramatiska och natursköna landskapet.

Nuuk Grönland HGR

Nuuk Grönland kyrka HGR

Dag 11 • 21 jul
Itilleq, Grönland

Itilleq betyder ”dalsänka” och som namnet antyder ligger detta lilla samhälle i en sänka omgiven av majestätiska höga fjäll och glaciärer. Byn har runt 130 invånare som huvudsakligen livnär sig på jakt och fiske. Ön saknar färskvatten så därför används en anläggning i Itilleq som framställer färskvatten av havsvatten. Kyrkan här har en intressant historia: den byggdes i Thule (Uummannaq på norra Grönland) år 1930 och flyttades till Itilleq 1963. Itilleq kan med rätta kallas polcirkelsbyn, eftersom polcirkeln går endast 200 meter söder om byn.

Dag 12 • 22 jul
Camp Frieda, Grönland

Eventuellt besöker vi också en plats nära Saqqaq, ungefär vid 70° N, 51° V, som inte hade något officiellt namn förrän 2013. Platsen har en särskild betydelse för Friederike Bronny, en av medlemmarna i vårt expeditionsteam. Som ung geologstudent tillbringade hon ett år i tält i denna lilla dal och besökte sedan platsen flera gånger som expeditionsledare. För några år sedan planerade MS Fram en landstigning här och när kaptenen skulle underrätta myndigheterna kunde han inte uppge något officiellt namn. ”Vi på Hurtigruten kallar platsen Camp Frieda”, sa han och strax därefter återkom myndigheterna och meddelade att positionens officiella namn hädanefter skulle vara Camp Frieda.

Camp Frieda Grönland HGR

Dag 13 • 23 jul
Ilulissat, Grönland

Ilulissat ligger i ett häpnadsväckande landskap vid Ilulissatfjorden, och 2004 upptogs området på Unescos världsarvslista. Vid fjordens mynning, precis utanför staden, kan du se enorma isberg som kommer från Jakobshavnglaciären, en av norra halvklotets mest produktiva glaciärer. Dessa väldiga isberg är unika och det finns inte två som är varandra lika. Lägg märke till deras fascinerande färgskiftningar, från vitt och blått till orange och rött, när de träffas av midnattssolens strålar. Lyssna till deras knakande och mullrande ekon från ena sidan av Ilulissat till den andra. Vi anordnar också ett flertal utflykter i land såsom vandringar, stadspromenad med historiskt tema och en båttur i isfjorden.

Dag 14 • 24 jul
Qeqertarsuaq, Grönland

Qeqertarsuaq är den enda staden på den gamla vulkaniska Diskoön. Enligt grönländska sägner ska två säljägare ha blivit irriterade över att ön låg i vägen för dem. Med hjälp av ett enda hårstrå från ett spädbarn bogserade de ön norrut med sina kajaker. En häxa i Ilulissat tyckte inte om att denna grönskande ö kom allt närmare utan svingade sitt trollspö mot den så att den gick på grund. Denna mytomspunna, gröna ö mitt i islandskapet är en fantastisk arktisk upplevelse. Här kan du följa med på en guidad stadspromenad, en paddeltur i kajak eller en iskryssning. Eller varför inte ta en promenad runt Qeqertarsuaq på egen hand, och om du gillar arkeologi och historia får du inte missa det lokala museet.

Qeqertarsuaq Grönland natur HGR

Qeqertarsuaq Grönland hund HGR

Dag 15 • 25 jul
Sisimiut, Grönland

4 mil norr om polcirkeln ligger Sisimiut vars namn betyder ”folket som bor på en plats där det finns rävlyor”. Detta är Grönlands näst största stad, ett modernt samhälle som håller fast vid gamla traditioner. Följ med på utflykter som vandringar, båtturer och sightseeing. Du kan också se lokala konstnärer tillverka smycken och konsthantverk av ben, skinn och metall eller smaka på grönländska specialiteter i en lokal restaurang.

Dag 16 • 26 jul
Kangerlussuaq, Grönland

När vi når fram till Kangerlussuaq har expeditionen med MS Fram nått sitt slut. Missa inte chansen att göra en sista utflykt till den grönländska inlandsisen. De enorma isvidderna sträcker sig 250 mil norrut och når höjder på upp till 3 200 meter över havsytan. Vägen som leder till inlandsisens kant bjuder på ett underbart skiftande landskap, från arktisk öken och tundra med låga buskar till fjällterräng med storslagen utsikt över landskapet. Innan hemresan börjar har vi gemensam grill-middag. Flyget till Köpenhamn avgår sent på kvällen.

Dag 17 • 27 jul
Köpenhamn, Danmark

Du anländer till Köpenhamn tidigt på morgonen. Ta dig tid att utforska den trevliga danska huvudstaden innan du fortsätter resan hem.

