Böljande kullar med vinodlingar och olivlundar, små medeltida städer med ringmurar, tinnar, torn och smala gränder. Det för tanken till Toscana – men denna gång är det regionen Marche som bjuder in. Allt som storasyster Toscana stoltserar med finns även här, men i mindre skala och med mindre trängsel. Marche omfamnas i öster av Adriatiska havets turkosblå vatten och i väster sträcker sig Apenninerna upp, med toppar som lägger Kebnekaise långt bakom sig.
Regionens kök är otroligt rikt och varierat med pinfärsk fisk och skaldjur längs kusten, vilt och tryffel uppemot bergen och alltid gott om färska grönsaker och frukt som säljs på byarnas marknader året runt.

Låt några dagar i oktober gå i njutningens tecken och följ med oss till Marche. Det blir mycket god & genuin mat, fantastiska viner, naturupplevelser, strandpromenader och kultur – allt i gott sällskap.

Marche i Italien

Italienkarta med Marche


DELA MED DINA VÄNNER:

DATUM

Från 15 oktober 2019
Till 20 oktober 2019

PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum

Del i dubbelrum
19.900:-

Avreseort

 • Stockholm
PROJEKTLEDARE
Ann Ewaldsson
ann.ewaldsson@cluberiks.se
08 – 20 55 00

I priset ingår

 

 • Club Eriks värd
 • Svensktalande lokalguide & ciceron, Agneta Nordin
 • Flyg Stockholm – Rom tur/retur, inkl. alla idag kända skatter och avgifter
 • 3 nätter på Hotel Imperial i Porto d’Ascoli
 • 2 nätter på Hotel Monti Azzurri i Montemonaco
 • Alla transporter enligt programmet
 • All sightseeing enligt programmet
 • 4 luncher, inkl. dryck
 • 3 middagar, inkl. dryck
 • 2 vinprovningar, inkl. tilltugg
 • Tryffelletning med en trifolao (tryffeljägare) och hans hund
 • Utflykt i kastanjeskogen
 • Lojalitetsbonus på 2% av resans pris (Värdebevis översänds efter hemkomst.)

Tillägg

 • Enkelrumstillägg 2.400:-
 • Avbeställningsskydd (Gouda Försäkringar) – 5% av resans pris
 • Reseförsäkring Plus (ERV) – hör av er för prisinformation

 

Vi reserverar oss för slutförsäljning och eventuella förändringar i program och pris som ligger utanför vår kontroll.

DELA MED DINA VÄNNER:
PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum
Del i dubbelrum
19.900:-
PROJEKTLEDARE
Ann Ewaldsson
ann.ewaldsson@cluberiks.se
08 – 20 55 00


PRELIMINÄRA FLYGTIDER

DAG
FLYG
TIDER
FLYGTID
15 okt
Stockholm - Rom
07.25 - 10.35
3 h 10 min
20 okt
Rom - Stockholm
20.15 - 23.25
3 h 10 min

Vi flyger med Norwegian.DAGSPROGRAM

Dag 1 - 15 oktober
Avresa

Dagen inleds med ett flyg till Rom, där vi landar kl 10.35.
Med buss fortsätter vi sen över de vackra bergen Apenninerna, mot Adriatiska havet och Italiens östra kust.

Marche, vid San Benedetto del Tronto

Bussresan tar ca tre timmar och det blir en enklare lunch under färden. Vårt mål är ”Palm Rivieran” och staden San Benedetto del Tronto, en populär semesterort bland italienarna själva – men så här års har lugnet lagt sig igen. Vårt trevliga hotell, Imperial, ligger i Porto d’Ascoli, några stenkast från böljorna.

San Benedetto del Tronto

Längs Adriatiska havet går en vacker strandpromenad, Lungomare och här gör vi en cykeltur under eftermiddagen, förbi palmer, vackra planteringar och fina sandstränder.

Gemensam middag under kvällen.

Dag 2 - 16 oktober
San Benedetto del Tronto & Offida

Efter en god natts sömn och frukost, blir vi hämtade av vår buss som tar oss till den lilla pittoreska, medeltida staden Offida, uppe på en kulle. Det är backigt och kullerstensgator och rätt så långt mellan turisterna. Denna muromgärdade stad är bland annat känd för en vacker triangelformad piazza och sina knypplande damer. Supermodellen Naomi Campbell bar en av deras kreationer på modeveckan i London sent 90-tal.

Offida Marche

Vår fantastiska Italienciceron Agneta, som sedan 2007 bor och arbetar i Marche, tar oss runt och visar denna vackra lilla stad. Agneta älskar verkligen sitt nya hemland och delar gärna med sig av den lokala historien och egna upplevelser i trakten.

