Höga Kusten är ett unikt kustområde i Ångermanland som sedan istiden haft en landhöjning på nästan 300 meter. Landskapet, som har världsarvsstatus sedan år 2000, ger ett säreget och dramatiskt intryck med höga klippor och branta älvfåror och det är ingen slump att Höga Kusten blivit ett av Sveriges idag snabbast växande besöksmål.

Under vår vistelse kommer vi att följa Ångermanälvens dalgång upp mot Höga Kusten och uppleva allt som gör denna landsända så fantastisk. Vi bor i vackra omgivningar och på Höga Kustens enda gastrohotell, vi äter fantastiska middagar med lokalt producerade råvaror och vi får uppleva traditioner som är unika för området – allt med personlig omtanke. En riktig premiumupplevelse i Club Eriks regi.

Höga Kusten – 10 000 år av landhöjning och 10 000 år av smaker


DELA MED DINA VÄNNER:

DATUM

Från 26 augusti 2019
Till 30 augusti 2016

PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum

Del i dubbelrum
19 500: -

Avreseort

 • Stockholm
PROJEKTLEDARE
Tomas Jonsson
tomas.jonsson@cluberiks.se
08-20 55 00

I priset ingår

 • Club Eriks värd Ingela Rönnestrand
 • Tåg, första klass, Stockholm – Härnösand / Kramfors – Stockholm
 • Alla lokala transporter med buss och båt
 • Boende, del i dubbelrum
 • Fyra frukostar
 • Fem luncher
 • Fyra middagar
 • Måltidsdryck, till middagarna vin alt. öl
 • Alla entréer och smakprovningar
 • Lojalitetsbonus 2 % på resans pris

Tillägg

 • Enkelrumstillägg: På förfrågan
 • Avbeställningsskydd Gouda, 5 % av resans pris
 • Semesterförsäkring ERV, tillägg till hemförsäkring
DELA MED DINA VÄNNER:
PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum
Del i dubbelrum
19 500: -
PROJEKTLEDARE
Tomas Jonsson
tomas.jonsson@cluberiks.se
08-20 55 0026/8 2019: Tåg från Stockholm kl. 06.21 – ankomst Härnösand kl. 10.50

30/8 2019: Tåg från Kramfors kl. 15.44 – ankomst Stockholm kl. 20.38DAGSPROGRAM

Dag 1
Måndag 26 augusti

Vi lämnar Stockholm med tåg tidig morgon och ankommer Härnösand kl. 10.50. Vi kliver av, och ser till att få med oss all packning ordentligt, och beger oss till bussen som står och väntar på oss vid tågstationen. Resan till Hernö Gin, som blir vårt första stopp på denna resa, tar cirka 15 minuter.

Här på Hernö Gin ska vi få en ordentlig inblick i hur ginet skapas. Med tanke på den tidiga morgonen och vad som komma skall, börjar vi dock besöket med en riktigt god trerätters lunch. Njut av lokala smaker och nybakat.

När vi avslutat lunchen gör vi ett besök i destilleriet, vilket kommer ta cirka 1,5–2 timmar. ”Besöket inleds med en välkomstdrink och varvas sedan med information om företaget, destillering och om hur vi skapar vår gin.” Som avslutning får vi möjligheten till en spännande provsmakning av tre sorters gin.

Jon Hillgren - grundare av Hernö Gin.

Jon Hillgren – grundare av Hernö Gin.

Olika smaksättningar av Hernö Gin.

Olika smaksättningar av Hernö Gin.

När klockan är runt 14.00 åker vi vidare till Hemsö Fästning, en resa på cirka en timme. Väl framme börjar vi med en kopp välförtjänt kaffe med något gott till, innan vi gör en rundvandring under ett par timmar i den gamla fästningen som ligger mitt i Ångermanälvens mynning.

Fästningen, som historiskt är en av Sveriges mest betydande försvarsanläggningar, har ett förflutet som kustförsvarets största anläggning och är den enda bevarade i sitt slag. Från huvudanläggningen (HÖ1), som är insprängd i det 140 meter höga Storåberget, ges en milsvid utsikt över kust, hav och öar. Området har upprepade gånger varit utsatt för intrång av det man betraktat som fienden. Här äter vi också vår lunch.

