Höga Kusten är ett unikt kustområde i Ångermanland som sedan istiden haft en landhöjning på nästan 300 meter. Landskapet, som har världsarvsstatus sedan år 2000, ger ett säreget och dramatiskt intryck med höga klippor och branta älvfåror och det är ingen slump att Höga Kusten blivit ett av Sveriges idag snabbast växande besöksmål.

Under vår vistelse kommer vi att följa Ångermanälvens dalgång upp mot Höga Kusten och uppleva allt som gör denna landsända så fantastisk. Vi bor i vackra omgivningar och på Höga Kustens enda gastrohotell, vi äter fantastiska middagar med lokalt producerade råvaror och vi får uppleva traditioner som är unika för området – allt med personlig omtanke. En riktig premiumupplevelse i Club Eriks regi.

Höga Kusten – 10 000 år av landhöjning och 10 000 år av smaker


DELA MED DINA VÄNNER:

DATUM

Från 26 augusti 2019
Till 30 augusti 2016

PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum

Del i dubbelrum
19 500: -

Avreseort

 • Stockholm
PROJEKTLEDARE
Tomas Jonsson
tomas.jonsson@cluberiks.se
08-20 55 00

I priset ingår

 • Club Eriks värd Ingela Rönnestrand
 • Tåg, första klass, Stockholm – Härnösand / Kramfors – Stockholm
 • Alla lokala transporter med buss och båt
 • Boende, del i dubbelrum
 • Fyra frukostar
 • Fem luncher
 • Fyra middagar
 • Måltidsdryck, till middagarna vin alt. öl
 • Alla entréer och smakprovningar
 • Lojalitetsbonus 2 % på resans pris

Tillägg

 • Enkelrumstillägg: På förfrågan
 • Avbeställningsskydd Gouda, 5 % av resans pris
 • Semesterförsäkring ERV, tillägg till hemförsäkring
DELA MED DINA VÄNNER:
PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum
Del i dubbelrum
19 500: -
PROJEKTLEDARE
Tomas Jonsson
tomas.jonsson@cluberiks.se
08-20 55 0026/8 2019: Tåg från Stockholm kl. 06.21 – ankomst Härnösand kl. 10.50

30/8 2019: Tåg från Kramfors kl. 15.44 – ankomst Stockholm kl. 20.38DAGSPROGRAM

Dag 1
Måndag 26 augusti

Vi lämnar Stockholm med tåg tidig morgon och ankommer Härnösand kl. 10.50. Vi kliver av, och ser till att få med oss all packning ordentligt, och beger oss till bussen som står och väntar på oss vid tågstationen. Resan till Hernö Gin, som blir vårt första stopp på denna resa, tar cirka 15 minuter.

Här på Hernö Gin ska vi få en ordentlig inblick i hur ginet skapas. Med tanke på den tidiga morgonen och vad som komma skall, börjar vi dock besöket med en riktigt god trerätters lunch. Njut av lokala smaker och nybakat.

När vi avslutat lunchen gör vi ett besök i destilleriet, vilket kommer ta cirka 1,5–2 timmar. ”Besöket inleds med en välkomstdrink och varvas sedan med information om företaget, destillering och om hur vi skapar vår gin.” Som avslutning får vi möjligheten till en spännande provsmakning av tre sorters gin.

Jon Hillgren - grundare av Hernö Gin.

Jon Hillgren – grundare av Hernö Gin.

Olika smaksättningar av Hernö Gin.

Olika smaksättningar av Hernö Gin.

När klockan är runt 14.00 åker vi vidare till Hemsö Fästning, en resa på cirka en timme. Väl framme börjar vi med en kopp välförtjänt kaffe med något gott till, innan vi gör en rundvandring under ett par timmar i den gamla fästningen som ligger mitt i Ångermanälvens mynning.

Fästningen, som historiskt är en av Sveriges mest betydande försvarsanläggningar, har ett förflutet som kustförsvarets största anläggning och är den enda bevarade i sitt slag. Från huvudanläggningen (HÖ1), som är insprängd i det 140 meter höga Storåberget, ges en milsvid utsikt över kust, hav och öar. Området har upprepade gånger varit utsatt för intrång av det man betraktat som fienden. Här äter vi också vår lunch.