Blommor balkong

Vingården Tenuta Cocci Grifoni, som ligger några stenkast utanför Offida, drivs av systrarna Paola och Marilena. De är fjärde generationen av familjen Cocci Grifoni som sköter om den 95 hektar stora egendomen, där druvor typiska för Marche, som Pecorino, Passerina och Montepulciano odlas. Här går vi en promenad bland vinstockarna, får en guidning av produktionen och därefter en vinprovning med goda tilltugg – som på Marchesiskt vis är som en hel lunch.

På kvällen äter vi middag på en underbar  fisk- och skaldjursrestaurang, Danubio, som ligger på gångavstånd från hotellet.

Dag 3 - 17 oktober
Ascoli Piceno

På agendan idag står en utflykt till Ascoli Piceno, som både är namnet på en provins i Marche och samma provins’ huvudstad, nära gränsen till Abruzzo. Det är en arkitektonisk juvel – inbjudande torg, palats, kyrkor, höga & smala torn samsas om utrymmet – allt i en mjölk och honungsfärgad travertin – en sorts sandsten. Vi vandrar runt och insuper atmosfären i den medeltida stadskärnan, innan det är dags för en kaffepaus på Cafè Meletti, inrymt i det gamla postkontoret i jugend-stil från sent 1800-tal. De är berömda för sin anislikör.

Ascoli Piceno

Vi äter även lunch här i Ascoli – kanske provar vi på den lokala specialiteten olive all’ascolana, den traditionella typen är färsfyllda oliver, men nuförtiden finns det även med grönsaker, fisk eller ost.

Resten av dagen och kvällen till eget förfogande.

Dag 4 - 18 oktober
Montemonaco

Nu har det blivit dags att lämna kusten, men innan vi beger oss inåt landet gör vi ett stopp vid veckomarknaden i San Benedetto del Tronto som dignar av lokala produkter – ostar, grönsaker & blommor, salami och skinkor och även skor, kläder och husgeråd. Här gör San Benedetto-borna sin inköp.

Marknad

Tid för lunch på egen hand. Det är bara att välja av utbudet på marknadens alla matstånd.

Vårt mål idag är annars den lilla byn Montemonaco som ligger i hjärtat av nationalparken Monti Sibillini på dryga 1000 m höjd över havet. Det är en genuin medeltida by med mycket karaktär, ett charmigt historiskt centrum och fantastiska naturomgivningar och utsikt ut över de högsta bergen i Sibillini nationalpark.  Detta blir vår bas under ett par dagar med fokus på vad naturen har att erbjuda under hösten, karljohanssvamp, kastanjer och både svart och vit tryffel.

På kvällen äter vi middag på vårt trivsamma hotell, där det lagas fantastisk mat. Hit vallfärdar italienarna på helgerna för att njuta av maten och vinet. En av ingredienserna blir tryffel.

Dag 5 - 19 oktober
Montemonaco & Amandola

Tryffel har ätits i tusentals år, men det var inte förrän på 1700-talet som en italiensk botaniker kom fram till att det rörde sig om fruktkroppar till svampar som lever i symbios med olika träd. Idag får vi följa med ut i naturen i Amandola och leta efter dessa läckerheter, tillsammans med en erfaren tryffeljägare och hans hund. Då den vita tryffeln inte går att odla är ”jakten” på tryffeln omgärdad av mycket hemlighetsmakeri och man avslöjar inte sina ställen.

Tryffelletning Marche

Svart tryffel

När vi arbetat upp lite aptit beger vi oss till Rifugio Citta di Amandola, uppe på en platå med bedårande utsikt över landskapet. En refugio är som ett litet värdshus uppe i bergen, där man kan sova över och äta mat. Inte alla refugios bjuder dock på oförglömliga matupplevelser som denna. Här bjuds vi in till en rustik måltid baserad på säsongens råvaror och vad regionen producerar. Det är traditionell, genuin, underbar mat helt utan genvägar, lagad utav familjen som driver stället. Smaklökarna kommer att tro att de anlänt till paradiset!

Lunch Refugio

Senare under kvällen blir det en vinprovning med lite småplock i en liten bottega mitt emot hotellet.

Antipasti Marche

Dag 6 - 20 oktober
Hemresa

I Sverige kan vi under våren njuta av vackra blommande kastanjeträd. Men de är inte den ”äkta” varianten, som växer i hela södra Europa. Namnet till trots är det helt olika arter. I italienska bergstrakter, där vete och andra sädesslag inte går att odla, har kastanjer alltid varit ett bra tillskott till matförsörjningen. Så här års ”skördar” man dem och vi får  följa med ut i kastanjeskogen och plocka och därefter provsmaka diverse rätter med kastanjer som bas.