Överblick över Hemsö Fästning, Ångermanland.

Överblick över Hemsö Fästning.

Efter besöket blir vi hämtade med båt som tar oss till Lotsstugan, vackert belägen vid havsbandet utanför Härnösand. Här kommer vi att bo i natt, samt äta middag i den underbara havsmiljön.

Lotsstugan vid havsbandet utanför Härnösand.

Lotsstugan utanför Härnösand.

Dag 2
Tisdag 27 augusti

Efter en stärkande frukost reser vi vidare till Hotell Höga Kusten. Här gör vi ett stopp för förmiddagsfika och ser en film som beskriver bygget av den fantastiska Höga Kustenbron, som är en hängbro över Ångermanälven mellan Kramfors och Härnösands kommuner. Bron, som har ett fritt spann på 1 210 meter och segelfri höjd på 40 meter, är ett av Höga Kustens mest kända landmärken.

Höga Kustenbron i Ångermanland.

Höga Kustenbron.

Vi fortsätter vidare till High Coast Distillery, som ligger mycket vackert vid Ångermanälvens strand, för att äta en god lunch. Efter lunchen gör vi sedan en rundvandring på destilleriet, som producerar whisky som det talas om i hela världen, och får en provsmakning av tre sorters whiskey.

High Coast Distillery, Single Malt Whiskey.

High Coast Distillery.

Mätta och ”otörstiga” rör vi så på oss igen och reser vidare till Salsåker Herrgård, där vi ska bo för natten. Herrgården ligger mitt i hjärtat av Höga Kusten i fantastiska omgivningar, så efter att vi installerat oss hinner vi med en promenad i de vackra miljöerna.

Middagen denna kväll äter vi på Villa Fraxinus men innan vi sätter oss till bords gör vi en rundvandring i denna makalösa trädgård, som är anpassad efter det klimat som råder här på Höga Kusten. Vår trerätters middag är baserad på mycket lokala råvaror.

Salsåker Herrgård Ågermanland.

Salsåker Herrgård.

Villa Fraxinus och dess trädgård, Ångermanland.

Villa Fraxinus.

Dag 3
Onsdag 28 augusti

Efter frukost på herrgården åker vi med buss mot Bönhamn, en sträcka på cirka 30 minuter. Här ska vi ta båt över till Högbondens fyr. Innan vi kommer fram till Bönhamn ska vi dock först besöka Mannaminne – en unik samling av saker med allt från flygplan till konservöppnare.

Konstnären Anders Åberg och hans fru Barbro Åberg, som skapat Mannaminne, får ofta frågan vad Mannaminne är och vad man som besökare kan förvänta sig, men det är inte helt enkelt att svara på den frågan. Detta myllrande, färgstarka och ständigt växande allkonstverk har en mångsidighet som saknar motstycke. Är det ett museum, en installation, ett konstverk, en samlingspunkt eller kort och gott en frizon? Förmodligen är det allt och lite till.

Bil på konstprojektet Mannaminne, Ångermanland.

Mannaminne.

Flygplan på konstprojektet Mannaminne, Ångermanland.

Mannaminne.

Väl framme i Bönhamn tar vi båten över till Högbondens fyr som sagt. Efter en promenad upp på toppen av ön äter vi en välförtjänt lunch, innan vi blir upphämtade av vår båt igen någon timme senare.

Högbondens fyr, Ångermanland.

Högbondens fyr.

Denna gång tar vi oss hela vägen ut till Ulvön och Ulvö hotell, som kommer att bli vårt hem de kommande två nätterna. Ulvön brukar kallas ”surströmmingens vagga” så här väntar en del upplevelser just med denna råvara i fokus.

Ullvö hamn, Ulvön.

Ulvö hamn.

Restaurangen på Ulvö hotell, Ulvön.

Ulvö hotell.

Efter incheckning på hotellet besöker vi Ruben Madsen i hans salteri. Här kommer vi att få uppleva en ”Surshow” av och med denna mångfacetterade artist, clown och saltör. Få människor kan fånga ens intresse som denna man och vi får en riktig dos av surströmming och surströmmingens historia.