Överblick över Hemsö Fästning, Ångermanland.

Överblick över Hemsö Fästning.

Efter besöket blir vi hämtade med båt som tar oss till Lotsstugan, vackert belägen vid havsbandet utanför Härnösand. Här kommer vi att bo i natt, samt äta middag i den underbara havsmiljön.

Lotsstugan vid havsbandet utanför Härnösand.

Lotsstugan utanför Härnösand.

Dag 2
Tisdag 27 augusti

Efter en stärkande frukost reser vi vidare till Hotell Höga Kusten. Här gör vi ett stopp för förmiddagsfika och ser en film som beskriver bygget av den fantastiska Höga Kustenbron, som är en hängbro över Ångermanälven mellan Kramfors och Härnösands kommuner. Bron, som har ett fritt spann på 1 210 meter och segelfri höjd på 40 meter, är ett av Höga Kustens mest kända landmärken.

Höga Kustenbron i Ångermanland.

Höga Kustenbron.

Vi fortsätter vidare till High Coast Distillery, som ligger mycket vackert vid Ångermanälvens strand, för att äta en god lunch. Efter lunchen gör vi sedan en rundvandring på destilleriet, som producerar whisky som det talas om i hela världen, och får en provsmakning av tre sorters whiskey.

High Coast Distillery, Single Malt Whiskey.

High Coast Distillery.

Mätta och ”otörstiga” rör vi så på oss igen och reser vidare till Salsåker Herrgård, där vi ska bo för natten. Herrgården ligger mitt i hjärtat av Höga Kusten i fantastiska omgivningar, så efter att vi installerat oss hinner vi med en promenad i de vackra miljöerna.

Middagen denna kväll äter vi på Villa Fraxinus men innan vi sätter oss till bords gör vi en rundvandring i denna makalösa trädgård, som är anpassad efter det klimat som råder här på Höga Kusten. Vår trerätters middag är baserad på mycket lokala råvaror.

Salsåker Herrgård Ågermanland.

Salsåker Herrgård.

Villa Fraxinus och dess trädgård, Ångermanland.

Villa Fraxinus.

Dag 3
Onsdag 28 augusti

Efter frukost på herrgården åker vi med buss mot Bönhamn, en sträcka på cirka 30 minuter. Här ska vi ta båt över till Högbondens fyr. Innan vi kommer fram till Bönhamn ska vi dock först besöka Mannaminne – en unik samling av saker med allt från flygplan till konservöppnare.

Konstnären Anders Åberg och hans fru Barbro Åberg, som skapat Mannaminne, får ofta frågan vad Mannaminne är och vad man som besökare kan förvänta sig, men det är inte helt enkelt att svara på den frågan. Detta myllrande, färgstarka och ständigt växande allkonstverk har en mångsidighet som saknar motstycke. Är det ett museum, en installation, ett konstverk, en samlingspunkt eller kort och gott en frizon? Förmodligen är det allt och lite till.

Bil på konstprojektet Mannaminne, Ångermanland.

Mannaminne.

Flygplan på konstprojektet Mannaminne, Ångermanland.

Mannaminne.

Väl framme i Bönhamn tar vi båten över till Högbondens fyr som sagt. Efter en promenad upp på toppen av ön äter vi en välförtjänt lunch, innan vi blir upphämtade av vår båt igen någon timme senare.

Högbondens fyr, Ångermanland.

Högbondens fyr.

Denna gång tar vi oss hela vägen ut till Ulvön och Ulvö hotell, som kommer att bli vårt hem de kommande två nätterna. Ulvön brukar kallas ”surströmmingens vagga” så här väntar en del upplevelser just med denna råvara i fokus.

Ullvö hamn, Ulvön.

Ulvö hamn.

Restaurangen på Ulvö hotell, Ulvön.

Ulvö hotell.

Efter incheckning på hotellet besöker vi Ruben Madsen i hans salteri. Här kommer vi att få uppleva en ”Surshow” av och med denna mångfacetterade artist, clown och saltör. Få människor kan fånga ens intresse som denna man och vi får en riktig dos av surströmming och surströmmingens historia.

Kvällens middag blir dock en ”vanlig” middag, utan inslag av den lokala strömmingsinläggningen.

Saltören Ruben Madsen med "sin" surströmming.

