Följ med till Bowies London. En tidsresa där vi får följa lille David Jones till världsstjärnan David Bowie. Det var i Londons södra förorter, Brixton och Bromley, som han växte upp och lärde sig spela saxofon och gitarr. Det var i centrala London han såg sina favoritband på 1960-talet, det var här han spelade in merparten av sina album mellan 1967 till 1974 och det var också här han gav några av sina mest klassiska konserter.

Under tre intensiva dagar gör vi många och spännande nedslag på de viktigaste platserna och miljöerna som formade Bowies och hans kreativitet under hans år i London mellan åren 1947 till 1974.

Det här är en resa för dig som gillar rockmusik och vill upptäcka London på ett alldeles speciellt sätt.

 

Tours for fans logo


DELA MED DINA VÄNNER:

DATUM

Från 11 oktober 2019
Till 13 oktober 2019

PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum

För att se pris klicka på rubriken "pris" ovan

Avreseort

  PROJEKTLEDARE
  Jesper Fästh
  jesper.fasth@cluberiks.se
  08 – 20 55 00

  I priset ingår

  • 3 dagars program under ledning av Andres Lokko
  • Club Eriks färdledare som assisterar Andres
  • Flyg t/r Stockholm – London inkl. alla idag kända skatter och avgifter
  • 2 nätter i enkelrum på 4**** hotell i centrala London inkl. frukost
  • 3 x Lunch exkl. dryck
  • Transporter samt entréer enligt program

  Tillägg

  Vi reserverar oss för slutförsäljning och eventuella förändringar i program och pris som ligger utanför vår kontroll.

  DELA MED DINA VÄNNER:
  PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum
  För att se pris klicka på rubriken "pris" ovan
  PROJEKTLEDARE
  Jesper Fästh
  jesper.fasth@cluberiks.se
  08 – 20 55 00


  PRELIMINÄRA FLYGTIDER

  DAG
  FLYG
  TIDER
  FLYGTID
  11 okt
  Arlanda - London
  07:55 - 09:35
  2 tim 40 min
  13 okt
  London - Arlanda
  18:15 - 21:40
  2 tim 25 min

  Vi flyger med SAS  DAGSPROGRAM

  Bowies London är en resa där vi bokstavligt talat går i David Bowies fotspår. Det var i södra och centrala London som vår hjälte föddes, slog igenom, skrev samt spelade in sina kanske mest klassiska album.

  Så följ med oss på en tre dagar lång och innehållsrik resa genom Bowies London. Vi besöker de viktigaste platserna som formade Bowie och hans kreativitet under åren 1947 till 1974.

  Vi ledsagas av Andres Lokko, en av Sveriges mest namnkunniga musikjournalister, som förutom att han är stor Bowie kännare även har bott i London under ett flertal år.

  Tours for fans logo

  11 oktober

  Centrala London

  Vi ankommer till Heathrow och därifrån tar vi oss direkt in till centrala London och vårt hotell där vi lämnar vårt bagage. Sedan  börjar vi vår resa i David Bowies fotspår ledsagad av Andres Lokko

  Det var tveklöst de centrala delarna av London som påverkade Bowie mest. Det var på klubben Marquee han såg sina favoritband på 1960-talet, det var här han spelade in merparten av sina album mellan 1967 och 1974 och det var också här han gav några av sina mest klassiska konserter.

  Heddon Street Bowie

  Heddon Steet
  Här föddes Ziggy Stardust

  Vi inleder vår resa i Bowies fotspår genom att ta oss in till den centrala stadsdelen Mayfair. Lite inklämd, nästan gömd, ligger den lilla gågatan Heddon Street. Här ligger restauranger och barer vägg i vägg.

  Det var här som David Bowie i januari 1972 poserade framför Brian Wards kamera. Fotografiet pryder omslaget till ett av historiens mest ikoniska album – The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars. Vi börjar vår resa i Bowies fotspår med att äta lunch på en av Heddon Streets restauranger.

   

  GEM Music Group
  Här gav Bowie bort All The Young Dudes till Mott The Hoople

  Regent Street löper som en pulsåder genom centrala London. Kvarteren runt gatan kom under 1800-talets slut att bli centrum för elegant mode och design. Idag har många eleganta varumärken sina flaggskeppsbutiker här.
  Vi stannar till utanför byggnaden där musikförlaget GEM, i vilket Bowies dåvarande manager Tony Defries var delägare, en gång i tiden hade sitt huvudkontor.