Kvällens middag blir dock en ”vanlig” middag, utan inslag av den lokala strömmingsinläggningen.

Saltören Ruben Madsen med "sin" surströmming.

Ruben Madsen.

Surströmmingen är serverad, med snaps till.

Surströmmingen är serverad.

Vacker surströmmingsuppläggning.

Vacker surströmmingsuppläggning.

Dag 4
Torsdag 29 augusti

Efter frukost finns det möjlighet att gå med på en guidad tur genom själva hamnområdet på Ulvön, som ligger på norra ön. Egentligen är Ulvöarna nämligen två öar, norra och södra Ulvön. Vi passerar kapellet och flera andra sevärda platser.

Lunch äter vi på hotellet och efter lunchen finns det möjlighet att beskåda eller att delta i notdragning. Denna fiskemetod innebär att ett stort nät  bundet av garn spänns över ett smalt vattenområde som en bäck, å eller vik, och från strandkanten eller från båt drar man sedan i nätet för hand eller med olika hjälpmedel.

Bilder från Ulvön, Ångermanland.

Ulvön.

Bild på Ulvö kyrka från Ulvö museum.

Ulvö kyrka.

Vi avslutar dagen med en middag på hotellet, även denna gång en anrättning med endast lokala råvaror.

Dag 5
Fredag 30 augusti

Idag är vår sista dag här på Höga Kusten så vi njuter lite extra av den goda frukosten på Ulvö hotell, innan vi hämtas upp med båt för en tur som tar oss direkt till Skulebergets fot.

Båttur till Skulubergets fot.

Båtliv på Höga Kusten.

Här besöker vi Naturum och kan ta del av allt om den landhöjning som skett i området och som har gett detta område utmärkelsen världsarv enligt UNESCO. Vi äter även en god lunch här innan vi blir upphämtade med buss som tar oss vidare till Kramfors, varifrån vårt tåg mot Stockholm avgår kl. 15.44.

Naturum, Ångermanland.

Naturum.

DELA MED DINA VÄNNER:

Orient Silk Road Express
Private Train

Det privata tåget genomgick en omfattande renovering för några år sedan och erbjuder hög standard för säkerhet, service och komfort. Njut av fräscha, regionala rätter i bekväma restaurangvagnar som erbjuder barservice, perfekt för en kall drink när den torra öknen flyger förbi. Orient Silk Road Express är helt luftkonditionerat när tåget inte står stilla vid en station. Det finns också en läkare ombord hela tiden.

Kategori Sultan
Denna kategori har två bäddar, övre och nedre (80 x 174 cm och 110 x 184 cm). Dessa kupéer erbjuder också bekväma sittplatser, ett större bord och en liten garderob. Varje kupé har privat badrum, komplett med integrerad dusch. Vagnarna i denna kategori består av endast sex kupéer.

Kategori Sultan på Silk Road Express

Kategori Sultan på Silk Road Express

Kategori Kalif
Orient Silk Road Express bästa boende. Kalif-kategorin har två bäddar, övre och nedre (80 x 174 cm och / 112 x 184 cm). Varje kupé har en garderob, ett privat badrum med separat duschkabin. Varje kupé i denna kategori är begränsad till fyra kupéer och tar högst åtta gäster.

Kategori Kalif på Silk Road Express

Kategori Kalif på Silk Road Express

Passagerkapacitet:
Tonnage:
Längd:


DELA MED DINA VÄNNER:
DELA MED DINA VÄNNER:

Avreseort*

Stockholm

Resdatum*

26 augusti 2019 - 30 augusti 2016

Resenär 1

Observera att namnen måste stavas som i passet, tilltalsnamn med versaler!Kopiera uppgifter till nästa resenär

Pris per person

Om du reser ensam måste enkelhytt-/enkelrumstillägg under tillägg kryssas i (även om det bara är en förfrågan)

Del i dubbelrum: 19 500: -

 • Enkelrumstillägg: På förfrågan
 • Avbeställningsskydd Gouda, 5 % av resans pris
 • Semesterförsäkring ERV, tillägg till hemförsäkring
Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via vanlig postgång
Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via epost
Ja, jag godkänner Club Eriks särskilda villkor*
Jag har tagit del av information om GDPR hos cluberiks.se

Liknande resor

Vi kryssar med Hurtigruten nordgående – världens vackraste sjöresa


8 - 14 maj 2020 | Norge

Följ med Club Eriks på denna klassiska kustresa i nordgående riktning där vi tar dig med på en sju dagar lång sjöresa till några av Norges vackraste kuststäder och till avlägsna byar. Vi börjar i Bergen med en stadsrundtur innan vi går ombord MS Trollford. Sedan fortsätter vi vår resa norrut, långt bortom polcirkeln hela vägen upp till Kirkenes.