Ruben Madsen.

Surströmmingen är serverad, med snaps till.

Surströmmingen är serverad.

Vacker surströmmingsuppläggning.

Vacker surströmmingsuppläggning.

Dag 4
Torsdag 29 augusti

Efter frukost finns det möjlighet att gå med på en guidad tur genom själva hamnområdet på Ulvön, som ligger på norra ön. Egentligen är Ulvöarna nämligen två öar, norra och södra Ulvön. Vi passerar kapellet och flera andra sevärda platser.

Lunch äter vi på hotellet och efter lunchen finns det möjlighet att beskåda eller att delta i notdragning. Denna fiskemetod innebär att ett stort nät  bundet av garn spänns över ett smalt vattenområde som en bäck, å eller vik, och från strandkanten eller från båt drar man sedan i nätet för hand eller med olika hjälpmedel.

Bilder från Ulvön, Ångermanland.

Ulvön.

Bild på Ulvö kyrka från Ulvö museum.

Ulvö kyrka.

Vi avslutar dagen med en middag på hotellet, även denna gång en anrättning med endast lokala råvaror.

Dag 5
Fredag 30 augusti

Idag är vår sista dag här på Höga Kusten så vi njuter lite extra av den goda frukosten på Ulvö hotell, innan vi hämtas upp med båt för en tur som tar oss direkt till Skulebergets fot.

Båttur till Skulubergets fot.

Båtliv på Höga Kusten.

Här besöker vi Naturum och kan ta del av allt om den landhöjning som skett i området och som har gett detta område utmärkelsen världsarv enligt UNESCO. Vi äter även en god lunch här innan vi blir upphämtade med buss som tar oss vidare till Kramfors, varifrån vårt tåg mot Stockholm avgår kl. 15.44.

Naturum, Ångermanland.

Naturum.

DELA MED DINA VÄNNER:

Andres Lokko

  

Andress Lokko London

 

Andres Lokko, en av Sveriges främsta Bowie-kännare, är vår guide

Vi ledsagas av Andres Lokko, en av Sveriges mest namnkunniga musik- och nöjesjournalister,
som förutom att han är stor Bowiekännare även bott i London under ett flertal år.
Andres Lokko har bland annat ett förflutet på Aftonbladet, Pop och Bibel.
Han har även medverkat som manusförfattare i Killinggänget. Sedan flera år tillbaka skriver
han krönikor och musikrecensioner för Svenska Dagbladet.

Så vem kan vara bättre ciceron än just Andres Lokko på denna resa där vi bokstavligt talat
ska vandra David Bowies fotspår.

 

 

 

 

 

Mark-Pritchett Bowie

Mark Pritchett

Dag två får vi sällskap av Mark Pritchett, en gammal vän till David Bowie.
De lärde känna varandra under tiden i Beckenham. Mark var medlem i gruppen The Arnold Corns,
ett band som leddes av Bowie och som under sin korta karriär gav ut två singlar.
. Dessutom spelade Mark tillsammans med Bowie i samband med The 1980 Floor Show på Marquee i oktober 1973.
Gitarren som Bowie bär på omslaget till albumet The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders
From Mars tillhörde förövrigt Mark.  Vi får sällskap av Mark under dag två. Han kommer att guida oss
i Brixton och Bromley och berätta om sin tid med Bowie.

 

Passagerkapacitet:
Tonnage:
Längd:  DELA MED DINA VÄNNER:
  DELA MED DINA VÄNNER:

  Avreseort*

  Stockholm

  Resdatum*

  26 augusti 2019 - 30 augusti 2016

  Resenär 1

  Observera att namnen måste stavas som i passet, tilltalsnamn med versaler!  Kopiera uppgifter till nästa resenär

  Pris per person

  Om du reser ensam måste enkelhytt-/enkelrumstillägg under tillägg kryssas i (även om det bara är en förfrågan)

  Del i dubbelrum: 19 500: -

  • Enkelrumstillägg: På förfrågan
  • Avbeställningsskydd Gouda, 5 % av resans pris
  • Semesterförsäkring ERV, tillägg till hemförsäkring
  Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via vanlig postgång
  Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via epost
  Ja, jag godkänner Club Eriks särskilda villkor*
  Jag har tagit del av information om GDPR hos cluberiks.se