Under fyra härliga sensommar-/höstdagar bjuds vi på det bästa Jämtland har att erbjuda gällande mat, dryck, kultur och värdskap. Hotell, restauranger och resesätt är som vanligt utvalda med stor omsorg för att garantera dig bästa tänkbara upplevelse.

Vi åker tåg i första klass från Stockholm till Östersund – hjärtat av Jämtland. Här bor och verkar vår värd och färdledare, Ingela Rönnestrand.

Den jämtska kulturen omfattar allt från dialekter, sedvänjor och myter till byggnader, konst, skrifter, hantverk, mat och musik. Vi kommer att besöka Moose garden – en älgpark, vi upplever också den fantastiska naturen med Sveriges största vattenfall och fjällstationen Storulvån, en port ut mot fjällvidderna.

Vi äter mat som består av närproducerade råvaror på Brunkulla Gård, exotisk japansk mat i världsklass på Take Mikado. På Tivars gård provar vi ostar och vi äter på Jämtlands Eco-restaurang Kretsloppet. Självklart serveras vi också kokaffe och det intar vi med tryfflar och praliner på Tinas chokladfabrik.. På Åregåden äter vi i hotellets restaurang Vinbaren, vi testar olika rätter tillsammans med ett urval av viner sammansatt av en duktig sommelier. På Flammans Skafferi i Storlien träffar vi passionerade mathantverkare, här andas maten kärlek till naturen och matlagningen inspireras från traktens vattendrag, fjäll och skogar.

Välkommen att uppleva Republiken Jamtland tillsammans med oss på Club Eriks!

Toppbild är vackra Åreskutan. Foto: Ebbe Gyllenstierna – @ebbesaterbruk


DELA MED DINA VÄNNER:

DATUM

Från 7 september 2020
Till 10 september 2020

PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum

Del i dubbelrum
17.900:-

Avreseort

 • Stockholm
PROJEKTLEDARE
Tomas Jonsson
tomas.jonsson@cluberiks.se
08-20 55 00

I priset ingår

 • Vår värd Ingela Rönnestrand

 • Tåg Stockholm – Östersund ttur och retur i första klass

 • Alla lokala transporter

 • Del i dubbelrum

 • Alla måltider inklusive dryck. Vin alernativt öl till middagarna

 • Alla entréer och alla föredrag

 • Lojalitetsbonus, 2 % på resans pris

Upplevelsen genomförs med minimum 16 personer och max 28 personer.

Tillägg

 • Enkelrumstillägg: På förfrågan
 • Avbeställningsskydd Gouda, 5 % av resans pris
 • Semesterförsäkring ERV, tillägg till hemförsäkring
DELA MED DINA VÄNNER:
PRIS PER PERSON, del i dubbelhytt/dubbelrum
Del i dubbelrum
17.900:-
PROJEKTLEDARE
Tomas Jonsson
tomas.jonsson@cluberiks.se
08-20 55 00

TÅGTIDER

7 september Stockholm – Östersund Avgår 07:49 – Ankommer 13:21 | Restid: 5:32 h

10 september Östersund – Stockholm Avgår 17:18 – Ankommer 22:49 | Restid: 5:31 h

DAGSPROGRAM

Dag 1
Måndag 7 september

Vårt tåg som ska ta oss upp till Jämtland lämnar Stockholm Centralklockan 07:49 och vi anländer Östersund klockan 13:21. Därmed befinner vi oss i hjärtat av Jämtland eller Republiken Jamtland som vissa hellre väljer att uttrycka det.

Ingela Rönnestrand som är vår värd och färdledare under hela denna upplevelse, bor och verkar från Östersund, så nu är vi på hennes gata. Hon beskriver landskapet som en av landets mest genuina och sammanhållna. Den jämtska kulturen omfattar allt från dialekter, sedvänjor och myter till byggnader, konst, skrifter, hantverk, mat och musik.

Just mattraditionen i Jämtland har överlevt i generationer. Mest kända är kanske de jämtska ostarna såsom mesost, ko-ost, getost men också andra namnkunniga delikatesser såsom messmör, långfil, och tunnbröd är ofta intimt förknippat med det jämtska köket.

Under senare delen av 1800-talet upptäckte engelsmän och skottar den jämtländska vildmarkens tillgångar på vilt och fisk. Även om de älskade vildmarken så ville de inte göra avkall på komforten, därför byggde man sig ett antal jaktvillor för att kunna bo civiliserat mellan sina utflykter i skogar och fjäll. En av de som besökte Jämtland i slutet av 1800-talet var Winston Churchill.

