Baskien, och särskilt staden San Sebastián på den spanska nordkusten, är det nya Europas mest spännande matregion – med traditioner och modern kökskonst i kombination. Oavsett om du söker restauranger i världsklass, barer med gudomliga tápas – pintxos heter det här – värdshus på landet eller hamnkrogar med pinfärsk fisk och skaldjur, så finner du det här. Det har matjournalister från hela världen upptäckt på senare år.

Club Eriks har komponerat en gastronomisk upplevelse, med kunnig svensk guidning, där vi besöker allt från livliga barer och saluhallar till en experimentell kökschef på uppgång. Vi besöker även en av världens bästa restauranger, Arzak i San Sebastián, som har tre stjärnor i Guide Michelin. Nästan allt ingår i denna totalupplevelse som också bjuder på vacker natur och modern kultur. Vi inleder i Bilbao där vi besöker det fantastiska Guggenheimmuséet. Två nätter i Bilbao, sedan två i den historiska badorten San Sebastián.

 


DELA MED DINA VÄNNER:

DATUM

Från 15 oktober 2019
Till 19 oktober 2019

PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum

Del i dubbelrum
23.900:-

Avreseort

 • Stockholm
PROJEKTLEDARE
Ann Ewaldsson
ann.ewaldsson@cluberiks.se
08-20 55 00

I priset ingår

 • Vår värd & ciceron Mikael Nilsson
 • Flyg t/r Stockholm – Bilbao inkl. alla idag kända skatter & avgifter
 • 2 nätter på Ercilla Hotel 4*, (Bilbao) del i dubbelrum, inkl. frukost
 • 2 nätter på Tryp San Sebastian 4*, del i dubbelrum, inkl. frukost
 • Middag inkl. dryck på Café Iruña
 • Middag inkl. dryck på enstjärniga Nerua i Bilbao
 • Besök på Guggenheimmuseet, engelskspråkig guidning
 • Lunch inkl. dryck på trestjärniga ARZAK (Juan Mari & Elena Arzak) i San Sebastián
 • Busstur och promenad i San Sebastián
 • Lunch inkl. dryck på Bodegon Alejandro
 • Pintxosrunda inkl. dryck
 • Besök på vingård och provsmakning av txakoli
 • Lunch inkl. dryck i kustorten Getaria
 • Alla transfers
 • Lojalitetsbonus på 2% av resans pris. (Värdebevis översänds efter hemkomst.)

Tillägg

 • Tillägg Enkelrum: 4.000:-
 • Avbeställningsskydd Gouda 5% av resans pris
 • Reseförsäkring Plus, med ERV – hör av er för prisuppgift

 

 

 

 

 

DELA MED DINA VÄNNER:
PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum
Del i dubbelrum
23.900:-
PROJEKTLEDARE
Ann Ewaldsson
ann.ewaldsson@cluberiks.se
08-20 55 00


PRELIMINÄRA FLYGTIDER

DAG
FLYG
TIDER
FLYGTID
15 okt
Stockholm - Amsterdam
11.30 - 13.35
2 h 5 min
15 okt
Amsterdam – Bilbao
14.20 - 16.25
2 h 5 min
19 okt
Bilbao – Amsterdam
17.30 - 19.30
2 h
19 okt
Amsterdam – Stockholm
20.50 - 22.55
2 h 5 min

Vi flyger med KLM både på ut- och hemresa.

Om ni skulle vilja flyga från Göteborg eller Köpenhamn, vänligen kontakta oss för tidtabell och prisuppgift.

 

Vi reserverar oss för slutförsäljning och eventuella förändringar i program och pris som ligger utanför vår kontroll.DAGSPROGRAM

Dag 1
Tisdag 15 oktober

Vi flyger via Amsterdam och ankommer Bilbao, Baskiens största stad, på eftermiddagen. Med transfer tar vi oss till vårt centralt belägna hotell, fyrstjärniga Ercilla.

Bilbao har genomgått en fantastisk omvandling och förnyelse sedan varvskris och industrinedläggningar på 1970- och 80-talet. Det började med Guggenheimmuséet 1997 och har fortsatt sedan dess. Idag är den gamla hamn- och industristaden en spännande mix av kultur och konst, djärv arkitektur och historiskt intressanta miljöer.