Hurtigrutenkryssning sydgående – ”världens vackraste sjöresa”


14 - 19 maj 2020 | Kirkenes till Bergen med Lofoten, Tromsö & Trondheim

Från arktisk vildmark till världsarvslistad storstadscharm – kryssningar längs norska kusten är den ultimata upplevelsen. På vägen mot charmiga Bergen ser du några av världens vackraste öar, höga fjäll, idylliska fiskelägen, hisnande fjordlandskap och unik natur. Denna resa med Hurtigruten ger skäl för sitt namn - "världens vackraste sjöresa".

Kryssning med Celebrity Cruises
– Island & Irland, ”sagornas öar”


30 maj - 13 juni 2020 | Guernsey - Cork - Dublin - Belfast - Reykjavik - Akureyri

Följ med på denna kryssning med Celebrity Silhouette till Island och Irland - "sagornas öar" som bjuder på magiska vyer, härliga kontraster och stor värme och kärlek. Vi njuter av livets goda på gröna, sköna Irland i Cork, Dublin och Belfast. På Island bländas vi av kontrasterna.

Upplev Norges vackra fjordar –
kryssning med Jewel of the Seas


31 maj - 7 juni 2020 | Köpenhamn – Geiranger – Bergen – Stavanger – Kristiansand – Köpenhamn

Kryssning med Jewel of the Seas till magiskt fjordlandskap i Geiranger, småstadskänsla i storstaden Bergen, vackert fjäll i Stavanger och Kristiansands härliga skärgård. Vi blir förförda av naturens färgsprakande skönhet, bjuds ett rikt kulturliv och tas tillbaka i tiden bland smala och mystiska gränder.

Kryssning runt Östersjön med Royal Caribbean – St. Petersburg, Helsingfors, Tallinn och Visby


19 - 26 juli 2020 | Sthlm - St. Petersburg - Helsingfors - Tallinn - Visby - Sthlm

Upplev Östersjöns pärlor på denna kryssning med Jewel of the Seas. Under resan besöker vi storslagna St. Petersburg, trendiga Helsingfors, Tallinn med sin medeltida charm och idylliska Visby! Startar och avslutar kryssningen gör vi i vår vackra huvudstad Stockholm.

Club Eriks sommarresor – Vi smakar på det bästa i Hälsingland


27– 29 juli 2020 | Hälsingland

Hälsingland! Blånande berg, storslagen natur med stora skogar och brusande älvar. Med Orbadens riviera, Järvzoo med inhemska vilda djur, Växbo med landets bäst bevarade miljöer från linberedningens glansdagar. Och så förstås, hela Sveriges stolthet, det senaste världsarvet, Hälsingegårdarna!

En smakrik upplevelse på Höga Kusten med Club Eriks


24 – 28 augusti 2020 | Höga Kusten i Ångermanland

Vår resa tar oss längs Ångermanälvens dalgång upp mot Höga Kusten för att uppleva allt som gör denna landsända så fantastisk. Vi bor i vackra omgivningar och på Höga Kustens gastrohotell på Ulvön, äter fantastiska middagar med lokalt producerade råvaror och får uppleva traditioner som är unika för området – allt med personlig omtanke.

Vi smakar på det bästa i Jämtland
– en vacker septemberupplevelse


7 – 10 september 2020 | Jämtland

Jämtland har beskrivits som ett av landets mest genuina och sammanhållna. Mattraditionen har överlevt i generationer och vi smakar på det bästa av Jämtland. Vi besöker en älgpark, en av Jämtlands äldsta gårdar och Sveriges största vattenfall. Vi upplever Storsjöns skärgård och tar oss västerut till Åre, Storulvån och Storlien.