Den numera nedlagda restaurangen Fäviken satte verkligen Jämtland på den gastronomiska världskartan. Människor från hela världen köade halvårsvis för att få ta del av deras jämtländska menyer. Andra nutida matföretag är Jämtlands Bryggeri, Tinas Praliner och Jämtlands Vingård.

Vi börjar med att äta en lunch på Brunkulla gård. Gården drivs av Niklas och Camilla Persson-Landgrentillsammans med barnen Julia och Frej som är elfte generationen på Brunkulla Gård. Gården har gått i arv i rakt nedstigande led sedan 1500-talet, och är en av Jämtlands äldsta gårdar. Lantbrukaryrket ligger i blodet så att säga.

Vår lunch består således av enbart riktigt närproducerade råvaror.

Brunkulla gård i Jämtland

Närproducerade varor på Brunkulla Gård

Efter lunchen besöker vi Moose garden. Detta är en Älgpark som rönt stor uppmärksamhet internationellt.

Moose Garden

Faktum är att besöket är mycket intressant även för oss svenskar, trots att vi alla sett älgar i vilt tillstånd tidigare.

Quality Hotel Frösön

Vid 17.00- tiden är det dags för incheckning på Quality Hotel & Resort Frösö Park.

Något av det mest exotiska man kan tänka sig att uppleva vid ett besök till Jämtland är restaurangen Take Mikado, bambu-kejsaren. De erbjuder traditionella japanska maträtter i världsklass. Gäster åker långt, mycket långt för att få uppleva denna ”Japanska gourmetlyx med skarpa snitt”, som White Guide uttrycker det. Ägaren “Tim” Takeuchi gillar inte att kompromissa.

Restaurang Take Mikado,

Dag 2
Tisdag 8 september

Efter frukost beger vi oss i riktning mot Åre. Vi fortsätter på temat ”lokala smaker” och lokala mathantverkare även idag. Vår ledsagare idag heter Manne Mosten. Han är en auktoritet på ämnet Jämtländska smaker och med oss under hela dagen.

Manne Mosten

Vår resa går längs Pilgrimsleden från Frösön till Norderön och Storsjöns skärgård. På Tivars gård, ett av Jämtlands kvalitativa mejerier provar vi ost och njuter av utsikten och berättelsen om gården från 1300-talet. Därefter tar vi färjan över till Storsjöns västra strand och fortsätter till Mörsil, en av Jämtlands forna kurorter. På Jämtlands Eco-restaurang Kretsloppshuset äter vi lunch och provsmakar produkter från deras egen produktion.

Jämtlands Eco-restaurang Kretsloppshuset

Därefter går turen till kulturområdet Offerdal. På Hälleberget stannar vi till hos Tinas praliner och hennes mysiga chokladfabrik. Här serveras kok-kaffe tillsammans med tryfflar & praliner.

Tinas praliner

Med bilder på bildskärmarna i bussen och smakprov av lokala ostar och lokala öl ges en kul beskrivning av den historiska och moderna maten & dryckesproduktionen.

Del 1.

• Introduktion till matkultur i Jämtland

• Beskrivning av ett urval av spännande produkter

• Provsmakning av lokala ostar och charkprodukter

Del 2.

• Introduktion av bryggerikonsten och Svensk ölhistoria.

• Berättelsen om lokala dryckesproducenter och deras produkter

• Provsmakning av lokal öl

Del 3.

• Historien om Jämtland & Tröndelag. Från gudasaga till handel & turism.

Väl framme i Åre, sen eftermiddag kommer vi att checka in på vårt hotell, anrika Åregården.

Åregården

Med tanke på att dagen givit oss mängder med spännande och goda smaker, väljer vi att äta en senare middag på hotellets restaurang, Vinbaren.

Med smakinfluenser från hela världen har Vinbaren i Hotel Åregårdens anrika lokaler blivit ett mycket uppskattat och populärt krypin.

Restaurang Vinbaren, Åregården

Menyn bygger på att man ska testa olika rätter av vad barens kök har att erbjuda.  Menyn innehåller också ett val av viner, sammansatt av en verkligt duktig sommelier.

Tack och god natt!

Dag 3
Onsdag 9 september

Under förmiddagen ska vi besöka Storulvån och på vägen dit stannar vi för att få uppleva den mäktiga Tännforsen, Sveriges största vattenfall. Forsen är vild och vattnet faller 38 meter och den är 60 meter bred. När det är som mest vatten i forsen, skulle det bara ta en kvart att fylla hela den stora arenan Globen i Stockholm.