 

DELA MED DINA VÄNNER:

HX Hurtigruten Expeditions
MS Fram

Den första Fram var det mest kända av den tidens expeditionsfartyg. MS Fram bär med sig arvet efter henne, med avancerad teknik som gör henne unikt lämpad för upptäcktsresor i arktiska farvatten.

Själva namnet Fram bidrar till att skapa de rätta förväntningarna på resan. MS Fram byggdes 2007 med ett enda uppdrag: att föra sina gäster närmare naturen och djurlivet, och ge dem upplevelser de aldrig ska glömma. De stora utomhusdäcken sträcker sig ända fram till fören – ett perfekt ställe för att studera det marina djur- och fågellivet.

MS Fram är specialbyggt

MS Fram är specialbyggt som expeditionsfartyg, med en högre isklass, kartritningsverktyg för att bidra till en crowdsourcad djupsonderingsdatabas, utdragbar framåtriktad sonar, sökljus för isberg, autonomt spårningssystem, extra stort oljelagringssystem för självförsörjning samt ett fullt utrustat däck för expeditionsutrustning, likvärdigt med ett 25 bilars bildäck. Vi tror att du som upptäcktsresande behöver en bekväm ”base camp” – en som kombinerar sjöduglighet i alla typer av farvatten med säkerhet, flexibilitet och miljövänlighet. Det är Fram – helt enkelt det bästa tänkbara expeditionsfartyget.

Utsiktssalongen överst i fartyget bjuder på enastående utsikt under våra kryssningar, med stora panoramafönster och bekväma sittområden. Det finns kikare installerade för att studera djur- och fågellivet och det ständigt skiftande landskapet.

I restaurangen på däck 5 kan du njuta av det allra finaste köket. Golvet har olika nivåer, så oavsett var du sitter har du bra utsikt. Restaurangen ligger sig i fartygets akter, och vägen dit går genom en utställning av äkta historiska föremål från Amundsens och Nansens polarexpeditioner. I restaurangens bortre del finns en balkong för fotografering, om spännande djur och fåglar skulle dyka upp under måltiden. Det finns ingen bättre plats för träning än i vårt gym med panoramautsikt över havet! På däck 7 hittar du ett välutrustat gym och trappor upp till en mysig bastu allra överst i fartyget. Eller njut av ett härligt bad i en av våra utomhusjacuzzis. Låt det varma vattnet omsluta dig medan isbergen tyst flyter förbi.

När man reser med Fram kan man välja mellan ett antal bekväma hytter och sviter. Av de 127 trevliga hytterna finns det ett antal döpta efter olika norska polarhjältar. Vi är mycket stolta över den specialbeställda konsten ombord på MS Fram – fartyget är ett modernt mästerverk tack vare lokala konstnärer från polcirkelsområdet. Efter att ha klätt om för landstigningar och expeditioner träffas vi vid vår ”tendergrop”. Här kan du tryggt och säkert gå i våra stabila Polarcirkelbåtar som ska föra dig i land. MS Fram färdas i de stora upptäcktsresandes fotspår. Den ursprungliga Fram byggdes för att bredda världens förståelse och kunskap – låt den nya MS Fram göra detsamma för dig.

Polar Outside Arctic Superior ombord på Hurtigrutens fartyg MS Fram.

Polar Outside Arctic Superior ombord på MS Fram.

Se HX Hurtigruten Expeditions alla kryssningsfartyg här ››

Passagerkapacitet:
Tonnage:
Längd:


DELA MED DINA VÄNNER:
DELA MED DINA VÄNNER:

Avreseort*

Stockholm

Resdatum*

11 juli 2019 - 27 juli 2019

Resenär 1

Observera att namnen måste stavas som i passet, tilltalsnamn med versaler!



Kopiera uppgifter till nästa resenär

Pris per person

Om du reser ensam måste enkelhytt-/enkelrumstillägg under tillägg kryssas i (även om det bara är en förfrågan)

Expedition Svit Select (M2): 91 699: -

  • Enkelhyttstillägg: På förfrågan

Avbestillingsforsikring og ferieforsikring er ikke inkludert. Vennligst se over hvilken avbestillings- og ferieforsikring dere eventuelt har i hjemforsikringen eller via deres bank. Tenk på at forsikringen kan ha et øvre tak for avbestillinger.

Vi tar forbehold om eventuelt sluttsalg og eventuelle uforutsette forandringer i program og pris som ligger utenfor vår kontroll.

Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via vanlig postgång
Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via epost
Ja, jag godkänner Club Eriks särskilda villkor*
Jag har tagit del av information om GDPR hos cluberiks.se