Vi samlas på kvällen för middag på anrika Café Iruña, invid den lilla parken Jardines de Albia. Iruña är det baskiska namnet på Pamplona, grannregionen Navarras huvudstad, och Café Iruña har varit en populär samlingsplats med bar och restaurang för Bilbao-borna sedan 1903. Miljön är klassisk. Här äter vi en traditionell meny med charkuterier, fisk, kött och efterrätt, och gott vin därtill.

Café Iruña Bilbao

Dag 2
Onsdag 16 oktober

Efter en god natts sömn och frukost, promenerar vi till det spektakulära Guggenheimmuséet vid floden Nervions strand. Där får vi en guidad tur (på engelska) bland konstverken och i den intressanta miljön. Museo Guggenheim Bilbao ritades av den amerikanske arkitekten Frank Gehry och invigdes 1997 – som systermuseum till muséet i New York. Idag finns Guggenheimsystrar även i Venedig och Abu Dhabi, men ingen med så djärv arkitektur som muséet i Bilbao.

Guggenheim-museet Bilbao

Mitt på dagen tar vi spårvagnen några hållplatser till den historiska delen av staden, Casco Viejo. Här promenerar vi i de trånga gränderna, får en glimt av den nyrenoverade saluhallen och tar en kopp kaffe på något av kaféerna. Eftermiddagen är på egen hand för att ge möjligheter till egna upptäckter. Färdledaren hjälper den som vill att hitta en lunchrestaurang och orientera sig med kartans hjälp. Det är lätt att hitta i Bilbao och vårt hotell ligger inom gångavstånd från Gamla stan.

Vi återsamlas på hotellet på kvällen för ännu en promenad till Guggenheim, och kvällens middag. Här, i en sidobyggnad till muséet, har den unge Bilbaokrögaren Josean Alija skapat rubriker och fått sin första Michelinstjärna för vackra och djärva rätter rotade i baskisk mattradition, med internationella influenser. År 2000 utsågs han till världens bästa unga kock och sedan dess har Josean Alija fått flera internationella utmärkelser; ”mest konstnärliga rätt” 2002, ”bästa internationella kock” 2009 och ”mest innovativa koncept” 2010. Paul Bocuse, den gamle franske mästaren, har sagt om Josean Alijas kök och kokkonst att det är ”ett av de bästa jag har upplevt i hela mitt liv”. Vi äter en meny med nio mindre rätter och utvalda viner därtill.

Nerua

Dag 3
Torsdag 17 oktober

Andra morgonen i Bilbao tar vi det lite lugnt. Förmiddagen är fri för egna aktiviteter. Efter utcheckning kl. 12:00 går vi ombord på bussen som tar oss 10–11 mil österut till San Sebastián, genom ett böljande vackert baskiskt landskap. Vi åker hela tiden nära kusten men ser inte havet på grund av det starkt kuperade landskapet med gröna berg och dalar, där små hus och gårdar klättrar längs sluttningarna med äppelodlingar och betande får.
När vi närmar oss San Sebastián kan vi skymta Biscaya. Så heter ju havet här vid den spanska nordkusten och den franska västkusten. San Sebastián, Donostia på baskiska, påminner lite om Rio de Janeiro med sina bågformade sandstränder, bergen runtom med utsikt ned mot staden – och till och med en Kristus-figur på kullen mitt i stan. Men här stannar likheterna. San Sebastián är en modest och charmig medelstor stad, mer gemytlig och framförallt mycket europeisk. Den stora filmfestivalen som hålls här varje år i mitten av september samlar dock skådespelare, regissörer och journalister från hela världen.

Vår första anhalt blir Restaurante Arzak, den legendariska restaurangen som var den första i Spanien att belönas med tre stjärnor i Guide Michelin. Här tillbringar vi eftermiddagen till bords över en lång och sen lunch med många vackra rätter och fantastisk service. Juan Marí Arzak är nestorn i det moderna baskiska köket och mannen som startade vågen av kulinariskt experimenterande och att utveckla Baskiens rika mattraditioner till ett kök som kan mäta sig med världens främsta. 1966 tog han över sin mammas familjerestaurang, i huset där Arzak fortfarande ligger. 1989 fick han sin tredje Michelin-stjärna. Idag driver han Arzak tillsammans med dottern Elena, även hon prisbelönt kock som bland annat fått pris i Sverige som ”världens bästa fiskkock”. Vi äter en avsmakningsmeny med utvalda viner i egen avdelning på andra våningen. Innan vi sätter oss till bords får vi eventuellt göra ett kort besök i köket.