Tännforsen är alltid spännande att besöka. Naturen och upplevelserna har fascinerat författare, konstnärer och turister under flera hundra år.

Tännforsen i Jämtland

Väl framme vid Storulvån, som är en fjällstation som är en fantastisk port ut mot fjällvidderna, äter vi en god lunch. Därefter finns det möjlighet att till en kortare vandring i den fantastisk närmiljön klädda i varma höstfärger. Eller varför inte bara njuta av utsikten och den stilla miljön.

Storulvån Jämtland

Nu styr vi mot Storlien och närmare bestämt Flammans Skafferi, passionerade Mathantverkare.

De går i fronten när det kommer till mat som andas kärlek till naturen, hållbara jordbruk, och lokala odlare.

I deras matlagning finns inspiration hämtad från traktens vattendrag, fjäll och skogar. Passionen för mat och natur speglas även i deras ambition om ett hållbart mathantverk.

Råvaror hämtas från hållbara bönder, jägare och odlare. De råvaror som inte återfinns hos deras lokala producenter kompletteras med ekologiska alternativ.

Flammans Skafferi Jämtland

Vi åker tillbaka till Åre och vårt hotell Åregården.

Dag 4
Torsdag 10 september

Efter en lugn morgon i Åre by börjar vi vår resa mot Östersund. Ett ”måste” när man väl besöker Jämtland är ett besök på ”Jamtli” inte att förväxlas med en ”vanlig” hembygdsgård. Till skillnad från andra friluftsmuseer som grundades i början av 1900-talet var det inte Skansen, utan Maihaugen i Lillehammer, som utgjorde förebilden för Jamtlis grundare. Visionen var att i nykterhetens, folkgemenskapens och nationalismens anda skapa en levande arena för traditionell folkkultur. Parallellt drevs en omfattande insamling av föremål.

Vi tar del av dessa samlingar och genuina miljöer innan vi äter en lunch.

Idag associerar vi Jämtland främst med vintersporten skidåkning. Vi ska besöka NVC, Nationellt Vintersport Centrum för ett möte med skidlegendaren Anders Södergren. Anders kommer att berätta om den forskning som man bedriver vid NVC, ”så ska vi bli bättre än norrmännen”. Säkert får vi några historier från hans långa aktiva period i landslaget.

Vintersport i Jämtland

Innan det är dags att lämna Jämtland och Östersund för den här gången äter vi en middag på Jazzköket som drivs av matentreprenören Fia Gulliksson.

Jazzköket i Östersund

Vårt tåg avgår 17:18, och anländer Stockholm klockan 22:49

Tack för den här gången!

DELA MED DINA VÄNNER:

Orient Silk Road Express
Private Train

Det privata tåget genomgick en omfattande renovering för några år sedan och erbjuder hög standard för säkerhet, service och komfort. Njut av fräscha, regionala rätter i bekväma restaurangvagnar som erbjuder barservice, perfekt för en kall drink när den torra öknen flyger förbi. Orient Silk Road Express är helt luftkonditionerat när tåget inte står stilla vid en station. Det finns också en läkare ombord hela tiden.

Kategori Sultan
Denna kategori har två bäddar, övre och nedre (80 x 174 cm och 110 x 184 cm). Dessa kupéer erbjuder också bekväma sittplatser, ett större bord och en liten garderob. Varje kupé har privat badrum, komplett med integrerad dusch. Vagnarna i denna kategori består av endast sex kupéer.

Kategori Sultan på Silk Road Express

Kategori Sultan på Silk Road Express

Kategori Kalif
Orient Silk Road Express bästa boende. Kalif-kategorin har två bäddar, övre och nedre (80 x 174 cm och / 112 x 184 cm). Varje kupé har en garderob, ett privat badrum med separat duschkabin. Varje kupé i denna kategori är begränsad till fyra kupéer och tar högst åtta gäster.

Kategori Kalif på Silk Road Express

Kategori Kalif på Silk Road Express

Passagerkapacitet:
Tonnage:
Längd:


DELA MED DINA VÄNNER:
DELA MED DINA VÄNNER:

Avreseort*

Stockholm

Resdatum*

7 september 2020 - 10 september 2020

Resenär 1

Observera att namnen måste stavas som i passet, tilltalsnamn med versaler!Kopiera uppgifter till nästa resenär

Pris per person

Om du reser ensam måste enkelhytt-/enkelrumstillägg under tillägg kryssas i (även om det bara är en förfrågan)