Vi  äter en gemensam lunch, antingen innan vi åker på en liten trevlig restaurang i Montemonaco eller på ett ställe längs vägen tillbaka mot Roms flygplats. Arrivederci Italia!

DELA MED DINA VÄNNER:

Andres Lokko

  

Andress Lokko London

 

Andres Lokko, en av Sveriges främsta Bowie-kännare, är vår guide

Vi ledsagas av Andres Lokko, en av Sveriges mest namnkunniga musik- och nöjesjournalister,
som förutom att han är stor Bowiekännare även bott i London under ett flertal år.
Andres Lokko har bland annat ett förflutet på Aftonbladet, Pop och Bibel.
Han har även medverkat som manusförfattare i Killinggänget. Sedan flera år tillbaka skriver
han krönikor och musikrecensioner för Svenska Dagbladet.

Så vem kan vara bättre ciceron än just Andres Lokko på denna resa där vi bokstavligt talat
ska vandra David Bowies fotspår.

 

 

 

 

 

Mark-Pritchett Bowie

Mark Pritchett

Dag två får vi sällskap av Mark Pritchett, en gammal vän till David Bowie.
De lärde känna varandra under tiden i Beckenham. Mark var medlem i gruppen The Arnold Corns,
ett band som leddes av Bowie och som under sin korta karriär gav ut två singlar.
. Dessutom spelade Mark tillsammans med Bowie i samband med The 1980 Floor Show på Marquee i oktober 1973.
Gitarren som Bowie bär på omslaget till albumet The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders
From Mars tillhörde förövrigt Mark.  Vi får sällskap av Mark under dag två. Han kommer att guida oss
i Brixton och Bromley och berätta om sin tid med Bowie.

 

Passagerkapacitet:
Tonnage:
Längd:  DELA MED DINA VÄNNER:

  Hotel Imperial

  Adress

  Via Indipendenza 25
  63074 San Benedetto del Tronto, Italien

  Telefon +39 0735 751158

  Hotel Imperial är ett mindre familjeägt, välskött och nyligen renoverat hotell, ca 150 meter från stranden i Porto d’Ascoli. Hotellet är öppet året runt och klassificeras som 4*, vilket det mycket väl lever upp till.
  Det har modern inredning i ljusa toner och alla rum har en balkong. Wifi ingår, liksom ett minisafe på rummet.

  Monti Azzurri Hotel

  Adress

  Via Roma 18
  Montemonaco, Ascoli Piceno
  Italien

  Telefon +39 0736 856127

  Ett familjeägt, enklare hotell mitt inne i den medeltida byn Montemonaco. Här finns lounge, en liten bar och en restaurang. Alla rum har eget badrum och hotellet erbjuder gratis wifi.
  Hotellet är välkänt och välbesökt av både italienska och utländska turister, särskilt på sommaren då många flyr hettan i storstäderna som Rom och Neapel. Året om är restaurangen ett dragplåster, då ägarfamiljen Grilli är kända för sin kokkonst. Maten som serveras följer årets säsonger och  bjuder på mycket som naturen ger; svamp, tryffel, vilt, kastanjer, öring etc. Vinkällaren är herr Grillis skötebarn och erbjuder ett fint urval viner, både lokala och från övriga delar av Italien. Många av rummen har utsikt över de majestätiska Sibillinibergen. Fina dagar kan man njuta av solnedgången över bergen från den stora terrassen.  Tvärs över gatan har familjen dessutom en trevlig liten bodega, där man gärna slår sej ner och smakar på  lokalt producerade charkuterierna och ostarna tillsammans med ett gott vin.

   

  DELA MED DINA VÄNNER:

  Avreseort*

  Stockholm

  Resdatum*

  15 oktober 2019 - 20 oktober 2019

  Resenär 1

  Observera att namnen måste stavas som i passet, tilltalsnamn med versaler!  Kopiera uppgifter till nästa resenär

  Pris per person

  Om du reser ensam måste enkelhytt-/enkelrumstillägg under tillägg kryssas i (även om det bara är en förfrågan)

  Del i dubbelrum: 19.900:-

  • Enkelrumstillägg 2.400:-
  • Avbeställningsskydd (Gouda Försäkringar) – 5% av resans pris
  • Reseförsäkring Plus (ERV) – hör av er för prisinformation

   

  Vi reserverar oss för slutförsäljning och eventuella förändringar i program och pris som ligger utanför vår kontroll.

  Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via vanlig postgång
  Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via epost
  Ja, jag godkänner Club Eriks särskilda villkor*
  Jag har tagit del av information om GDPR hos cluberiks.se