Juan Marí och Elena Arzak

Arzak

Efter denna speciella matupplevelse – spansk lunchtid mellan ca 14 och 17 – är det skönt att låta sig transporteras med buss, för incheckning på vårt hotell för två nätter. Tryp Orly är ett modernt fyrstjärnigt hotell med bra läge i centrala San Sebastián, nära stranden La Concha och Gamla stan. Eftermiddagen och kvällen är fri för egna aktiviteter. Färdledaren tipsar gärna om sevärdheter och intressanta miljöer.

Dag 4
Fredag 18 oktober

Denna dag upptäcker vi San Sebastián tillsammans, både till fots och med vår bekväma buss. Vi inleder efter frukost med en kort busstur upp på Monte Igeldo i västra delen av staden, varifrån vi har en fantastisk utsikt och överblick över staden. Här kan vi se stränderna La Concha och Ondarreta, Parte vieja, d.v.s. Gamla stan och de andra stadsdelarna, och floden Urumea som delar staden mitt itu. Därefter åker vi ner till foten av berget och ser Eduardo Chillidas verk ”Peine del Viento” (Vindkammar) från 1976 som blivit ett viktigt landmärke i naturen för alla San Sebastián-bor.

San Sebastián Baskien Spanien

Därefter till Gamla stan där vi promenerar till fots, får höra om stadens historia, besöka saluhallen, kanske ta en kopp kaffe på något av kaféerna. Vi vandrar över floden till den östra delen av centrala San Sebastián som heter Gros. Här ligger det nya konsert- och kongresshuset ”Kursaal”, ritat av Rafael Moneo (invigt 1999), och den östligaste av de tre stränderna i San Sebastián, Zurriola, där surfarna håller till – året runt.

Vid det här laget har vi byggt upp aptiten och besöker en av San Sebastiáns populäraste restauranger bland lokalbefolkningen; Bodegón Alejandro, en trappa ner på en av smågatorna i Gamla stan. Här äter vi en meny med förrätt, fisk- och kötträtt och kanske både en och två efterrätter. Här är det inga Michelinstjärnor, även om Club Eriks tidigare gäster och resenärer nog tycker att Bodegón Alejandro borde ha en. Den sena eftermiddagen är fri för egna upptäckter – eller avkoppling på hotellet.

Vi återsamlas ca 19.30 och eftersom lunchen var både rejäl och sen så blir kvällens kulinariska upplevelse inte någon middag vid sittande bord. Istället gör vi det som San Sebastián nog är mest känt för bland matintresserade besökare, förutom sina många restauranger med Michelinstjärnor – vi går en barrunda i Gamla stan. Det kallas ”txikiteo” på baskiska – att gå från bar till bar, äta en pintxo (tapa) eller två, ta ett glas vin eller öl, eller den lokala cidern, och testa sig fram bland läckerheterna. Barerna i Gamla stan i San Sebastián tävlar med varandra om att presentera de läckraste uppläggningarna. Vissa specialiserar sig på en viss typ av pintxo, t.ex. ansjovis, skaldjur, svamp eller grillad anklever, eller bara en bit grillad oxfilé på en brödbit. Allt är fräscht och vällagat. Var beredd på stök och trängsel, det är lördagkväll i San Sebastián och detta är ett folknöje för lokalbefolkning såväl som för turister. Vår färdledare kommer att göra allt för att kvällen ska fungera smidigt och bli den gastronomiska upplevelse som tidigare resenärer vittnar om.

Pinxtos

Pinxtos

Dag 5
Lördag 19 oktober

Vår avslutande dag blir en dag på landsbygden med fler genuina upplevelser av baskisk mat, dryckeskultur och härliga miljöer. Efter frukost och utcheckning tar bussen oss ett par mil västerut längs den vackra kusten. Vi besöker en vingård och får se odlingar, lära oss om tillverkning och provsmaka det baskiska vinet txakoli. Det är ett lätt, ibland bubbligt, vin med hög syra och ganska låg alkoholhalt. I Baskien dricks txakoli med förkärlek till pintxos, så det är högst sannolikt att vi redan har provat det.

Txakoli tillverkas, förutom i Baskien, även i grannregionen Kantabrien och norr om Búrgos i norra Spanien, samt i Chile.