  Här spelade Bowie för första gången sin nyskrivna låt All The Young Dudes för delar av bandet Mott The Hoople. Därefter erbjöd han dem låten. De tackade så klart ja och resten är historia. Vi stannar till utanför denna ståtliga fastighet och försöker föreställa oss hur Bowie måste ha känt sig efter det att han hade gett bort en av sina allra bästa låtar

   

  The Ship Bar London

  The Ship
  Bowie-pub

  Ordet pub kommer från ”public house” – en plats där allmänheten kan äta och dricka och fenomenet har sina rötter tillbaka till romarriket. London publiv är rikt och brett.

  Bowie tillbringade hellre sin lediga tid på olika klubbar snarare än på pubar. Men The Ship var länge Trident Studios kunders lokala pub. Här har alla från Elton John till Queen suttit. Bowie, Mick Ronson och de andra i The Spiders frekventerade även de denna typiska Soho-pub i början av 1970-talet. Det var även här som Bowie 1967, efter att hans debutskiva hade floppat, annonserade att han avsåg att definitivt sluta som musiker. Vi tittar in mellan de trånga borden och drömmer oss tillbaka till det sena 1960- och tidiga 1970-talet.

   

  .Trident studios

  Trident Studios

  Trident Studios
  Här spelades bland annat Hunky Dory och Ziggy Stardust in

  Soho kom under 1900-talet att bli hjärtat i Londons nöjesliv. Områdets jazzklubbar, barer och studios blev viktiga delar i framväxten av det brittiska musikundret. Vi stannar till i den smala gränden St Anne’s Court.

  Här öppnade Norman Sheffield 1968 den berömda Trident Studios som kom att bli något av Bowies hemmastudio mellan 1969 till 1973.

  Här spelades och mixade hela eller delar av sammanlagt sex album, bland annat Space Oddity, Hunky Dory och The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars. Vi får veta mer om studion, inspelningarna och artisterna under de gyllene åren.

   

  Marques-Club

  Marquee Club
  Klubben som formade Bowie

  Den legendariska musikklubben Marquee öppnade 1958 och flyttade sex år senare till Wardour Street. Klubben blev snabbt Englands främsta rockklubb. Så gott som samtliga stora rockartister under 1960- och 1970-talen har stått på Marquees scen. Bowie var inte bara en frekvent gäst i publiken, utan uppträdde även själv här ett flertal gånger under 1960-talet och de första åren på 1970-talet.

   

  Ziggys Bar London

  Ziggy’s at Café Royal
  Coctailbaren som serverar Bowie-drinkar

  Vi slår oss ned i baren Ziggy’s på Café Royal, ett stenkast från Piccadilly Circus. Allt från namnen på drinkarna till Mick Rocks foton på väggarna ger oss känslan av att vara tillbaka till juli 1973.

  Här skedde ett av rockhistoriens mest ikoniska avskedspartyn, en fest som vår huvudperson inte hade några minnen av, men som Bowiefans aldrig glömmer. När Bowie 2002 fick frågan vad han tyckte om festen blev svaret: ”I remember nothing of this party, absolutely nothing.”

   

  Hard Rock Hotel

  Hard Rock Hotel London
  Här äter vi middag

   Efter en dag fylld av Bowie-intryck och upplevelser beger vi oss till Hard Rock Hotel för att checka in. Därefter äter vi en gemensam middag på hotellet och sedan är det möjligt att bege sig ut i Londons kvällsvimmel.

  12 oktober

  Stansfield Road
  Radhuset där Bowie föddes

  Efter frukost beger vi oss med buss till Londons södra förorter där Bowie föddes och växte upp i. Hans barndom och ungdomsår har spelat en stor roll för hans kreativa skapande. Vi kommer att ägna större del av dag två åt en tidsresa i Bowies fotspår i Brixton och Bromley.

  Brixton var tämligen oexploaterat fram till början av 1800-talet. Därefter växte en modern medelklassbebyggelse fram. Denna förort kom att bli centrum för södra Londons shopping- och nöjesliv.

  Bussen tar oss till adressen Stansfield Road där David Jones föddes den 8 januari 1947 och där han levde under sina första sex år.