Del i dubbelrum: 17.900:-

 • Enkelrumstillägg: På förfrågan
 • Avbeställningsskydd Gouda, 5 % av resans pris
 • Semesterförsäkring ERV, tillägg till hemförsäkring
Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via vanlig postgång
Jag vill ha faktura och bokningsbekräftelse via epost
Ja, jag godkänner Club Eriks särskilda villkor*
Jag har tagit del av information om GDPR hos cluberiks.se

Liknande resor

Vi kryssar med Hurtigruten nordgående – världens vackraste sjöresa


8 - 14 maj 2020 | Norge

Följ med Club Eriks på denna klassiska kustresa i nordgående riktning där vi tar dig med på en sju dagar lång sjöresa till några av Norges vackraste kuststäder och till avlägsna byar. Vi börjar i Bergen med en stadsrundtur innan vi går ombord MS Trollford. Sedan fortsätter vi vår resa norrut, långt bortom polcirkeln hela vägen upp till Kirkenes.

Hurtigrutenkryssning sydgående – ”världens vackraste sjöresa”


14 - 19 maj 2020 | Kirkenes till Bergen med Lofoten, Tromsö & Trondheim

Från arktisk vildmark till världsarvslistad storstadscharm – kryssningar längs norska kusten är den ultimata upplevelsen. På vägen mot charmiga Bergen ser du några av världens vackraste öar, höga fjäll, idylliska fiskelägen, hisnande fjordlandskap och unik natur. Denna resa med Hurtigruten ger skäl för sitt namn - "världens vackraste sjöresa".

Kryssning med Celebrity Cruises
– Island & Irland, ”sagornas öar”


30 maj - 13 juni 2020 | Guernsey - Cork - Dublin - Belfast - Reykjavik - Akureyri

Följ med på denna kryssning med Celebrity Silhouette till Island och Irland - "sagornas öar" som bjuder på magiska vyer, härliga kontraster och stor värme och kärlek. Vi njuter av livets goda på gröna, sköna Irland i Cork, Dublin och Belfast. På Island bländas vi av kontrasterna.

Upplev Norges vackra fjordar –
kryssning med Jewel of the Seas


31 maj - 7 juni 2020 | Köpenhamn – Geiranger – Bergen – Stavanger – Kristiansand – Köpenhamn

Kryssning med Jewel of the Seas till magiskt fjordlandskap i Geiranger, småstadskänsla i storstaden Bergen, vackert fjäll i Stavanger och Kristiansands härliga skärgård. Vi blir förförda av naturens färgsprakande skönhet, bjuds ett rikt kulturliv och tas tillbaka i tiden bland smala och mystiska gränder.

Kryssning runt Östersjön med Royal Caribbean – St. Petersburg, Helsingfors, Tallinn och Visby


19 - 26 juli 2020 | Sthlm - St. Petersburg - Helsingfors - Tallinn - Visby - Sthlm

Upplev Östersjöns pärlor på denna kryssning med Jewel of the Seas. Under resan besöker vi storslagna St. Petersburg, trendiga Helsingfors, Tallinn med sin medeltida charm och idylliska Visby! Startar och avslutar kryssningen gör vi i vår vackra huvudstad Stockholm.

Club Eriks sommarresor – Vi smakar på det bästa i Hälsingland


27– 29 juli 2020 | Hälsingland

Hälsingland! Blånande berg, storslagen natur med stora skogar och brusande älvar. Med Orbadens riviera, Järvzoo med inhemska vilda djur, Växbo med landets bäst bevarade miljöer från linberedningens glansdagar. Och så förstås, hela Sveriges stolthet, det senaste världsarvet, Hälsingegårdarna!

En smakrik upplevelse på Höga Kusten med Club Eriks


24 – 28 augusti 2020 | Höga Kusten i Ångermanland

Vår resa tar oss längs Ångermanälvens dalgång upp mot Höga Kusten för att uppleva allt som gör denna landsända så fantastisk. Vi bor i vackra omgivningar och på Höga Kustens gastrohotell på Ulvön, äter fantastiska middagar med lokalt producerade råvaror och får uppleva traditioner som är unika för området – allt med personlig omtanke.

Vi smakar på det bästa i Jämtland
– en vacker septemberupplevelse


7 – 10 september 2020 | Jämtland

Jämtland har beskrivits som ett av landets mest genuina och sammanhållna. Mattraditionen har överlevt i generationer och vi smakar på det bästa av Jämtland. Vi besöker en älgpark, en av Jämtlands äldsta gårdar och Sveriges största vattenfall. Vi upplever Storsjöns skärgård och tar oss västerut till Åre, Storulvån och Storlien.