Vingård Urki

Efter vingårdsbesöket fortsätter vi några kilometer till den medeltida fiskeorten Getaria, för lunch på en traditionell fisk- och skaldjursrestaurang. Före lunchen finns kanske tid för en promenad i hamnen. Vår lunchrestaurangs specialitet är utomhusgrillad fisk och skaldjur från småskaligt fiske i Biscayabukten.

Efter lunchen styr vi färden mot Bilbaos flygplats för hemresa.


Vi reserverar oss för slutförsäljning och eventuella förändringar i program och pris som ligger utanför vår kontroll.

DELA MED DINA VÄNNER:

Andres Lokko

  

Andress Lokko London

 

Andres Lokko, en av Sveriges främsta Bowie-kännare, är vår guide

Vi ledsagas av Andres Lokko, en av Sveriges mest namnkunniga musik- och nöjesjournalister,
som förutom att han är stor Bowiekännare även bott i London under ett flertal år.
Andres Lokko har bland annat ett förflutet på Aftonbladet, Pop och Bibel.
Han har även medverkat som manusförfattare i Killinggänget. Sedan flera år tillbaka skriver
han krönikor och musikrecensioner för Svenska Dagbladet.

Så vem kan vara bättre ciceron än just Andres Lokko på denna resa där vi bokstavligt talat
ska vandra David Bowies fotspår.

 

 

 

 

 

Mark-Pritchett Bowie

Mark Pritchett

Dag två får vi sällskap av Mark Pritchett, en gammal vän till David Bowie.
De lärde känna varandra under tiden i Beckenham. Mark var medlem i gruppen The Arnold Corns,
ett band som leddes av Bowie och som under sin korta karriär gav ut två singlar.
. Dessutom spelade Mark tillsammans med Bowie i samband med The 1980 Floor Show på Marquee i oktober 1973.
Gitarren som Bowie bär på omslaget till albumet The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders
From Mars tillhörde förövrigt Mark.  Vi får sällskap av Mark under dag två. Han kommer att guida oss
i Brixton och Bromley och berätta om sin tid med Bowie.

 

Passagerkapacitet:
Tonnage:
Längd:  DELA MED DINA VÄNNER:

  Ercilla Hotel 4*

  Adress

  Ercilla, 37-39
  48011 Bilbao, Spanien

  Telefon + 34 944705700
  Besök hotellets hemsida

  Modernt 4-stjärnigt hotell i centrala Bilbao, strax söder om det berömda Guggenheim-museet.
  Rummen är alla försedda med mini-safe och här finns fri wi-fi.

  Tryp San Sebastian Orly Hotel 4*

  Adress

  Plaza de Zaragoza, 4
  San Sebastián, Spanien

  Telefon +34 943463200
  Besök hotellets hemsida

  Hotellet har ett utmärkt läge, endast 50 meter från La Concha-stranden och en kort promenad från gamla stan.
  Hotellet är beläget i de översta fem våningarna i ett 13-våningshus, med fin utsikt ut över staden.

  DELA MED DINA VÄNNER:

  BILBAO – Melia Bilbao 4*+

  Adress
  Lehendakari Leizaola 29, Bilbao
  Telefon +34 944 28 00 00
  Hotellets webbplats ››

  Melia Bilbao hotell

  Melia Bilbao hotell

  SAN SEBASTIÁN – Hotel de Londres y de Inglaterra 4*

  Adress
  Zubieta 2, 20007 San Sebastián
  Telefon +34 943 44 07 70
  Hotellets webbplats ››

  Hotell Londres y de Inglaterra San Sebastián

  Hotell Londres y de Inglaterra San Sebastián

  Avreseort*

  Stockholm

  Resdatum*

  15 oktober 2019 - 19 oktober 2019

  Resenär 1

  Observera att namnen måste stavas som i passet, tilltalsnamn med versaler!  Kopiera uppgifter till nästa resenär

  Pris per person

  Om du reser ensam måste enkelhytt-/enkelrumstillägg under tillägg kryssas i (även om det bara är en förfrågan)

  Del i dubbelrum: 23.900:-

  • Tillägg Enkelrum: 4.000:-
  • Avbeställningsskydd Gouda 5% av resans pris
  • Reseförsäkring Plus, med ERV – hör av er för prisuppgift

   

   

   

   

   

  Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via vanlig postgång
  Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via epost
  Ja, jag godkänner Club Eriks särskilda villkor*
  Jag har tagit del av information om GDPR hos cluberiks.se