   

  David Bowies mural
  Väggmålningen som Bowiefansen vallfärdar till

   2013 målade den australiensiske gatuartisten Jimmy C denna väggmålning som en hyllning till Bowie. I samband med stjärnans bortgång, i januari 2016, blev väggen en plats dit fans från hela världen begav sig för att hedra sin idol. Stora delar av väggmålningen fick målas om senare samma år och efter det täcks det av en skyddande plastskiva. Vi stannar till för att ta en titt på Jimmy C:s fina alster och för att hedra minnet av David Bowie.

   

  Plaistow Grove David Bowie

  Plaistow Grove
  Bowies hem 1955-1968

   Nästa stopp på vår tidsresa blir Bromley. En ung och välplanerad kommun i sydöstra Londonområdet. Det var här som unge herr Jones gick i skola, fick sitt intresse för musik och började spela saxofon.

  Hit flyttade familjen 1955 in i ett litet radhus på Plaistow Grove, efter att under en kortare tid ha bott på två andra adresser i område. Detta blir Bowies hem ända fram till 1968.

  David Bowie hus

  Haddon Hall
  Här skrev Bowie bland annat Hunky Dory och Ziggy Stardust

   I den viktorianska villan Haddon Hall, i det gröna Beckenham, levde Bowie mellan åren 1969 till 1973. Här föddes idén till Ziggy Stardust och här skrevs klassiker som Life On Mars och Starman. Haddon Hall är sedan länge rivet, men vi gör ett stopp för att få en bild av hur atmosfären måste ha känts i dessa vackra kvarter när Bowie bodde här under sin kanske mest kreativa period.

   

  The Three Tuns
  Puben där Bowie brukade uppträdde som folksångare

  På puben The Three Tuns samlades konstnärer och musiker under det sena 1960-talet under konceptet Beckenham Arts Lab. Vi äter lunch på det som en gång i tiden var The Three Tuns och som idag är en italiensk restaurang. Här får vi bland annat veta mer om Bowies söndagskonserter på puben under åren 1969 och 1970.

   

  Croydon Road Recreation Ground
  Beckenhams Woodstock

   I den vackra parken Croydon Road Recreation Ground försöker vi återskapa stämningen som rådde här i augusti 1969 – då flera tusen människor samlades för att delta i The Beckenham Free Festival. Bowie var förstås en av artisterna och festivalen gav honom inspiration till en av sina låtar – Memory Of A Free Festival.

   

  Sticky Fingers restaurant

  Sticky Fingers Restaurant
  Här äter vi middag

  Vi avlutar dagen med en gemensam middag på restaurangen Sticky Fingers. Mark Pritchett gör oss sällskap.

  Det finns så klart ett flertal kopplingar mellan David Bowie och Rolling Stones. Förutom vänskapen mellan Bowie och Mick Jagger så gjorde Bowie en cover av Stones 1960-tals hit Let’s Spend The Night Together på albumet Aladdin Sane.

  Så det finns flera anledningar till att vi väljer att äta middag på restaurangen Sticky Fingers, intill Holland Park, som sedan 30 år ägs av Stones tidigare basist Bill Wyman. Därefter är det fritt för var och en att njuta av Londons kvällsliv.

  13 oktober

   

  Oakley street

  Oakley Street
  Bowies sista adress som Londonbo

  Vår första anhalt för dagen blir Chelsea som inte bara är namnet på ett känt fotbollslag, utan även en stadsdel i sydvästra London intill Themsen. Området är känt för sina välbärgade invånare samt exklusiva butiker och restauranger.

  Vår buss kommer att stanna på Oakley Street. Hit, bara ett stenkast från Mick och Bianca Jaggers tidigare adress på fashionabla Cheyne Walk, flyttade Bowie i oktober 1973. Adressen var den sista Bowie bodde på i London innan han för gott lämnade England i mars 1974.

   

  Hammersmith Apollo

  Hammersmith Apollo
  Här tog Bowie livet av sitt alter ego Ziggy Stardust

   I västra London ligger Hammersmith. Här finns många kända byggnadsverk som till exempel Hammersmith Bridge, som var världens längsta hängbro när den öppnades 1887. Här finns också byggnaden The Ark som är ritad av den svensk-brittiske arkitekten Ralph Erskine. Vårt primära mål är dock Hammersmith Apollo. En konsertarena i Art Deco-stil som invigdes 1932.

  Det var i denna klassiska arena, då med namnet Hammersmith Odeon, som Bowie höll sin sista konsert som Ziggy Stardust tillsammans med bandet The Spiders i juli 1973. Bowie överraskade inte bara publiken utan även de flesta av sina bandmedlemmar med att i slutet av konserten fälla följande ord: ”…not only is this the last show of the tour, but it’s the last show that we’ll ever do.” Vi gör ett stopp utanför Hammersmith Apollo och tar en promenad framför arenans klassiska entré.

   

  Olympic studios

  Olympic Studios
  Här skapades Diamond Dogs

  Vi tar oss över Themsen till stadsdelen Barnes i västra London. Här bor många svenskar och det var här som Marc Bolan omkom i en tragisk bilolycka 1977, strax efter att han spelat in ett tv-framträdande tillsammans med Bowie. För den som älskar musik från 1960-och 1970-talens gyllene år har Olympic Studios en central roll. Tegelbyggnaden från 1906, har en lång och spännande historia, fylld med artister, inspelningar och anekdoter.

  I slutet av 1973 och i början av 1974 använde Bowie Olympic Studios för inspelningen av sitt åttonde studioalbum – det dystopiska Diamond Dogs. Studion stängde 2009 och används idag som biograf. I bottenvåningen finns en restaurang där vi äter vår söndagslunch.

  Under eftermiddagen är det dags att bege oss till flygplatsen för att flyga tillbaka till Stockholm.

  Tours for fans logo

  DELA MED DINA VÄNNER:

  Andres Lokko

    

  Andress Lokko London

   

  Andres Lokko, en av Sveriges främsta Bowie-kännare, är vår guide

  Vi ledsagas av Andres Lokko, en av Sveriges mest namnkunniga musik- och nöjesjournalister,
  som förutom att han är stor Bowiekännare även bott i London under ett flertal år.
  Andres Lokko har bland annat ett förflutet på Aftonbladet, Pop och Bibel.
  Han har även medverkat som manusförfattare i Killinggänget. Sedan flera år tillbaka skriver
  han krönikor och musikrecensioner för Svenska Dagbladet.

  Så vem kan vara bättre ciceron än just Andres Lokko på denna resa där vi bokstavligt talat
  ska vandra David Bowies fotspår.

   

   

   

   

   

  Mark-Pritchett Bowie

  Mark Pritchett

  Dag två får vi sällskap av Mark Pritchett, en gammal vän till David Bowie.
  De lärde känna varandra under tiden i Beckenham. Mark var medlem i gruppen The Arnold Corns,
  ett band som leddes av Bowie och som under sin korta karriär gav ut två singlar.
  . Dessutom spelade Mark tillsammans med Bowie i samband med The 1980 Floor Show på Marquee i oktober 1973.
  Gitarren som Bowie bär på omslaget till albumet The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders
  From Mars tillhörde förövrigt Mark.  Vi får sällskap av Mark under dag två. Han kommer att guida oss
  i Brixton och Bromley och berätta om sin tid med Bowie.

   

  Passagerkapacitet:
  Tonnage:
  Längd:   DELA MED DINA VÄNNER:
   DELA MED DINA VÄNNER:

   Pris per person i enkelrum 19 500:-

   I priset ingår följande

   • 3 dagars program under ledning av Andres Lokko
   • Club Eriks färdledare som assisterar Andres
   • Flyg t/r Stockholm – London inkl.. alla idag kända skatter och avgifter
   • 2 nätter i enkelrum på 4**** hotell i centrala London inkl. frukost
   • 3 x Lunch exkl. dryck
   • 2 x middagar exkl. dryck
   • Transporter samt entréer enligt program

    

    

    

   Avreseort*

   Inga avreseort angivet


   Resdatum*

   11 oktober 2019 - 13 oktober 2019

   Resenär 1

   Observera att namnen måste stavas som i passet, tilltalsnamn med versaler!   Kopiera uppgifter till nästa resenär

   Pris per person

   Om du reser ensam måste enkelhytt-/enkelrumstillägg under tillägg kryssas i (även om det bara är en förfrågan)

   För att se pris klicka på rubriken "pris" ovan:

   Vi reserverar oss för slutförsäljning och eventuella förändringar i program och pris som ligger utanför vår kontroll.

   Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via vanlig postgång
   Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via epost
   Ja, jag godkänner Club Eriks särskilda villkor*
   Jag har tagit del av information om GDPR hos cluberiks.se